Analyse

Europese beurzen kleuren rood door aanhoudende rentezorgen

Renteverhogingen Door een cocktail van onrust om rente, inflatie en afbouw van steunpakketten sloten Europese beurzen maandag fors lager. Vooral techaandelen doen het slecht.

Ook de Duitse DAX-index maakt zware tijden mee.
Ook de Duitse DAX-index maakt zware tijden mee. Foto Reuters

Dat Flow Traders, het bedrijf dat verdient aan volatiliteit op de beurs, maandag als enige fonds in de Midkap met een dagwinst afsloot, was typerend voor de beursdag. Het koersverlies op de Europese beurzen viel in vele procenten uit te drukken. De sterke inflatie, zorgen over mogelijk versnelde renteverhogingen door centrale banken en het afbouwen van de coronasteunpakketten drukten zwaar op het gemoed van Europese beleggers.

Het resultaat was te zien in de cijfers: de Duitse DAX leverde 3,8 procent in, de beurs in Londen sloot 2,6 procent lager en in Parijs liep het dagverlies zelfs op tot 3,9 procent. Ook de Amerikaanse hoofdgraadmeter de S&P 500 maakte een zware dag mee, maar sloot die uiteindelijk met nipte winst af. De AEX-index in Amsterdam verloor 3,3 procent, na een handelsdag met verliezen die beleggers al lang niet meer hadden meegemaakt.

Alle ogen zijn gericht op de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank geeft woensdag mogelijk meer informatie over een aanstaande renteverhoging. De verwachting is dat die in maart ingaat, hoewel sommige analisten vrezen dat dat eerder zal zijn. Hogere rente maakt beleggen in aandelen minder aantrekkelijk, omdat sparen dan weer relatief lucratiever wordt.

Net als in de voorbije weken leverden de techaandelen maandag flink in. Betalingsverwerker Adyen, chipmachinefabrikant ASMI en bezorgplatform Just Eat Takeaway verloren allen meer dan 8 procent van hun beurswaarde. De AEX, waarin techaandelen verhoudingsgewijs een steeds zwaardere weging krijgen, blijkt gevoelig voor onzekerheid rond de rentestand. De AEX-index verloor sinds de jaarwisseling ruim 7 procent van zijn waarde.

De AEX heeft het zwaar

Terugkerend verschijnsel

Dat juist techaandelen geraakt worden door angst voor een versnelde renteverhoging, is een terugkerend verschijnsel, zo legt directeur Martine Hafkamp van vermogensbeheerder Fintessa uit. Voor beleggers zit de waarde van dit soort groeiaandelen in de toekomstige winst die ze verwachten te behalen. Als de rente in de tussentijd stijgt, gaat dat ten koste van de winst. Techbedrijven moesten het daarom de afgelopen weken ontgelden.

Voor beleggers is het te hopen dat de rentemededeling van de Federal Reserve rust in de markt terugbrengt. Toch verwacht Hafkamp dat de echte rust voorlopig nog niet is wedergekeerd. „Er zijn nog genoeg andere redenen om zenuwachtig te zijn als belegger – de situatie in Oekraïne wordt met bezorgdheid gevolgd, net als Poetin die een deel van de gastoevoer naar Europese landen controleert. De volatiliteit zal nog wel even blijven.”