Laatste nieuws coronacrisis

Horeca noemt heropening ‘goede stap’, popwereld spreekt van ‘schijnversoepelingen’

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog deed NRC op dinsdag 25 januari verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Het kabinet kondigde versoepelingen van de coronamaatregelen aan die gelijk op woensdag ingaan. De horeca- en cultuursector mag tot 22 uur ‘s avonds weer mensen ontvangen en ook is er weer tot een derde van de capaciteit publiek welkom bij sportwedstrijden.

Lees hier verder: in het coronablog van woensdag 26 januari

Horeca noemt heropening ‘goede stap’, popwereld spreekt van ‘schijnversoepelingen’

De door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronaregels kunnen rekenen op wisselende reacties vanuit de sectoren die vanaf morgen onder voorwaarden weer open mogen.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt van „een goede stap”, maar hoopt wel dat het kabinet niet drie weken gaat wachten met verder versoepelen als de situatie verbetert. Voorzitter Robèr Willemsen zegt daarbij vooral te hopen op een snelle versoepeling voor het nachtleven.

Cabaretière Sanne Wallis de Vries, mede-initiatiefnemer van de protestactie Kapsalon Theater, vindt de afstandsregels en de sluitingstijd van 22.00 uur niet werkbaar voor theaters. „Je haalt gewoon je publiek niet op tijd binnen”, zei ze bij de talkshow M. „En het publiek dat naar binnen mag is zo klein in aantal dat het stuk niet eens kan spelen, want er wordt geen reet verdiend.”

De Nederlandse Politiebond is juist uiterst tevreden met de eenduidige sluitingstijd van 22.00 uur, in plaats van dat theaters en bioscopen open zouden mogen blijven tot de voorstelling of film is afgelopen. „We hebben indringend geadviseerd dat voor goede handhaving duidelijkheid superbelangrijk is, en dat is beslecht”, zegt NPB-voorzitter Jan Struijs tegen persbureau ANP. „Het maakt het overzichtelijk voor politie en boa in hun aanwijzingen naar de mensen toe.”

Pop- en voetbalwereld teleurgesteld
De Amsterdamse poptempel Paradiso spreekt van „schijnversoepelingen”. Volgens hoofd Marketing & Publiciteit Jurry Oortwijn kan de popsector er feitelijk niks mee vanwege de beperkte capaciteit en het anderhalve meter afstand houden. „Eerst denk je: we kunnen weer wat. Maar dan zie je de details en dat het zeker tot 9 maart gaat duren en denk je: dit slaat echt helemaal nergens op”, reageert Oortwijn tegenover ANP.

Professionele voetbalclubs vinden het „teleurstellend” dat hun stadions maar voor een derde gevuld mogen worden, want ze hadden gerekend op twee derde bezetting. „Wij hebben aangetoond veilig en verantwoord een hogere bezettingsgraad aan te kunnen”, zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ tegen persbureau ANP. „Dan is het zeer teleurstellend dat het kabinet geen gehoor geeft aan de oproep van de clubs en het betaald voetbal om met minimaal twee derde van de capaciteit te beginnen.” De KNVB gaat morgen in overleg met de 34 Nederlandse profclubs over het „slecht gevallen” besluit.

Lege tribunes tijdens de eredivisiewedstrijd Heerenveen - PEC Zwolle op 22 januari. Foto Gerrit van Keulen/ANP

Dit zijn de versoepelingen die vanaf woensdag ingaan

Het kabinet heeft dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie versoepelingen aangekondigd, die vanaf woensdag ingaan. Bij de persconferentie, waarop het kabinet zei ‘bewust de grenzen op te zoeken’, zijn de volgende maatregelen aangekondigd.

 • De horeca en cultuursector mogen weer open tot 22.00 uur. Voor culturele instellingen geldt dat zij maximaal een derde van de zaalcapaciteit mogen benutten, tot een maximum van 1.250 bezoekers.
 • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s.
 • Clubs uit het betaalde voetbal mogen weer toeschouwers verwelkomen, tot een derde van de stadioncapaciteit. Alle (amateur)sportcompetities kunnen met publiek worden hervat.
 • Een mondkapjesplicht vanaf 13 jaar geldt in en rond het openbaar vervoer en in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat bezoekers hun mondkapje af kunnen doen als ze zitten.
 • Op ‘doorstroomlocaties’, zoals musea, pretparken en dierentuinen, geldt een maximum van één bezoeker per vijf vierkante meter, tot maximaal 1.250 personen per ruimte.
 • Grote evenementen met meer dan 1.250 bezoekers zijn alleen buiten en met vaste zitplaats toegestaan.
 • De quarantainemaatregelen voor scholen worden versoepeld. Alleen scholieren die klachten hebben of positief zijn getest moeten thuisblijven.

De maatregelen gelden in principe voor de komende zes weken, maar over drie weken beoordeelt het kabinet of bovenstaande versoepelingen bijgesteld moeten worden. Op de website van de rijksoverheid staat een uitgebreidere versie van alle maatregelen en adviezen.

Het decor voor het toneelstuk ‘Oedipus’ van Internationaal Theater Amsterdam wordt opgebouwd in Stadsschouwburg Amsterdam. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Kuipers wil niet speculeren over ‘pandemisch eindspel’

In antwoord op een vraag van NRC wilde minister van Volksgezondheid Kuipers (D66) zich niet wagen te voorspellen of een „pandemisch eindspel” in zicht is, zoals Europa-voorzitter van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge afgelopen weekeinde zei over de situatie op het Europese continent. Volgens Kuipers hangt het verloop van de pandemie af van de eventuele opkomst van nieuwe varianten van het virus en de eigenschappen van die varianten. Daarnaast is de opgebouwde immuniteit als gevolg van vaccinaties of doorgemaakte infectie van belang, zei Kuipers. „Het virus gaat in elk geval niet meer weg.”

Rutte: over drie weken ‘nieuw weegmoment’

Premier Mark Rutte (VVD) deed tijdens de persconferentie een beroep op iedereen, en in het bijzonder op de sectoren die nu onder voorwaarden weer opengaan, om zich aan de geldende regels te houden. Volgens de premier hebben de verschillende sectoren daarover afspraken gemaakt met de desbetreffende ministers. Over drie weken bekijkt het kabinet bij een nieuw ‘weegmoment’ of de besmettingsaantallen niet te veel zijn opgelopen. De maatregelen die vanaf woensdag ingaan gelden „in principe” voor zes weken.

Rutte stelde dat zijn kabinet de versoepelingen aandurft, maar dat het afhankelijk is van de medewerking van de samenleving. Daarvoor moeten de protocollen die er in de verschillende sectoren liggen „niet worden weggegooid, maar [worden] toegepast”. Als dat niet gebeurt moeten we op een gegeven moment weer ingrijpen, met het risico dat het kabinet „jojo-beleid” wordt verweten, aldus Rutte.

Kuipers: coronatoegangsbewijs heeft ‘dempend effect’ op verspreiding virus

Coronatoegangsbewijzen kunnen een „dempend effect” hebben op de verspreiding van het coronavirus, stelt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66). Dat blijkt volgens hem uit een studie van de TU Delft.

In de studie, die is uitgevoerd aan de hand van de epidemiologische situatie in december 2021, staat dat het gebruik van coronatoegangsbewijzen via 2G of 3G het reproductiegetal „met maximaal 15 procent kan reduceren”, als het toegepast wordt op „alle locaties buiten scholen en de thuissituatie”. Met de huidige versoepelingen is het tonen van een QR-code verplicht in de horeca- en cultuursector en in zogenoemde ‘doorstroomlocaties’ als dierentuinen en pretparken, maar bijvoorbeeld niet in winkels en supermarkten, plekken die door de onderzoekers expliciet genoemd worden om tot de maximaal 15 procent reductie te komen.

Kuipers benadrukt niettemin dat het dempende effect een belangrijk verschil kan maken, „zeker in een situatie waarin je probeert om zoveel mogelijk sectoren open te houden”. Kuipers verwacht dat de besmettingen de komende tijd omhoog zullen gaan: „dit is geen griepje”.

Toevoeging: de tweede alinea is later aan dit artikel toegevoegd.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de coronapersconferentie. Foto Sem van der Wal/ANP

Rutte: quarantaineregels primair en voortgezet onderwijs versoepeld

Ook de quarantaineregels in het basis- en voortgezet onderwijs worden versoepeld. Alleen leerlingen met klachten en/of een positieve test moeten voortaan thuisblijven. Tot op heden moesten scholen klassen naar huis sturen zodra er sprake was van drie of meer besmettingen in de klas. „Dat leidde tot te veel lege scholen”, aldus Rutte.

In de afgelopen dagen deden zowel de Algemene Vereniging Schoolleiders, als de directeuren Publieke Gezondheid van de GGD’s een beroep op het kabinet om de quarantaineregels voor scholen te versoepelen.

Rutte: horeca en cultuur tot 22.00 uur open, mét 3G

Nederland gaat verder versoepelen. De horeca- en cultuursector mogen met ingang van woensdag tot 22.00 uur hun deuren weer openen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) zojuist gezegd tijdens de coronapersconferentie. Het OMT had voor een opening tot 20.00 uur geadviseerd, maar het kabinet zoekt volgens Rutte „de grenzen van het mogelijke” op door „bijna alles” te openen. De maatregelen gelden in ieder geval voor de komende drie weken, dan is er een nieuw weegmoment.

Voor toegang tot de horeca en culturele instellingen als theaters en bioscopen zal een 3G-beleid gaan gelden: bezoekers vanaf 13 jaar moeten een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Ook zogenoemde doorstroomlocaties als musea en dierentuinen gaan weer open. Wel zijn in binnenlocaties de anderehalvemetermaatregel en een mondkapje, als mensen rondlopen, verplicht.

Voor culturele instellingen geldt dat zij maximaal een derde van de zaalcapaciteit mogen benutten, tot een maximum van 1.250 bezoekers. Bij voetbalwedstrijden is publiek weer toegestaan, mits anderhalve meter afstand wordt gehouden en maximaal een derde van het stadion is gevuld. De fans moeten daarbij goed gespreid door het stadion zitten. Ook de amateursport mag weer hervat worden met publiek. De afgelopen periode mochten recreatieve sporters alleen op hun eigen club trainen en onderling wedstrijden spelen.

Gevraagd naar de keuze voor de sluitingstijd van 22.00 uur, zegt Rutte dat „een halfuurtje eerder of later” niet uitmaakt, maar roept hij om om „er toch voor te zorgen dat het om 22 uur klaar is”. Volgens hem heeft het Veiligheidsberaad gevraagd om een „duidelijke eindtijd”.

Premier Mark Rutte tijdens de coronapersconferentie. Foto Sem van der Wal/ANP

Kuipers kondigt versoepelingen aan ondanks ‘torenhoog’ aantal besmettingen

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) neemt als eerst het woord tijdens de coronapersconferentie waarop het kabinet verdere versoepelingen zal aankondigen. Kuipers noemt de versoepelingen „opnieuw een risico” vanwege de „torenhoge” besmettingsaantallen. Maar nog langer met beperkende maatregelen leven „beschadigt de gezondheid en de samenleving”, aldus Kuipers.

Volgens Kuipers is het hoge aantal besmettingen „het grootste probleem”, omdat hierdoor „continu bijna een half miljoen mensen thuis zitten”. Bij een positieve test moet iemand minstens zeven dagen in isolatie en mag diegene pas naar buiten als de klachten 24 uur weg zijn.

Ook zei Kuipers zei er rekening mee te houden dat de druk op de zorg door de versoepelingen verder gaat stijgen. Hij benadrukte het belang van de leefregels als „afstand houden, ventileren, bij klachten testen”.

Deze versoepelingen zullen Rutte en Kuipers naar verwachting aankondigen

Op de persconferentie zodadelijk om 19.00 uur zullen premier Mark Rutte (VVD) en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) hoogstwaarschijnlijk aankondigen dat de samenleving weer grotendeels opengaat tot 22.00 uur ‘s avonds. Zo zullen cafés, restaurants, theaters, bisocopen, musea, pretparken en dierentuinen onder voorwaarden weer mensen mogen ontvangen en zijn er met de nodige restricties ook weer evenementen mogelijk, zo blijkt uit naar media gelekte berichten en het laatste OMT-advies. Ook worden de quarantaineadviezen versoepeld.

Naar verwachting zullen vanaf morgen de volgende versoepelingen ingaan:

 • De horecasector mag open van 05.00 uur tot 22.00 uur voor mensen met een coronatoegangsbewijs en een mondkapje op tot ze op hun vaste zitplaats zijn.
 • Theaters en bioscopen mogen ook weer mensen ontvangen tot 22.00 uur, maar die moeten dan wel anderhalve meter afstand van elkaar houden. Ook moeten ze net in andere sectoren die weer open gaan hun QR-code tonen die geldig is met een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve test.
 • Musea, pretparken, dierentuinen en andere doorstroomlocaties kunnen met inachtneming van de afstandsmaatregelen ook weer bezoekers met een coronapas welkom heten.
 • Evenementen worden onder voorwaarden weer mogelijk. Binnen geldt een maximum van 1.250 bezoekers die anderhalve meter afstand houden en buiten mag een derde van de maximumcapaciteit worden benut. Daarmee mag er ook weer publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden.
 • Het kabinet zal hoogstwaarschijnlijk het OMT-advies overnemen om kinderen tot en met twaalf jaar niet meer in quarantaine te laten gaan als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon, maar geen klachten hebben.

De heropening geldt nog niet voor de nachthoreca en ongeplaceerde evenementen als festivals.

Lees ook: Kabinet is nu klaar voor een grote stap

Premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers (R, Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de coronapersconferentie van 14 januari. Foto Sem van der Wal/ANP

Super-immuniteit na volledige vaccinatie en infectie

Mensen die zowel volledig gevaccineerd zijn, als een infectie hebben doorgemaakt, verkrijgen zogenoemde super-immuniteit. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek van wetenschappers van de Oregon Health & Science University (OHSU). De hoeveelheid antistoffen tegen het coronavirus is bij gevaccineerden met een infectie zo’n tien keer hoger dan bij gevaccineerden die niet besmet zijn geweest. Het onderzoek werd uitgevoerd voor de opkomst van de Omikronvariant, maar de onderzoekers verwachten dat de uitkomst ook voor Omikron-infecties van toepassing is.

Lees ook: Doorbraakinfectie ná vaccinatie geeft super-immuniteit

Minder dan helft van 18- tot 45-jarigen heeft boosterprik gehaald

De opkomst voor de boosterprik bij mensen tussen 18 en 45 jaar ligt nog altijd lager dan 50 procent. Dat meldt het RIVM dinsdag. Bij 18- tot 25-jarigen, de jongste groep die de boosterprik kan krijgen, is de opkomst met 31 procent het laagst. De meeste ouderen hebben zich wel een extra keer laten inenten tegen het coronavirus. In de groep mensen tussen 76 en 80 jaar kreeg inmiddels 84 procent een boosterprik.

Volgens het RIVM is de boostervaccinatiegraad momenteel veel lager dan bij de eerste vaccinatieronde. Dit heeft er onder meer mee te maken dat een boosterprik pas gezet kan worden als de laatste prik van eerste vaccinatieronde minstens drie maanden geleden gezet is. Ook komt het voor dat mensen kort geleden positief getest zijn op het coronavirus, waardoor zij drie maanden moeten wachten voor zij een boosterprik kunnen krijgen.

Tussen 17 en 23 januari kregen zo’n 460.000 mensen een boosterprik, flink minder dan in de weken ervoor. In de eerste volledige week van januari lag het aantal gezette boosterprikken nog op 1,9 miljoen, de week erop zakte dit al naar 1,1 miljoen prikken.

Medewerkers bereiden een vaccinatie van Pfizer/BioNTech voor op de vaccinatielocatie op luchthaven Schiphol. Foto Remko de Waal/ANP

Opnamereden positief geteste ziekenhuispatiënten voortaan geregistreerd

Stichting NICE gaat voortaan bijhouden waarom ziekenhuispatiënten die positief testen op het coronavirus zijn opgenomen in het ziekenhuis. Zo kan er onderscheid worden gemaakt tussen patiënten die vanwege Covid-19 in het ziekenhuis liggen en patiënten die positief testen, maar om een andere reden zijn opgenomen. Het RIVM en ziekenhuizen hadden daar om gevraagd, stelt de stichting die net als het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) ziekenhuiscijfers bijhoudt.

„Met de komst van de Omikron-variant, die veel besmettelijker maar ook minder ziekmakend lijkt te zijn, is er veel interesse in de reden van opname onder de patiënten die opgenomen worden met een positieve Covid-19 test”, laat NICE weten op haar website. In het aangepaste registratiesysteem kunnen ziekenhuizen voortaan aangeven of coronasymptomen de belangrijkste reden zijn van opname, een van de redenen, geen reden of dat het onbekend is.

Volgens NICE kan het nog even duren voordat alle ziekenhuizen de nieuwe registratiemethode kunnen invoeren, omdat hun systemen daarop aangepast moeten worden.

Het LCPS laat aan persbureau ANP weten de opnamereden van positief geteste patiënten niet bij te houden, omdat iedere patiënt die het coronavirus heeft geïsoleerd moet worden van anderen en het resultaat voor de druk op de zorg daarmee vrijwel hetzelfde is.

Hoogste weektotaal ooit met 366.120 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn de afgelopen zeven dagen 366.120 positieve coronatests geregistreerd. Dat is ruim 50 procent meer dan een week eerder en het hoogste weektotaal ooit. Het eigenlijke aantal ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger, want het RIVM heeft een achterstand met het verwerken van de cijfers. Het werkelijke aantal ligt volgens het RIVM rond de 60.000 geregistreerde besmettingen hoger.

Dinsdag werden bij het RIVM 54.225 positieve coronatests geregistreerd. Een dag eerder waren dat er nog 64.757. Het RIVM kreeg acht meldingen van sterfgevallen door Covid-19. Dat wil niet zeggen dat deze personen ook in het afgelopen etmaal overleden zijn, overlijdens worden soms met vertraging aan het instituut doorgegeven.

Vorige week lieten bijna 950.000 mensen zich testen op het coronavirus bij een teststraat van de GGD. Bijna de helft van deze coronatesten bleek positief, dat percentage is nog nooit zo hoog geweest.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen licht opgelopen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen dinsdag 1.163 coronapatiënten, dat zijn er 22 meer dan een etmaal eerder. Van hen liggen er 252 op de intensive care, dat zijn tien zieken minder dan maandag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen stijgt sinds afgelopen zondag.

De toename is het grootst op de verpleegafdelingen. Daar zijn de afgelopen 24 uur 32 coronapatiënten bijgekomen en liggen nu 911 personen met Covid-19.

Geldigheid vaccinatiebewijs zonder booster beperkt tot 270 dagen

Vaccinatiebewijzen zijn vanaf 1 februari in Nederland na vaccinatie met de eerste prik(ken) - dus zónder booster - 270 dagen geldig. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Voor wie een boosterprik heeft gehad blijft het vaccinatiebewijs voorlopig onbeperkt geldig.

De geldigheidsduur van een bewijs dat iemand hersteld is van een coronabesmetting, is op 180 dagen vastgelegd. De houdbaarheidsdatum van een herstelbewijs was een jaar, voor een vaccinatiebewijs was geen geldigheidsduur afgesproken. De geldigheid van het coronabewijs komt met de inperkingen die Kuipers heeft bekendgemaakt in Nederland gelijk te liggen met andere Europese landen. Per 1 april vervallen ook alle papieren bewijzen die tot nu toe zijn uitgegeven.

‘Denemarken schrapt eind januari alle coronamaatregelen’

De Deense premier Mette Frederiksen zal woensdag naar verwachting aankondigen alle coronamaatregelen af te schaffen, zo meldt persbureau Reuters op basis berichtgeving van de Deense krant Jyllands-Posten. Jyllands-Posten beroept zich op verschillende regeringsbronnen, maar de Deense regering kon het bericht tegenover persbureau Reuters niet bevestigen. Volgens de Deense krant komt de verwachte aankondiging naar aanleiding van advies van een panel van experts, dat ook aanraadt Covid-19 niet langer als een grote bedreiging voor de volksgezondheid aan te merken.

Twee weken geleden versoepelde Denemarken de coronamaatregelen na een lockdown van een maand. Bioscopen en concertzalen mochten hun deuren weer openen, maar voor restaurants gelden nog altijd beperkte openingstijden en verplichte mondneusmaskers. Covid-19 wordt momenteel in Denemarken nog wel als een grote bedreiging voor de volksgezondheid aangemerkt en alle coronamaatregelen zijn op die vaststelling gebaseerd.

Lees ook dit stuk over de afschaffing van de coronamaatregelen in 2021: Denemarken gaat van het slot, maar voor de antilockdownbeweging is er niets te vieren

In september 2021 schafte de Deense regering de tot dan toe geldende maatregelen ook al af. Denemarken was daarmee het eerste Europese land dat terug dacht te kunnen naar een pre-pandemische samenleving. In december zag het land zich genoodzaakt toch weer coronamaatregelen in te voeren, vanwege de snelle verspreiding van de Omikronvariant van het virus.

Bezoekers van café Huks Fluks proosten in april 2021 op het terras in Kopenhagen. Foto Emil Helms/Reuters

Britse politie gaat lockdownfeestjes in ambtswoning Boris Johnson onderzoeken

De Britse politie gaat mogelijke overtredingen van de coronamaatregelen van premier Boris Johnson onderzoeken. Tijdens Britse lockdowns in 2020 zouden in de ambtswoning van Johnson aan Downing Street nummer 10 zeker tien feestjes zijn gehouden. Volgens politiechef Cressida Dick gaat de Metropolitan Police de zaak „zonder angst of voorkeursbehandeling” bekijken.

Johnson ligt onder vuur omdat hij bij verschillende van deze borrels en bijeenkomsten aanwezig zou zijn geweest. Zo zouden er wekelijkse personeelsborrels geweest zijn en vierde hij met zeker dertig medewerkers zijn verjaardag. Naar zeker tien mogelijk illegale bijeenkomsten op Downing Street wordt intern onderzoek gedaan.

PostNL verdiende zo’n 80 miljoen aan de lockdowns van 2021

De coronalockdowns van 2021 hebben PostNL ongeveer 80 miljoen euro opgeleverd, vooral door een stijging in het aantal bezorgde pakketjes. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers die het bedrijf dinsdag gepubliceerd heeft.

PostNL draaide in 2020 een omzet van 3,466 miljard euro, iets meer dan het jaar daarvoor. Onder de streep bleef daar ongeveer 308 miljoen van over, bijna 9 procent meer dan in 2020. Voor de coronacrisis, in 2019, was het bedrijfsresultaat 135 miljoen euro.

Medewerkers van PostNL brachten in 2021 384 miljoen pakketten rond. Dat is 14 procent meer dan een jaar eerder. Het is voor het eerst in de geschiedenis van PostNL dat bezorgers dagelijks meer dan een 1 miljoen pakketten rondbrengen. PostNL gaat voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen opkopen, zodat ook huidige aandeelhouders kunnen meeprofiteren van de gunstige resultaten van het bedrijf.

Lees ook: De postbezorger haalt restjes eten op de markt – is het een goed idee om zijn minimumloon te verhogen?

Johnson opnieuw in opspraak vanwege feestje tijdens lockdown

De Britse premier Boris Johnson is maandag opnieuw in opspraak geraakt vanwege een feestje in zijn ambtswoning tijdens een lockdown in het Verenigd Koninkrijk. Op 19 juni 2020 zou Johnson met ongeveer dertig personen zijn verjaardag hebben gevierd op Downing Street nummer 10, zo meldt de televisiezender ITV. In die periode was het voor Britten streng verboden om binnen met meer dan twee personen bijeen te zijn. Negen dagen eerder maande Johnson zijn landgenoten op een persconferentie nog „om terughoudendheid te blijven tonen en de regels te respecteren die zijn ontworpen om ons allemaal veilig te houden”.

De verjaardagsfuif zou een „verrassing” geweest zijn van de vrouw van Johnson, destijds nog zijn verloofde. Er was een taart en de premier werd toegezongen. Volgens een woordvoerder van Downing Street was het personeel slechts „kort bij elkaar gekomen” en om „de premier een gelukkige verjaardag te wensen”. Johnson zelf zou „minder dan 10 minuten” aanwezig geweest zijn.

Johnson is al enkele weken in opspraak vanwege verschillende borrels en bijeenkomsten die de premier met zijn medewerkers gehouden zou hebben tijdens de eerste Britse lockdown gehouden zou hebben. Zo zouden er op de avond voor de uitvaart van de Britse prins Philip twee feestjes zijn geweest en was er tijdens de lockdowns een wekelijkse borrel voor personeel dat in de ambtswoning van de premier werkte. Naar zeker tien mogelijk illegale bijeenkomsten op Downing Street wordt intern onderzoek gedaan.

Boris Johnson terwijl hij vorige week zijn ambtswoning uitloopt. Foto John Sibley/Reuters

Driekwart IC-patiënten uit eerste coronagolf had jaar later nog klachten

Driekwart van de coronapatiënten die tijdens de eerste coronagolf werden opgenomen op een Nederlandse IC-afdeling, hadden een jaar later nog klachten van lichamelijke, psychische of cognitieve aard. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder leiding van het Radboudumc. Het is de eerste wetenschappelijke studie naar langdurige klachten bij patiënten met Covid-19, schrijft het ziekenhuis.

De helft van de ondervraagden zei een jaar later nog last te hebben van vermoeidheid. Andere veelvoorkomende lichamelijke klachten waren een verminderde conditie, pijn en kortademigheid. Voor het onderzoek kregen 246 patiënten die tussen maart en juli 2020 in onder meer het Maastricht UMC, UMC Utrecht en Radboudumc lagen, een jaar na hun opname een vragenlijst voorgelegd.

Ook psychische klachten kwamen onder de ondervraagden nog regelmatig voor. 20 procent van de patiënten zeiden angst of posttraumatische stress te ervaren sinds de opname. Eén op de zes kampten met cognitieve klachten, zoals geheugen- of concentratieproblemen. Meer dan de helft van de mensen functioneerde een jaar later nog niet op het werk, en was minder gaan werken, met ziekteverlof gegaan of gestopt.

Verpleegkundigen op de intensive care van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Foto Robin Utrecht/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC vandaag verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis.

Lees hier het coronablog van maandag 24 januari