Britse Reclame Code Commissie berispt havermelkmaker Oatly

Duurzaamheidsclaims De Zweedse havermelkmaker Oatly mag bepaalde reclames in het Verenigd Koninkrijk niet meer uitzenden. Die zijn niet genoeg wetenschappelijk onderbouwd of kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden.

Een Oatly fabriek in de plaats Landskrona in Zweden.
Een Oatly fabriek in de plaats Landskrona in Zweden. Johan Nilsson/ EPA

De populaire havermelkmaker Oatly mag bepaalde reclames in het Verenigd Koninkrijk niet meer uitzenden. De Advertising Standards Authority (ASA), de Britse Reclame Code Commissie, is kritisch over een aantal slogans van het Zweedse bedrijf. Die zijn niet genoeg wetenschappelijk onderbouwd of kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden.

Een uitspraak in een televisiereclame was bijvoorbeeld dat Oatly „73 procent minder CO2 genereert vergeleken met melk”. Oatly kwam op dat cijfer door een onafhankelijk bureau een vergelijking te laten doen tussen de Oatly Barista Edition-haverdrank en Britse volle melk. Oatly gaf aan deze producten te hebben gekozen omdat ze vergelijkbaar zijn. Maar de ASA verwachtte dat mensen de uitspraak zouden kunnen opvatten als een vergelijking van álle Oatly-producten met alle typen koemelk, en die vergelijking is niet gedaan.

Een ander voorbeeld: Oatly schreef in een advertentie in The Sunday Times Style Magazine dat een kwart van de broeikasgassen in de wereld wordt gegenereerd door de voedingsindustrie. Die uitspraak is volgens de ASA goed wetenschappelijk onderbouwd. Daarna schrijft Oatly dat „vlees en zuivel goed zijn voor meer de helft daarvan”. Oatly had daarbij moeten vermelden dat dat inclusief eieren en vis is. Onderzoekers rekenen die namelijk mee en komen op 56-58 procent van de broeikasgassen van de voedingsindustrie. Maar die vis en eieren meldde Oatly er niet bij.

Veganistisch dieet

Oatly schreef ook dat als iedereen „een veganistisch dieet zou volgen, dit de jaarlijkse broeikasgasemissies van voedsel met 6,6 miljard ton zou verminderen (een vermindering van 49 procent)”. Deze uitspraak is volgens de ASA onderbouwd en mag het bedrijf blijven gebruiken.

Een woordvoerder van Oatly (omzet in 2020: 373 miljoen euro, zo’n 800 werknemers) zei tegen The Guardian dat het bedrijf „duidelijk specifieker had moeten zijn in de manier waarop we sommige wetenschappelijke studies hebben beschreven.”

De ASA had afgelopen september al laten weten strenger te gaan optreden tegen ongefundeerde groene claims van bedrijven. Vorige week werd Lipton, de drank in eigendom van Pepsi, berispt vanwege de kreet „100 procent gerecycled” op de flesjes. Hoewel ook op de flesjes – in kleine letters – staat dat de dop en het label niet van gerecycled plastic zijn, vond de ASA de term „100 procent gerecycled” toch niet gepast.