NAVO en VS roepen Rusland in geschreven reactie opnieuw op tot de-escalatie

Oekraïne De NAVO en de Verenigde Staten herhalen open te staan voor een dialoog met Rusland. Het terugtrekken van NAVO-troepen uit Oost-Europa en het weigeren van Oekraïne tot de NAVO is echter „onbespreekbaar”.
NAVO-chef Jens Stoltenberg (midden) tijdens een persconferentie in Brussel op maandag 24 januari.
NAVO-chef Jens Stoltenberg (midden) tijdens een persconferentie in Brussel op maandag 24 januari. Foto Olivier Matthys/AP Photo

De NAVO en de Verenigde Staten hebben Rusland in twee afzonderlijke geschreven reacties opnieuw te kennen gegeven dat het terugtrekken van NAVO-troepen uit Oost-Europa en het niet toelaten van Oekraïne tot de NAVO „onbespreekbaar is”. Dat melden internationale persbureaus woensdag. Tijdens een persconferentie zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de partijen klaar zijn om andere onderwerpen te bespreken met Rusland, zoals wapenbeheersing en maatregelen om het onderlinge vertrouwen te verbeteren.

Volgens Blinken is de geschreven brief, waar Moskou om had gevraagd, „een goede manier” om de standpunten „zo precies mogelijk te formuleren”. De Amerikaanse brief is persoonlijk afgeleverd door de Amerikaanse ambassadeur in Moskou. Blinken verwacht dat zijn Russische evenknie Sergej Lavrov ergens de komende dagen zal reageren.

NAVO-chef Jens Stoltenberg zei woensdag dat de NAVO eveneens een brief heeft gestuurd. Tijdens een persconferentie riep hij Rusland andermaal op om „de situatie onmiddellijk te de-escaleren” en zei hij dat de NAVO volledig overtuigd is dat de spanningen en onenigheid moet worden weggenomen door dialoog en diplomatie.

De afgelopen tijd bouwde Rusland de aanwezigheid van militairen aan de grens met Oekraïne geleidelijk op. Inmiddels zijn zo’n honderdduizend manschappen actief in het gebied, waardoor gevreesd wordt voor een inval in het Oost-Europese land. Rusland ontkent zelf die intentie te hebben. De NAVO zou hebben geconstateerd dat de Russische troepenopbouw onverminderd doorgaat. Volgens Stoltenberg zou het land „duizenden extra manschappen” hebben gestuurd naar de regio rond Oekraïne en buurland Wit-Rusland, onder het mom van „een oefening”. Ook zou Rusland meer moderne wapens naar het gebied verplaatsen.

Besprekingen in Parijs

Diplomaten van Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne spraken woensdag in Parijs over de spanningen rond de Oekraïense grens. In een gemeenschappelijke verklaring, uitgevaardigd door het bureau van de Franse president Emmanuel Macron, zeggen de landen het staakt-het-vuren dat op 22 juli 2020 tot stand kwam tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten „onvoorwaardelijk” na te zullen leven, ook als er onenigheid bestaat over andere afspraken die zijn gemaakt na de inname van De Krim door Rusland. De landen zullen zich tevens „inzetten voor het verkleinen van meningsverschillen”. Over twee weken staat een nieuwe ontmoeting gepland in Berlijn.