‘Unilever schrapt wereldwijd duizenden banen’

Ontslagronde Met het ontslag van duizenden werknemers, vooral managers, kunnen er volgens topman Alan Jope binnen de multinational sneller beslissingen worden genomen en zal innovatie vlotter verlopen.
Het hoofdkantoor van Unilever in Londen.
Het hoofdkantoor van Unilever in Londen. Foto Neil Hall/EPA

Unilever gaat wereldwijd enkele duizenden banen schrappen, melden ingewijden maandag aan persbureau Bloomberg. Het zou vooral gaan om managementfuncties. Met de ontslagronde kunnen er volgens topman Alan Jope binnen de van origine Nederlandse multinational voortaan sneller beslissingen genomen worden en zal innovatie vlotter verlopen. Unilever heeft de ontslagronde nog niet bevestigd.

De waarschijnlijke ontslagen volgen kort op het nog niet officieel bevestigde nieuws dat de Amerikaanse activistische investeerder Nelson Peltz aandelen heeft verworven. Het belang van Peltz in Unilever betekent nóg meer publieke druk op Jope, die al zwaar onder vuur ligt sinds het mislukte bod van maar liefst 50 miljard pond (omgerekend 60 miljard euro) op de consumententak van het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK).

De directeur van de grote Britse investeerder Fundsmith, Terry Smith, noemde de jacht op GSK „een bijnadoodervaring”. Eerder zei Smith al dat Unilever zich meer moet focussen op het oplossen van problemen binnen de eigen organisatie, dan dat het de duurzaamheid promoot van Unilever-merken als Hellmann’s mayonaise.

Lees ook: Investeerder noemt plannen Unilever ‘bijnadoodervaring’

Een woordvoerder van Unilever Nederland zegt tegen persbureau ANP niet in te willen gaan op geruchten in de markt. Het concern heeft ongeveer 2.700 werknemers in Nederland. Wereldwijd heeft Unilever zo’n 150.000 medewerkers. De multinational bezit merken als Ola, Ben & Jerry’s, Unox en Knorr.