Britse regering: Kremlin wil pro-Russische leider installeren in Oekraïne

Spanningen Oekraïne Volgens de Britse regering zou oud-parlementariër Jevgeni Moerajev een kandidaat zijn. Agenten van de Russische inlichtingendienst zouden contact hebben met voormalige Oekraïense politici als onderdeel van plannen voor een mogelijke invasie.
Een konvooi van Russische pantservoertuigen rijdt dinsdag over een snelweg in de Krim.
Een konvooi van Russische pantservoertuigen rijdt dinsdag over een snelweg in de Krim. Foto AP

De Britse regering zegt over informatie te beschikken dat Rusland van plan zou zijn een pro-Russische leider te installeren in Oekraïne. Uit Britse inlichtingen zou blijken dat oud-parlementariër Jevgeni Moerajev daarvoor een potentiële kandidaat is. Dat heeft de Britse regering zaterdagavond verklaard.

Volgens de Britse regering hebben agenten van de Russische inlichtingendienst contact met een aantal voormalige Oekraïense politici als onderdeel van plannen voor een mogelijke Russische invasie van het buurland, onder wie bondgenoten van oud-president Viktor Janoekovitsj. De 45-jarige Moerajev leidt de kleine pro-Russische partij Nasji, die op dit moment geen zetels heeft in het Oekraïense parlement.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen bewijs geleverd voor de beschuldigingen. Het is onduidelijk op welke wijze het Verenigd Koninkrijk denkt dat Rusland een gunstig gezinde regering in Kiev wil installeren.

De beschuldigingen komen op een moment van toenemende spanningen tussen Rusland en het Westen over de Russische militaire opbouw aan de grens met Oekraïne. Moskou heeft meer dan 100.000 manschappen verzameld in het grensgebied. Het Kremlin ontkent van plan te zijn het buurland binnen te vallen.

Desinformatie

„We zullen een plan van het Kremlin om pro-Russische leiders te installeren in Oekraïne niet tolereren”, schreef de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss op Twitter. Volgens haar schijnt de informatie „licht op de mate waarin Russische activiteiten erop zijn gericht Oekraïne te ondermijnen”. Ze riep Moskou op „te de-escaleren, de campagnes van agressie en desinformatie te beëindigen en een pad van diplomatie te kiezen”.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wees de Britse beschuldigingen als „desinformatie” van de hand en noemde de verklaring „bewijs dat juist de NAVO-landen, onder Angelsaksische leiding, de spanningen laten escaleren rond Oekraïne”.

Lees ook: Diplomatie rond Oekraïne is nog niet uitgespeeld

Het Witte Huis noemt de Britse verklaring „diep verontrustend” en liet weten achter de democratisch gekozen Oekraïense regering te staan. „De Oekraïense bevolking heeft het recht om haar eigen toekomst te bepalen”, aldus Emily Horne, woordvoerder van de National Security Council in Washington.

Vrijdag leverde overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Rusland, Antony Blinken en Sergej Lavrov, geen doorbraak op – al zijn beide kanten van plan komende week verder te praten.

Het Verenigd Koninkrijk heeft antitankwapens naar Oekraïne gestuurd om het land te helpen zich te verdedigen tegen een mogelijke Russische aanval.