VVD ‘voelt ongemak’ over adviseur Sahla na stevige kritiek van Wilders

Radicaliseringsexpert Wilders viel de VVD afgelopen week aan omdat die zich laat adviseren door een veroordeeld lid van de Hofstadgroep. De partij staat nu voor de vraag: kan deze adviseur blijven?

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans (VVD) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.
VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans (VVD) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Foto Bart Maat/ANP

De VVD denkt erover na of Soumaya Sahla, die veroordeeld is als lid van de terroristische Hofstadgroep, adviseur kan blijven van de partij. Dat valt af te leiden uit uitspraken van VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans in het televisieprogramma WNL op Zondag. Daar zei ze dat zij met de kwestie in haar maag zit.

PVV-leider Geert Wilders viel de VVD dinsdag tijdens het debat over de regeringsverklaring hard aan over Sahla’s betrokkenheid bij de liberale partij. Dat leidde toen vooral tot fel protest van andere partijen tegen de manier waarop Wilders sprak over personen die zelf niet aanwezig waren bij het debat.

Lees ook: Kamer richt felle kritiek op voorzitter: neutrale rol niet meer voldoende

Sahla werd in 2014 als lid van de Hofstadgroep veroordeeld voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie. In de jaren dat haar proces voortduurde studeerde ze politicologie. Daarna ging ze aan het werk als deradicaliseringsexpert. Zo werd ze ‘tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering’ van de VVD. VVD-coryfee Frits Bolkestein is sinds 2011 haar mentor, staat op de partijwebsite.

De VVD blijkt gevoelig te zijn voor de aanval van Wilders. Bij WNL op Zondag zei Hermans dat zij „een ongemakkelijk gevoel” heeft overgehouden aan de kwestie. „Ik zit er best wel mee in mijn maag”, aldus Hermans. Ze benadrukte dat Sahla niet voor de VVD-fractie werkt en geen pasje heeft voor het Tweede Kamergebouw. Toch vindt Hermans dat de VVD de „verantwoordelijkheid” heeft om over de betrokkenheid van Sahla bij de partij na te denken.

Machinepistool

Sahla werd in 2005 samen met Noureddine el F. (met wie zij islamitisch getrouwd was) met een machinepistool aangehouden in Amsterdam. Het stel werd samen met twee anderen verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen, onder andere op politici.

De Hofstadgroep, waarvan zij lid waren, was het terroristische netwerk in Den Haag waar ook Mohammed B., de moordenaar van filmmaker en columnist Theo van Gogh, bij betrokken was. In 2014 werd Sahla in cassatie veroordeeld tot drie jaar celstraf. Zij hoefde toen niet meer de cel in, omdat ze haar voorarrest al had uitgezeten.

PVV-leider Geert Wilders wierp de VVD dinsdag tijdens het debat over de regeringsverklaring voor de voeten dat de partij zich laat adviseren door een „terrorist”. Hij riep in herinnering dat hijzelf op de lijst had gestaan van politici op wie de Hofstadgroep het gemunt had. „Er is iemand aangenomen die met een revolver onderweg was om Hirsi Ali en mij van kant te maken”. Wilders, die al jaren zwaar beveiligd wordt wegens bedreigingen, zei dat hij zich onveilig voelt door het idee dat hij Sahla kan tegenkomen in het Kamergebouw.

Ondergrens van beschaving

De PVV-leider haalde ook uit naar Soumaya Sahla’s zus Fonda Sahla, die voor D66 in de Tweede Kamer zit. Zij draagt een hoofddoek, iets waartegen de partij al langer ageert.

De uitvallen van Wilders leidden dinsdag tot fel protest van verschillende partijen, zoals GroenLinks en D66, die vonden dat Kamervoorzitter Bergkamp moest ingrijpen – wat deze overigens niet deed. VVD-leider Mark Rutte zei een dag later dat hij vond dat Wilders „door een ondergrens van stijl en beschaving gezakt” was.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Soumaya Sahla geen lid is van de VVD. Dat is ze wel.