Andries Tunru: ‘Ik leefde van persconferentie naar persconferentie’

Het januarigevoel De lockdown heeft voor velen in de kunstsector grote gevolgen. Hoe vergaat het ze? Aflevering 25: Andries Tunru, cabaretier en improvisatieacteur.

Cabaretier Andries Tunru
Cabaretier Andries Tunru Foto Super Formosa

Cabaretier Andries Tunru (30) stond vorige week in het Rensentheater in Emmen tijdens de protestactie Kapsalon Theater. Nadat zijn tour met debuutprogramma Vlees, vis, wal en schip in 2020 moest worden stopgezet, was Tunru onlangs ook genoodzaakt de première van zijn vervolgshow In theorie uit te stellen. „Het dichthouden van de culturele sector was niet proportioneel.”

Hoe gaat het met je?

„In december had ik een dipje: ik was moe en mijn veerkracht was weg. Eerder had ik mezelf nog van de straat gehouden met nieuwe projecten – een improvisatieshow op Instagram, improvisatieklussen voor bedrijven, een buitentour in de zomer en schrijfwerk voor radioprogramma Spijkers met Koppen – maar rond Kerst was ik helemaal op.

„Daarbij was ik in paniek over mijn nieuwe show In theorie die in februari in première zou gaan in de Utrechtse Stadsschouwburg. Ik wilde nog try-outen, maar de theaters waren dicht, dus ik leefde van persconferentie naar persconferentie, hopend op goed nieuws. Uiteindelijk is de première verplaatst naar eind maart, dat geeft rust. Het gaat nu redelijk goed.”

Waar loop je verder tegenaan?

„Het was ontzettend balen dat mijn debuutprogramma Vlees, vis, wal en schip in 2020 na tweeënhalve maand in de la belandde. Dat programma kreeg goede recensies en de zalen zaten vol. Als beginnend cabaretier is momentum zo belangrijk. Het is lastig om zoiets te behouden tijdens een pandemie – dat geldt nog veel meer voor net-afgestudeerde theatermakers, mensen die nog niet zo zichtbaar zijn geweest.

„Verder waren de comedyclubs dicht waardoor ik geen nieuw materiaal heb kunnen testen. Normaal gesproken probeer ik telkens iets uit, dan heb ik alle zinnen al een keer uitgesproken en alle grappen al een keer geoefend. Nu was mijn eerste try-out direct avondvullend, dat was de spannendste try-out ooit.”

Wat zijn lichtpuntjes?

„Ik probeer te relativeren: ik ben gezond, ik heb gezellige mensen om me heen. Ik merk ook dat bepaalde deuren vaker opengaan, dat de radio eens belt, of een tv-programma met een nieuwe pilot. Blijkbaar ben ik tijdens de pandemie toch een stukje gestegen op de culturele apenrots. Het helpt misschien dat ik vorig jaar heb meegedaan aan De Slimste Mens.”

Waar zie je het meest naar uit in 2022?

„Naar de première. Volgens mij ben ik ondanks de coronacrisis sterk gegroeid, ook op artistiek vlak. Ik werk nu aan productionele zaken: zo maak ik met een choreograaf, een componist en een stylist een boyband-dans en wil ik vier hologrammen van mezelf laten creëren. Ik gebruik de extra tijd om helemaal los te gaan.”