Hallo John de Mol. Dit had je kunnen doen

Japke-d. denkt mee

John de Mol kan niets doen tegen seksueel misbruik als vrouwen dat niet melden, zei hij vorige week. schiet hem te hulp.
Illustratie Tomas Schats

Vorige week had ik beloofd nu eindelijk eens iets te schrijven over gelijke behandeling van mannen op het werk, in plaats van altijd maar weer over die vrouwen. Maar toen kwam Tim Hofman met een hele diepe beerput vol dickpics, veronderstelde verkrachting en seksuele intimidatie bij The Voice of Holland en dacht ik: de rechten van mannen kunnen wel even wachten.

Zeker toen ik John de Mol hoorde zeggen dat hij niks had kunnen doen tegen alle seksuele intimidatie op zijn werkvloer. Hij wist immers van niks, de arme schat, de vrouwen hadden hem nooit wat verteld! Dus daar stond de machtigste man van de Nederlandse televisie, met lege handen, god wat had ik met hem te doen. Als je na jaren meisjes en jongens te hebben uitgebuit nog steeds niet doorhebt hoe machtsmisbruik werkt, heb je écht hulp nodig.

En dus dacht ik, misschien moet ik die taak dan maar op me nemen. En John de Mol eens uitleggen hoe het zit met seksuele intimidatie, waar het begint en wat je eraan kunt doen. Misschien ook handig voor andere mannen die het nog steeds niet helemaal snappen. Daarvoor heb ik de belangrijkste vragen en opmerkingen die ik de afgelopen maanden van jullie kreeg even op een rijtje gezet. Komen ze.

1. Ik kan niks doen, als vrouwen niks melden!

Niet waar, mannen. Jullie kunnen juist álles doen tegen seksuele intimidatie. Sterker nog, jullie hebben de sleutel in handen. Het treurige feit is namelijk dat gedragscodes, trainingen sociale veiligheid en ‘meldpunten’ tegen seksueel geweld niets zullen uithalen als mannen niet meehelpen en zich uitspreken tegen seksuele intimidatie. Het probleem begint bij mannen, maar stopt ook bij mannen. Zeg dus: wij mannen tolereren dit niet langer in ons bedrijf. Zeg het elke dag tot het stopt.

2. Waarom moeten mánnen er iets van zeggen!

Omdat mannen die vrouwen kleineren niet naar vrouwen luisteren. Die respecteren vrouwen niet eens. Mij ook niet, zie ik elke dag op Twitter. Eén man maakt meer indruk dan een hele werkgroep vol vrouwen. Triest, maar waar.

Spreek je collega’s, vrienden, neefjes, broers en teamgenoten dus aan als ze over de schreef gaan en jij ernaast zit. Zeg: „Zo praten we hier niet over vrouwen.”

3. Een geintje moet kunnen.

Zeker. Maar elke dag dezelfde geintjes tellen op. En de fysieke seksuele intimidatie borduurt daarop verder, als jij er niet bij bent.

4. Ik mag toch wel lachen om een grapje!

Meelachen bepaalt de cultuur en maakt dat de dader zich veilig voelt, en het slachtoffer zich onveilig. Lach dus niet, maar zeg stop.

5. Je mag niet eens meer flirten!

Als je het verschil niet ziet tussen flirten en een dickpic sturen, grenzen over gaan en seksueel pestgedrag, kun je misschien inderdaad beter stoppen met flirten.

6. Ze heeft het zélf uitgelokt!

Euh, nee. Eigenlijk nooit, is mijn ervaring.

7. Maar ze kleedt zich sexy!

Een vrouw hoeft geen decolleté tot haar navel te dragen op het werk, dat ben ik met je eens. Maar de échte waarheid is dat het niks uitmaakt wát ze draagt. Als ze een hooggesloten trui draagt, een boerka of een uniform krijgt ze nóg opmerkingen – dat ze te preuts is, dat het wel wat losser kan.

8. Niet alle mannen doen dit!

Niet alles gaat over jou. Word je boos over wat andere mannen vrouwen aandoen? Laat dan zien dat jij anders bent.

9. Ik schaam me voor dit soort mannen.

Is nergens voor nodig. Roep ze tot de orde.

10. Mannen worden ook seksueel geïntimideerd!

61 procent van de vrouwen krijgt seksueel getinte opmerkingen te horen op het werk, tegen 18 procent van de mannen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van vakbond CNV. Een derde van de vrouwen krijgt met fysieke seksuele intimidatie te maken op het werk tegen 5 procent van de mannen. 1 op de 8 vrouwen is ooit verkracht, tegen 1 op de 25 mannen.

11. We hebben genoeg loketten!

Die worden blijkbaar niet vertrouwd, als vrouwen zich er niet melden.

12. Een dickpic is geen reden voor ontslag!

Lijkt mij wel. Dickpics zijn namelijk net muizen: als je er één ziet, weet je dat er tientallen andere zijn. Meteen de auto inleveren dus en op de taxi, voor mannen die dit ongevraagd doen. Wegwezen.

13. Ik heb een straffe waarschuwing gegeven!

Als een waarschuwing binnenskamers wordt gegeven, haalt hij niets uit. Geef reprimandes in het openbaar, zodat iedereen het kan horen. Dat is meteen een goed signaal naar de slachtoffers én naar andere werknemers. Vind je het zielig voor de dader? Ongevraagd een dickpic naar een collega sturen, dát is pas zielig.

14. Ik heb ook een zoon!

Vertel hem dan dat seks tegen haar wil verboden is, dat je niet ongevraagd dickpics stuurt naar vrouwen en dat ‘nee’, ‘nee’ betekent. Ga er niet vanuit dat je zoon dit al weet.

15. Tim Hofman ging vroeger zelf ook grenzen over!

Klopt, ik maakte vroeger ook foute grappen, wilde ook ‘stoer’ zijn. Maar Tim en ik hebben ons leven gebeterd. Dat kun jij ook!

16. Ik vermoord zo’n vent!

Nee. Zeg liever tegen een vrouw die iets naars met je deelt: „Wat goed dat je me dit vertelt” en: „Wat heb je nodig?”

17. Ik ben geen rolmodel.

Dat ben je wel. Als jij je correct gedraagt, zullen andere mannen in de organisatie ook eerder geneigd zijn dat te doen.

18. Het is gewoon stoere praat.

Het is niet stoer om schuine grappen te maken, mannen uit te schelden voor homo, veel te drinken en met veel verschillende vrouwen het bed te delen. Dat idee van mannelijkheid is achterhaald.

19. Het zijn monsters die dit doen!

Dat is nu juist het probleem, het zijn geen monsters maar gewoon mannen zoals jij. De buurjongen, je docent, je sportinstructeur, de regisseur, de bandleider, je collega, je neefje, je vader, de vader van een vriendinnetje – zij zijn het, die grenzen overgaan.

Afgelopen weekend viel bij mij ineens het kwartje, dat veel mannen zich misschien daarom wel zo aangevallen voelen als ze als ‘mannen’ aangesproken worden op dit gedrag. Omdat ze niet met monsters vergeleken willen worden.

Zeker, er zijn ook de doodenge verkrachters, de tbs’ers op verlof die met ducttape en handboeien op stap gaan om vrouwen te vinden, die hebben we er ook nog bij. Maar veel vaker is het iemand zoals jij.

Daarom moeten vrouwen altijd alert zijn, moeten we opletten wat we doen, overal. Daarom lachen we grappen weg, om geen aanstoot te geven, omdat we weten dat het altijd veel erger kan worden.

Snap je het nu, John? We hebben je nodig. Juist machtige mannen als jij. We hebben álle mannen nodig.

Waar blijven jullie?

Dit waren de Parels op Twitter deze week