De aanleiding
Ken ik zóveel Peters? Wie zich deze week op LinkedIn begeeft, zal het zich afvragen. Op het sociale medium hebben verrassend veel vrouwen hun voornaam in Peter veranderd. Dat deden ze na een oproep van Women Inc. en BrandedU, twee belangenorganisaties die opkomen voor de emancipatie van vrouwen. Met de actie willen de organisaties aandacht vragen voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens Women Inc. is het zelfs zo slecht gesteld met het aantal vrouwen aan de top dat er in Nederland meer bestuursvoorzitters (in het Engels ceo’s genoemd) zijn die Peter heten, dan dat er vrouwelijke bestuursvoorzitters zijn. Klopt dat?
Waar is het op gebaseerd?
Bij navraag stuurt Women Inc. een eigen dataset op, waarop alle bestuursvoorzitters van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven staan. Daarvoor volgde de organisatie een overzicht van Managementscope, een zakelijke publicatie. Op de lijst staan 93 bedrijven, en 94 namen. Chemiebedrijf DSM heeft namelijk twee ceo’s, zie ook verderop.
De lijst nalopen op de naam Peter levert vier resultaten op: Peter Wennink van chipmachinefabrikant ASML, Peter Oosterveer van ingenieursbureau Arcadis, Peter Berdowski van baggeraar Boskalis en Peter Coebergh van uitgever Brill. Ook heeft Women Inc. één Peter Paul meegeteld: Peter Paul de Vries, de topman van investeringsmaatschappij Value8.
Er staan ook vier vrouwen op de lijst van Women Inc.: Nancy McKinstry van uitgever Wolters Kluwer, Kathy Fortmann van handelshuis Amsterdam Commodities, Herna Verhagen van postbedrijf PostNL, en Geraldine Matchett. Zij is co-ceo van chemiebedrijf DSM, ze deelt het bestuursvoorzitterschap met een man.
En, klopt het?
Om de bewering van Women Inc. te checken, heeft ook NRC zelf de lijst met 93 bedrijven doorgelopen. Daarop staan inderdaad vier Peters en één Peter Paul. Maar op de lijst staan óók vijf vrouwen. Detacheringsspecialist DPA Group heeft sinds kort namelijk een vrouwelijke bestuursvoorzitter, Esther Huizinga. Haar voorganger was Arnold van Mameren – hij is degene die nog in de telling van Women Inc. staat. Aan de telefoon bevestigt Huizinga dat zij tegenwoordig de leiding heeft bij DPA, al noemt ze zichzelf liever algemeen directeur dan ceo. Dat komt ook omdat DPA nog maar ten dele een beursgenoteerd bedrijf is.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2021/04/data70033408-7bd660.jpg)
Op de lijst van beursgenoteerde bedrijven die Women Inc. als leidraad nam, staan alle bedrijven die onder de zogenoemde AEX, Midkap of Smallkap vallen. Ook staan er bedrijven uit de beurscategorie ‘overige aandelen’ bij. Tot die categorie behoren veel (bijna) lege beurshulzen. Die zijn weggelaten uit de lijst en dus uit de telling. Maar strikt genomen zou je kunnen zeggen dat er meer beursgenoteerde ondernemingen zijn dan de eerdergenoemde 93. „We hebben de nieuwe benoeming van Esther Huizinga helaas gemist bij onze laatste check, maar zijn blij met deze positieve ontwikkeling”, zegt Emma Lok, directeur strategie en communicatie bij Women Inc.
Conclusie
Women Inc. permitteerde zich wat vrijheid bij het tellen van de Peters door ook Peter Paul mee te rekenen. Ook is de lijst inmiddels ingehaald door de actualiteit; er is één vrouwelijke bestuursvoorzitter bijgekomen, al is dat bedrijf nog maar deels beursgenoteerd. Het overkoepelende punt van Women Inc. blijft bovendien overeind: vrouwen zijn aan de allerhoogste top van het Nederlandse bedrijfsleven ondervertegenwoordigd. Naast Peter zijn het Ton, Pieter, Jeroen, Ruben en/of Michiel die de dienst uitmaken. We beoordelen de stelling daarom als grotendeels waar.