Heropening horeca- en cultuursector verwacht

OMT-Advies De samenleving kan ondanks stijgende besmettingscijfers grotendeels worden heropend, vindt het OMT.

Boa's geven een waarschuwing aan medewerkers van het cultuurpaleis Amare. De locatie neemt deel aan de actie Theater Kapsalon.
Boa's geven een waarschuwing aan medewerkers van het cultuurpaleis Amare. De locatie neemt deel aan de actie Theater Kapsalon. Foto Phil Nijhuis/ANP

Het kabinet neemt deze maandag op het Catshuis zeer waarschijnlijk het besluit de coronamaatregelen fors te versoepelen. Het Outbreak Management Team (OMT), dat vrijdag vergaderde, heeft positief geadviseerd over de heropening van de horeca- en cultuursector, zeggen bronnen rond het kabinet. Het OMT heeft het kabinet gesuggereerd dat deze en andere sectoren weer open kunnen tot 20.00 uur ’s avonds, maar het kabinet kijkt nog naar dat tijdstip en overweegt maatwerk voor bepaalde sectoren. Dinsdag komt er definitieve duidelijkheid in een nieuwe coronapersconferentie.

Naast de versoepeling voor de horeca- en cultuursector is het ook de verwachting dat evenementen overdag weer georganiseerd mogen worden en dat er weer publiek welkom zal zijn bij sportwedstrijden zoals de Eredivisie. Omdat voetbalwedstrijden vaak in de avond plaatsvinden en delen van de cultuursector zoals de theaters en concertzalen ook afhankelijk zijn van de avonduren, bekijkt het kabinet nog of de sluitingstijd van alle sectoren kan worden opgeschoven naar bijvoorbeeld 22.00 uur. Als dit een te groot risico blijkt worden uitzonderingen voor bijvoorbeeld het betaald voetbal en de theaters overwogen.

Als de versoepelingen definitief worden gaat Nederland vanaf komende woensdag weer grotendeels van het lockdownslot. Ruim een week geleden kondigde het nieuwe kabinet al versoepelingen aan voor het hoger onderwijs, de detailhandel, de sportsector en de contactberoepen. Teleurgestelde ondernemers in de horeca- en cultuursector voerden de afgelopen week actie om ook open te mogen. Het kabinet zei dat een stapsgewijze versoepeling uit de lockdown noodzakelijk is, maar beloofde wel binnen tien dagen naar verruimingen voor de horeca- en cultuursector te kijken. Ook veel burgemeesters vroegen het kabinet afgelopen week deze sectoren snel tegemoet te komen.

De heropening van de horeca- en cultuursector is vanwege de grote aantallen bezoekers epidemiologisch niet zonder risico en moet daarom volgens bronnen het kabinet plaatsvinden onder „stevige voorwaarden”. Zo blijven er naar verwachting tal van veiligheidsmaatregelen gelden, waaronder een placeringsplicht, een maximaal aantal bezoekers, het verplicht dragen van mondkapjes en het gebruik van de coronapas waarmee bezoekers moeten aantonen dat ze gevaccineerd, genezen of negatief getest zijn.

Gemengde reacties

Het grotendeels heropenen van de samenleving komt op het moment dat de besmettingscijfers door de Omikron-variant alleen maar verder stijgen. Zondag meldde het RIVM ruim 65.000 positieve tests, een nieuw dagrecord. Deze aantallen zijn minder problematisch omdat Omikron een stuk minder ziekmakend is dan eerdere varianten: de ziekenhuisbezetting stijgt ruim drie weken nadat de besmettingen begonnen te stijgen nog amper.

Koninklijke Horeca Nederland reageerde dit weekend positief op het uitgelekte OMT-advies en sprak van „een mooie vervolgstap richting volledige heropening”. Vanuit de cultuursector klonken gemengde reacties. Boris van der Ham, voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP), noemde een sluitingstijd van 20.00 uur op Twitter „feitelijk hetzelfde als een lockdown".