‘Amerikaanse hoge rechter Stephen Breyer legt zijn functie neer’

Hooggerechtshof De 83-jarige Breyer gaat met pensioen. Dit geeft president Joe Biden de mogelijkheid om een van zijn verkiezingsbeloften te vervullen: de eerste zwarte vrouw ooit benoemen bij het Hooggerechtshof.
Breyer, die in 1994 door president Bill Clinton werd genomineerd voor het Hooggerechtshof, staat bekend als een pragmatische liberaal.
Breyer, die in 1994 door president Bill Clinton werd genomineerd voor het Hooggerechtshof, staat bekend als een pragmatische liberaal. Foto Steven Senne/AP

Stephen Breyer, een van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof, legt zijn functie neer. De 83-jarige gaat met pensioen, wat president Joe Biden de mogelijkheid geeft om een van zijn verkiezingsbeloften te vervullen: de eerste zwarte vrouw ooit benoemen als rechter aan het Hooggerechtshof. Dat melden Amerikaanse media en internationale persbureaus woensdag op basis van ingewijden.

Het vertrek van Breyer, dat waarschijnlijk ergens rond de zomer zal plaatsvinden, verandert hoogstwaarschijnlijk niets aan de huidige verhouding van conservatieven (zes) versus progressieven (drie) in het Hooggerechtshof. Biden mag Breyers vervanger voordragen. Vervolgens zal de Senaat, waar de Democraten momenteel een kleine meerderheid hebben, de doorslag geven.

Zonder het nieuws van Breyers vertrek formeel te bevestigen, herhaalde het Witte Huis woensdag Bidens verkiezingsbelofte. Hij zou nog altijd achter zijn streven staan om een zwarte vrouw te benoemen voor het Hooggerechtshof. Ondertussen heeft Chuck Schumer, de Democratische leider van de Senaat, zijn waardering uitgesproken over Breyer, die hij „een modeljurist” noemt, aan wie „de Verenigde Staten veel te danken hebben”.

Pragmaticus

Vanuit Republikeinse zijde schemert woensdag enige scepsis door over toekomstige kandidaten. De Republikeinse senator Lindsey Graham schrijft op Twitter dat Democraten in principe de mogelijkheid hebben om Breyer te vervangen zonder dat ook maar één Republikein de aanstelling steunt.

Breyer, die in 1994 door president Bill Clinton werd voorgedragen voor het Hooggerechtshof, staat bekend als een pragmaticus in een omgeving die de afgelopen jaren steeds conservatiever is geworden. Hij zoekt bij botsende opvattingen naar een middenweg, en heeft zich in het verleden onder meer ingezet voor het recht op abortus. Verder trok hij de grondwettelijke basis van de doodstraf in 2015 openlijk in twijfel.

Wie Breyers opvolger wordt, is nog onduidelijk. Wel zingt al een aantal namen rond als potentiële kanshebbers. Persbureau AP noemt onder meer Leondra Kruger, rechter van het Hooggerechtshof van Californië en de prominente burgerrechtenadvocaat Sherrilyn Ifill.