Zeker acht doden door verdrukking bij voetbalwedstrijd Afrika Cup

Ramp Kameroen is dit jaar het gastland van de Afrika Cup. Bij het stadion in de hoofdstad Yaoundé, waar Kameroen tegen de Comoren speelde, ontstond gedrang.
Bij het Olembe-stadion in de hoofdstad van Kameroen was voorafgaand aan de Afrika Cup-wedstrijd druk.
Bij het Olembe-stadion in de hoofdstad van Kameroen was voorafgaand aan de Afrika Cup-wedstrijd druk. Foto Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Ten minste acht mensen zijn maandag door verdrukking om het leven gekomen voorafgaand aan een Afrika Cup-duel in een stadion in de Kameroense hoofdstad Yaoundé. Daarnaast vielen er zeker 38 gewonden, melden internationale persbureaus. In het stadion stond de achtste finale op het programma tussen gastland Kameroen en de Comoren.

Kameroen zou na een lage opkomst bij de eerste Afrika Cup-wedstijden hebben geprobeerd meer bezoekers te trekken naar het Olembe-stadion, dat speciaal voor het toernooi gebouwd werd. Persbureau Reuters schrijft dat de autoriteiten stadionpoorten open zetten, vervoer naar het stadion organiseerden en gratis tickets voor de wedstrijd weggaven.

Circa 57.000 toeschouwers zouden volgens de autoriteiten hebben geprobeerd om het stadion in te komen, meldt persbureau AP. Op de tribunes was plaats voor 60.000 mensen, maar vanwege coronabeperkingen mochten er hoogstens 40.000 fans het stadion in.

Het ging mis toen beveiligers toeschouwers naar een dichte poort toe dirigeerden, zegt getuige Marie Asongafack tegen AP. Er verzamelde zich een mensenmassa bij de gesloten ingang, die in één keer naar binnen stroomde toen de poort uiteindelijk werd geopend. In het gedrang werden mensen onder de voet gelopen.

De Afrikaanse voetbalbond CAF zegt in een verklaring de situatie in het Olembe stadion te onderzoeken. „We staan in constant contact met de Kameroense overheid en de lokale organisatie.”