Unilever schrapt wereldwijd 1.500 managementbanen

Ontslagronde Hoeveel Nederlandse banen op de tocht staan is nog niet duidelijk. Tijdens de ontslagronde zal circa 15 procent van de hogere managers en 5 procent van de lagere managers het bedrijf moeten verlaten.
Het hoofdkantoor van Unilever in Londen.
Het hoofdkantoor van Unilever in Londen. Foto Hannah McKay/Reuters

Unilever schrapt wereldwijd 1.500 managementfuncties. Dat heeft de levensmiddelenproducent dinsdag bekendgemaakt. De banen verdwijnen door een herstructurering, die het bedrijf zelf omschrijft als een „versimpeling”. Hoeveel banen in Nederland zullen verdwijnen is nog niet duidelijk. Unilever heeft wereldwijd zo’n 150.000 werknemers, van wie ongeveer 2.700 in Nederland.

Geruchten over een op handen zijnde ontslagronde doken maandag al op, na berichtgeving van persbureau Bloomberg. Zo’n 15 procent van de hogere managers zijn na de ontslagronde weg, net als 5 procent van de lagere managementbanen.

Unilever, eigenaar van merken als Andrélon en Knorr, deed eerder deze maand een mislukte overnamepoging op de consumententak van het Britse GSK. Het concern bood 50 miljard pond (60 miljard euro) voor de bedrijfstak van de concurrent, maar GSK vond het bod te laag en sloeg het af. Aandeelhouders van Unilever reageerden geschokt op het bod, een investeerder noemde de overnameplannen zelfs een „bijnadoodervaring”.

Lees ook: Investeerder noemt plannen Unilever ‘bijnadoodervaring’

Afgelopen weekend werd bekend dat de Amerikaanse activistische investeerder Nelson Peltz aandelen Unilever heeft gekocht. Peltz staat erom bekend een harde strijd te voeren met bestuurders van bedrijven die volgens hem niet goed functioneren. Bij het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Proctor & Gamble vocht hij zichzelf tegen de zin van het management in het bestuur, waar hij vervolgens flinke kostenbesparingen doorvoerde.