Achmed Akkabi in het vierde seizoen van de Videoland-serie Mocro Maffia.

Foto Videoland

Interview

Maker Mocro Maffia: ‘Onze serie en de realiteit zijn twee werelden’

Achmed Akkabi, producent-acteur ‘Mocro Maffia’ ontpopte zich de afgelopen jaren tot een grote Nederlandse seriehit. Mede-bedenker en hoofdrolspeler Achmed Akkabi hoopt dat dit succes een opmaat vormt voor meer ambitie in Nederland. „We moeten verder durven kijken dan onze eigen kleine markt.”

Eigenlijk is Achmed Akkabi (38) de afgelopen vier jaar doorlopend bezig geweest met zijn kindje Mocro Maffia. Hij is de drijvende kracht achter een geoliede machine van opvallend jonge en diverse makers en acteurs. Akkabi helpt verhaallijnen ontwikkelen, begeleidt regisseurs, denkt mee over de casting én speelt zelf de hoofdrol van maffiabaas De Paus.

Hij lacht: „Ik neem echt mijn rust wel, ik kan prima op mijzelf zijn en even niets doen. Maar zeker in mijn hoofd gaat het altijd door. Dan luister ik nieuwe muziek en denk ik: even toevoegen aan de playlist voor het nieuwe seizoen, dit is een nummer dat we kunnen gebruiken.” Momenteel wordt de laatste aflevering van het vierde seizoen gemonteerd, Akkabi is een nieuwe edit aan het kijken. „Uiteindelijk wordt het verhaal echt samengesteld aan de montagetafel. Moet een fragment nét langer of korter zijn om het juiste gevoel op te wekken? Of werkt het beter als we die twee scènes omgooien?”

Videoland deelt nooit kijkcijfers, maar het is geen geheim dat Mocro Maffia zich heeft ontpopt tot één van de grote hits van de streamingdienst van RTL. De rauwe, realistische serie over de bendeoorlog tussen voormalige vrienden Paus en Romano (Mandela Wee Wee) spreekt vooral een jonger publiek aan dat amechtig uitkijkt naar het nieuwe seizoen. De trouwe fans vinden elkaar online, waar een hechte Mocro Maffia-community nieuwtjes en meningen uitwisselt. „We maken voor deze groep ook extra content”, legt Akkabi uit. „Korte clips of speciale websites die extra informatie geven over wat er in de serie is gebeurd.”

Scène uit het vierde seizoen van de serie Mocro Maffia.

Foto Videoland

Tegelijkertijd is de serie ook een kweekvijver voor jong talent. Akkabi en zijn team willen bewust kansen creëren voor een nieuwe generatie acteurs met een meer diverse achtergrond. Elk seizoen worden er jonge makers aan het team toegevoegd; de serie zette talentvolle acteurs als Oussama Ahammoud en Marouane Meftah op de kaart. „De eerste twee seizoenen hebben we nog mensen op auditie gevraagd die mij benaderden via socials”, vertelt Akkabi. „Toen was er bij castingbureaus nog een groot tekort aan diversiteit in de catalogus.” Maar dat is inmiddels wel anders, constateert hij tevreden. De producenten werken al jaren samen met Post Castelijn Casting: het bureau weet hoe bijvoorbeeld online potentiële nieuwe talenten kunnen worden gevonden.

Lees ook: In Mocro Maffia wacht de dood op elke straathoek

De wereld van Mocro Maffia is meedogenloos: al meerdere populaire personages verdwenen onverwacht, vaak op bloedige wijze, uit het verhaal. Zijn eigen ‘Paus’ lijkt tot nu toe de dans te ontspringen. Volgens Akkabi is dat geen bewuste opdracht geweest voor de schrijvers: „Ik vind acteren fantastisch en ik heb de afgelopen jaren geen tijd gehad voor andere klussen. Maar ik zou er vrede mee hebben om mijn vaste plek in het acteursensemble af te staan aan een ander persoon. Ik ben bijna op het punt dat dat mij meer voldoening geeft dan zelf de hoofdrol te blijven spelen.” Zou een eventueel afscheid van Paus de serie niet schaden? „Mijn primaire doel is nooit geweest om mijzelf een hoofdrol te geven. Mijn doel is juist om méér bekende namen te creëren die groot genoeg zijn om een film of serie te kunnen dragen. Kijk naar Walid Benmbarek: die speelt later dit jaar de hoofdrol in de nieuwe romantische komedie van Johan Nijenhuis.”

Wij vertellen een fictief verhaal over een actueel onderwerp, zoals veel kunstenaars dat doen. Maar onze research reikt verder dan Nederland

In beginsel was de serie voorzichtig geïnspireerd op het gelijknamige boek van Marijn Schrijver en Wouter Laumans over de opkomst van een nieuwe generatie criminelen in Nederland. Maar zeker na vier seizoenen staat het verhaal over Paus en zijn kompanen steeds meer los van de inspiratiebron. „Wij vertellen een fictief verhaal over een actueel onderwerp, zoals veel kunstenaars dat doen. Maar onze research reikt verder dan Nederland. Ik volg diverse crimeblogs over de situatie in Spanje, West-Afrika, Zuid-Amerika.” De acteur ziet wat de impact van de criminelen op de maatschappij is, dat veel mensen beveiligd moeten worden. Hij was ook geschokt door de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. „Maar onze serie en de realiteit zijn twee werelden. Het verhaal en probleem achter zo’n aanslag in de echte wereld is zo onvoorstelbaar groot en alomvattend, het lijkt me heel lastig om dat in een serie eerlijk na te gaan vertellen.”

Scène uit het vierde seizoen van de Videoland-serie ‘Mocro Maffia’.
Foto Videoland
Scène uit het vierde seizoen van de Videoland-serie Mocro Maffia.
Foto Videoland
Scènes uit het vierde seizoen van de Videoland-serie Mocro Maffia.
Foto Videoland

Het succes van Mocro Maffia in het buitenland lijkt te bevestigen dat de makers zich niet blindstaren op de Nederlandse situatie. De serie is verkocht aan twaalf landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Rusland. Akkabi volgt met plezier de reacties die dit online losmaakt in die landen: „In Frankrijk roepen de fans hard om seizoen twee, in Duitsland willen de kijkers dat seizoen drie heel snel online komt. Ook in die landen wordt weinig content gemaakt waarin mensen met een multiculturele achtergrond zich herkennen.” De producent-acteur hoopt dat dit succes een opmaat vormt voor meer ambitie in Nederland. „We moeten verder durven kijken dan onze eigen kleine markt. Wij bewijzen het: je kan ook in Nederland met goed gemaakt entertainment aansluiting vinden bij de rest van de wereld. We moeten ambitieus durven zijn.”

De aandacht in het buitenland levert Akkabi ook castingaanbiedingen buiten Nederland op. Maar hij voelt op dit moment geen ambitie om, zoals zijn goede vriend Marwan Kenzari eerder wel deed, die stap te wagen: „Dat zou ik nu alleen maar interessant vinden als mijn productiehuis ook een rol kan spelen in een project. Ik haal momenteel meer voldoening uit het bedenken van eigen films of series.” Hint Akkabi erop dat na seizoen vier het doek kan vallen voor Mocro Maffia? Weer een lach – elke vraag over de toekomst van de serie wordt resoluut afgekapt. „Maar áls we doorgaan, dan kan dat ook wel zonder dat ik mij overal mee bemoei. We hebben de afgelopen vier jaar een geweldig team opgebouwd, vakmensen die weten waar de serie voor staat en hoe we hem maken. Ik kan me goed voorstellen dat er een moment komt dat ik meer afstand neem en er een andere vaste showrunner komt.”

Mocro Maffia. Seizoen 4 begint vrijdag 28 januari. Videoland, wekelijks een nieuwe aflevering.