Raad van State keurt gaswinning in en rond Drenthe goed

NAM Het plan stelt dat de NAM gas mag winnen uit elf kleine velden in Noord-Nederland. Volgens partijen die bezwaar indienden, worden de risico’s van aardbevingen onderschat.
Gaswinningslocatie Kolham in Groningen.
Gaswinningslocatie Kolham in Groningen. Foto Corne Sparidaens/ANP

De Raad van State heeft woensdag een gaswinningsplan goedgekeurd waardoor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas mag winnen in elf kleine gasvelden in en rond Drenthe. Verschillende gemeenten hadden tegen het plan bezwaar ingediend, samen met de werkgroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu en stichting Natuur- en Milieufederatie Drenthe.

Het gaat om een besluit uit 2018 waarmee toenmalige minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes heeft ingestemd. Het ‘winningsplan Westerveld’ stelde dat uiterlijk tot eind 2028 gas zal worden gewonnen uit kleine velden in de gemeenten Assen, Aa en Hunze, Noordenveld, Tynaarlo, Midden-Drenthe, Leek en Ooststellingwerf.

In een tussentijdse uitspraak in 2020 oordeelde de Raad van State dat de minister de mogelijke risico’s op aardbevingen onvoldoende in kaart had gebracht. Wiebes kreeg toen vier maanden om het plan te verbeteren.

Risico’s

Het besluit is volgens de Raad nu wel voldoende gemotiveerd. De minister heeft in de voorschriften onder meer vastgelegd dat huizen en gebouwen in de omgeving van de gasvelden binnen een jaar worden onderzocht door „een deskundige partij”. Volgens de gemeenteraden, de werkgroep en de milieustichting zijn de aanpassingen in het plan nog niet voldoende. Zij stellen dat de risico’s van bodemtrillingen door gaswinning nog steeds worden onderschat.

Lees ook: Na jaren van verbetering verslechterde de gezondheid van Groningers vorig jaar

Aan het begin van dit jaar maakte het ministerie bekend dat dit jaar waarschijnlijk twee keer zoveel gas uit het grote gasveld in Groningen nodig is als verwacht. De gaswinning uit het Groningenveld moet op zijn laatst in 2028 stoppen. Dat geldt niet voor de kleine gasvelden, zoals de elf Noord-Nederlandse gasvelden in het besluit. Van die kleine velden telt Nederland er zo’n 175.