Nederland scoort opnieuw goed in wereldwijde corruptie-index

Corruptie Qua integriteit hoort Nederland opnieuw tot de tien beste landen ter wereld, volgens Transparency International. De rest van de ranglijst baart de ngo echter zorgen.
Een man telt in de Venezolaanse hoofdstad Caracas bolivars en Amerikaanse dollars. Venezuela scoort erg slecht op de corruptie-index.
Een man telt in de Venezolaanse hoofdstad Caracas bolivars en Amerikaanse dollars. Venezuela scoort erg slecht op de corruptie-index. Foto Matias Delacroix/AP

Nederland staat opnieuw op de achtste plaats van de corruptie-index van de ngo Transparancy International. In de dinsdag gepubliceerde index staan 180 landen in volgorde van minst naar meest corrupt aan de hand van scores: 100 betekent zeer integer, 0 betekent zeer corrupt. Voor het vijfde jaar op rij scoort Nederland 82 punten.

Denemarken, Nieuw-Zeeland en Finland scoren net als vorig jaar het hoogst: 88 punten. Ook Noorwegen, Zweden en Zwitserland staan in de top. Maar over het algemeen baart de lijst zorgen, schrijft Transparancy International. Bijna twee derde van de landen scoort onder de 50 punten. Het wereldwijde gemiddelde ligt op 43 punten. In de afgelopen tien jaar is de integriteitsgroei in de meeste landen gestagneerd: de score van 131 landen bleef in die periode hetzelfde. 25 landen werden minder corrupt, 23 landen werden corrupter.

Landen waar gewapende conflicten woeden, of die door autoritaire regimes geregeerd worden, staan vaak onderaan de lijst. Syrië staat sinds de uitbraak van de burgeroorlog in 2012 laag in de lijst, met een score van 13. Afghanistan daalde in het afgelopen jaar van 19 naar 16 punten. Ook Venezuela (14 punten), Noord-Korea (16 punten) en Zuid-Soedan (11 punten) staan onderaan.

Een paar westerse democratieën zakken in de lijst. Australië verloor in een jaar vier punten en daalde van plaats 11 naar plaats 18. De Verenigde Staten vielen voor het eerst uit de top 25, met een score van 67 punten. Canada verloor in het afgelopen jaar drie punten en zakte twee plaatsen.