Hummie van der Tonnekreek, oud-hoofdredacteur Big Brother, overleden

1945-2022 Van der Tonnekreek werd bij het grote publiek vooral bekend als hoofdredacteur van het succesvolle televisieprogramma Big Brother, dat zij in 1999 tot een groot succes maakte.
Hummie van der Tonnekreek is 76 jaar geworden.
Hummie van der Tonnekreek is 76 jaar geworden. Nederland, Amsterdam Foto JP van der Stouwe/HH

Journalist en eindredacteur Hummie van der Tonnekreek is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie aan NRC laten weten. Van der Tonnekreek werd bij het grote publiek vooral bekend als hoofdredacteur van het succesvolle televisieprogramma Big Brother, dat zij in 1999 op poten hielp. Ze was overigens niet betrokken bij de doorstart van het programma, dat nu dagelijks wordt uitgezonden, en uitte vorig jaar zelfs felle kritiek op de uitvoering daarvan.

Van der Tonnekreek begon haar carrière bij tijdschrift Margriet en diverse roddelbladen. Haar functie als hoofdredacteur bij Weekend kwam in 1998 tot een einde na een intern conflict, waarna ze zich korte tijd later ging storten op het destijds unieke project Big Brother. Door haar prominente rol werd Van der Tonnekreek ook wel de ‘oermoeder’ van de show genoemd.

Het concept van het programma, ontwikkeld door mediamagnaat John de Mol, is de afgelopen jaren door meer dan tachtig landen overgenomen. De televisiekijker volgt een groep mensen die enkele maanden met elkaar in een huis doorbrengen, met beperkte voorzieningen en nauwelijks of geen contact met de buitenwereld. De slotaflevering van de eerste editie, die Van der Tonnekreek samen met televisieproducent Paul Römer uitwerkte, werd door zo’n 3,5 miljoen mensen bekeken.

‘Ziel van het project’

Na het succes van de eerste reeks bleef Van der Tonnekreek betrokken bij het programma. Zo realiseerde ze onder meer een zogenoemde ‘Big Brother-bijbel’, waarin het format uiteen is gezet. Afgelopen jaar uitte ze in De Telegraaf felle kritiek op de makers van de doorstart, waarbij ze niet meer zelf betrokken was. De nieuwe opzet miste „de ziel van het project”, vond Van der Tonnekreek, onder meer doordat de bewoners zich onvoldoende aan elkaar zouden hechten.

Van der Tonnekreek heeft de afgelopen jaren ook andere functies vervuld. Zo was ze onder meer hoofdredacteur van de realityseries Masterplan en Jouw vrouw, mijn vrouw. Kort geleden bleek Van der Tonnekreek ongeneeslijk ziek. Ze overleed vorige week aan de gevolgen van longkanker.

Correctie (27 januari 2022): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Van der Tonnekreek Big Brother samen met Piet Römer maakte. Dat is hierboven gecorrigeerd.