Kremlin: ‘grote bezorgdheid’ over mogelijke verplaatsing VS-troepen naar Oost-Europa

Spanningen Rusland vindt de aankondiging van het Pentagon dat 8.500 Amerikaanse militairen in „verhoogde paraatheid” zijn gesteld voor uitzending naar Europa een „verdere verergering van de spanningen”.
Een fregat van de Spaanse marine is onderweg naar de Zwarte Zee, waar meerdere NAVO-schepen zich verzamelen.
Een fregat van de Spaanse marine is onderweg naar de Zwarte Zee, waar meerdere NAVO-schepen zich verzamelen. Foto Kiko Delgado/EPA

Het Kremlin maakt zich „grote zorgen” om de 8.500 Amerikaanse militairen die volgens de Amerikaanse regering in „verhoogde paraatheid” zijn gesteld om te worden verplaatst naar Europa. Rusland noemt de maandagavond aangekondigde stap van de Amerikanen een „verdere verergering van de spanningen”. De Amerikaanse militairen zouden zich bij een snelle-reactie-eenheid van de NAVO in één van de Oost-Europese NAVO-lidstaten kunnen voegen, mocht het bondgenootschap besluiten die eenheid te activeren.

De Amerikaanse militairen staan klaar om te reageren op „acties van Rusland die schade toebrengen aan ons of onze bondgenoten”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag in een persconferentie. Hij noemt het besluit een „voorzichtige maatregel”, die nodig is omdat het „heel duidelijk” is dat de Russen „op het moment geen intentie tot de-escalatie hebben”.

Nu de spanningen rond Oekraïne blijven oplopen, heeft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) maandagavond aangekondigd dat Nederlands ambassadepersoneel in Kiev toestemming heeft terug te komen naar Nederland. Na overleg met andere leden van de Europese Unie in Brussel zei Hoekstra „er bovenop” te zitten, vooral „na wat we in Afghanistan hebben gezien”. In de zomer werd Nederlands ambassadepersoneel met moeite geëvacueerd uit Afghanistan toen de Taliban daar plotseling de macht grepen.

De leden van de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn het er volgens Hoekstra over eens dat escalatie door Rusland beantwoord moet worden met een „fors pakket aan sancties”. Nu wil hij nog de nadruk leggen op gesprekken, die „ook de komende weken en maanden, ook als het moeilijk is” door moeten blijven gaan. „Het allerbeste is een diplomatieke oplossing voor dit conflict.”

Lees ook: Westen zegt Oekraïne steun toe en versterkt de oostelijke flank