‘Docent Groningse universiteit onderwees in complottheorieën’, mag vak niet meer geven

University College In zijn colleges zou docent Tjeerd Andringa niet alleen les hebben gegeven over complottheorieën rond vaccinaties, ‘de dominerende positie van Joden’ en de aanslagen van 9/11; maar ook hebben geprobeerd zijn studenten hiervan te overtuigen.
Het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.
Het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Foto ProNews /ANP / Hollandse Hoogte

Een hoofddocent van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) mag een vak niet meer geven, nadat studenten klaagden dat hij hen probeerde te overtuigen van complottheorieën. Dat bevestigt een woordvoerder van de RUG woensdag na berichtgeving in de Groningse Universiteitskrant. Docent Tjeerd Andringa gaf bij het University College Groningen (UCG), een faculteit van de RUG, het vak ‘Systems View on Life’. In zijn colleges aan eerstejaarsstudenten zou hij niet alleen les hebben gegeven over complottheorieën rond onder meer vaccinaties, ‘de dominerende positie van Joden’ en de aanslagen op de Twin Towers; maar ook hebben geprobeerd zijn studenten hiervan te overtuigen.

Bij het vak zouden studenten ‘leren denken als een wetenschapper’, maar in de praktijk was volgens de Universiteitskrant weinig ruimte om tegen controversiële opvattingen van Andringa in te gaan. Zo zou hij twee studenten vermanend hebben toegesproken nadat zij studiemateriaal in twijfel trokken waarin werd beweerd dat vaccinaties autisme veroorzaken. Nadat een student in de herfst van 2020 een klacht indiende vanwege de uitingen van Andringa, sprak het faculteitsbestuur met de docent. Hij zou vervolgens officieel berispt zijn vanwege „uitspraken over het verbod op antisemitisme”, die „bijna crimineel waren”, schrijft het medium.

Het faculteitsbestuur stelde extra toezicht in bij Andringa’s colleges, om te kunnen garanderen dat deze aan kwaliteitseisen en richtlijnen te voldoen. In de Universiteitskrant bevestigt het bestuur „na een lange periode van toezicht en observatie” te hebben besloten het vak niet meer aan te bieden. De precieze reden voor het besluit wordt niet gemeld, tegenover NRC kon de decaan van de faculteit woensdagmiddag nog niet reageren. Onduidelijk is of Andringa nog wel college zal geven bij de andere vakken waar hij volgens de studiegids van de RUG voor is ingepland. Volgens de Universiteitskrant doet de faculteit „nader onderzoek” naar de wijze waarop Andringa zijn werkzaamheden vervult.

Alternatieve media

Andringa promoveerde in de wiskunde en natuurwetenschappen en is vooral een expert op het gebied van akoestiek en geluidsbeleving. Sinds 2014 werkt hij voor het University College. Op zijn medewerkerspagina op de site van de RUG zegt hij in zijn vrije tijd naar podcasts van „alternatieve media” te luisteren. Hij noemt onder meer Red Ice Radio, door CNN in 2018 omschreven als een „samenzweerderig, racistisch en nationalistisch” medium. Zelf claimde hij in 2015 tijdens een interview bij The Corbett Report-podcast dat de elite doelbewust kinderen misbruikt om hun macht te kunnen uitoefenen, zonder hier bewijs voor te hebben.

De RUG-woordvoerder stelt dat het een docent van de universiteit „in principe” vrijstaat om zich in de vrije tijd met complottheorieën bezig te houden. Voor vragen over het docentschap van Andringa bij het University College verwijst ze door naar het faculteitsbestuur, dat woensdagmiddag nog niet kon reageren op vragen van NRC. Andringa zelf zegt tegenover NRC „volgende week” te willen reageren. Volgens hem moet er eerst „meer nuance en realiteit in de news cycle komen”. Gevraagd naar wie deze nuance zou moeten verschaffen, wijst hij naar de universiteit: „Ik ben maar een klein spelertje in het geheel.”