Partijcoördinator FVD treedt terug na berichten over opruiende chatgroep

Chatgroep Telegram De coördinator van FVD in Noord-Brabant was een van de oprichters en beheerders van de chatgroep ‘FvD Geluiden’, waarin politieke tegenstanders werden bedreigd.

Een FvD-bumpersticker bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen in september 2021.
Een FvD-bumpersticker bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen in september 2021. Foto Remco Koers/ANP/Hollandse Hoogte

Partijcoördinator Abdullah Alkasid van Forum voor Democratie (FVD) heeft per direct zijn werkzaamheden neergelegd. NRC berichtte dit weekend dat de man op berichtenapp Telegram een groep beheert waarin geregeld politici met de dood worden bedreigd. Om iedere „schijn” van verbondenheid tussen de partij en de opruiende chatgroep te voorkomen, treedt de FVD’er terug, meldde de partij in een verklaring.

De berichtgeving over de aan FVD gelieerde chatgroep heeft tot verontwaardigde reacties geleid in politiek Den Haag. Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA) noemde het zaterdag „levensgevaarlijk en ondermijnend voor onze democratische rechtsstaat”. In december, toen De Jonge nog demissionair minister van Volksgezondheid was, werden zijn adresgegevens gedeeld in de chatgroep met naam ‘FvD Geluiden’. Kort hierna werd de minister thuis opgezocht en moest zijn woning beveiligd worden.

De Telegram-groep werd mede opgericht en beheerd door Alkasid, die coördinator van FVD in Noord-Brabant was. Hij reisde als onderdeel van het landelijke campagneteam met partijleider Thierry Baudet het land door.

„Schokkend” en „onaanvaardbaar”

Minister De Jonge omschrijft de „actieve betrokkenheid van FVD’ers” als „schokkend” en „onaanvaardbaar”. Ook Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) reageert ontzet. „We moeten strijdbaar zijn en samen opstaan tegen deze gekte. De woorden van Forum in de Kamer hebben direct gevolgen voor de veiligheid van andere politici, journalisten en wetenschappers”. Nadat FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen hem in de Kamer bedreigde met de komst van ‘tribunalen’, werd Sjoerdsma in de chatgroep met de dood bedreigd. Hij deed meerdere malen aangifte, maar heeft daar niets meer van gehoord.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zei vrijdag tegen NRC niet te kunnen zeggen of ‘FvD Geluiden’ bij justitie op de radar stond. De woordvoerder kon ook niet zeggen of er onderzoek naar de groep is gedaan of nog loopt.

Lees ook: De digitale knokploeg van Forum voor Democratie

Kamerlid Nilüfer Gündogan (Volt) roept op tot samenwerking om „onze democratie weerbaar” te maken tegen wat zij „ondemocratische krachten” noemt. Tegen Gündogan werd vanuit de Telegram-groep een intimidatiecampagne georganiseerd. Volgens het Kamerlid moeten platforms als Telegram beter worden gereguleerd of verboden worden.

De chatgroep ‘FvD Geluiden’ kondigde zaterdagavond aan verder te gaan onder een andere naam: ‘vrijeGeluiden’. Forum voor Democratie kwam in de loop van zaterdag met een verklaring. Daarin nam de partij nadrukkelijk afstand van de chatgroep én de coördinator die de groep beheerde. Alkasid zou slechts een actieve ‘vrijwilliger’ zijn, die bovendien nu zijn werkzaamheden voor FVD staakt. Partijleider Baudet voegde daar op Twitter aan toe dat hij de man niet eens zou kennen. Op sociale media zijn echter diverse beelden te vinden van de twee op campagne. De coördinator stond begin deze maand nog op het podium van FVD tijdens een demonstratie in het Amsterdamse Westerpark. Bovendien waren ook andere medewerkers, vrijwilligers en lokale politici van FVD betrokken bij de groep. Zo zat FVD-Statenlid Martin Bos in de Zeeuwse afdeling van de chatgroep. Na de publicatie in NRC hebben ze allemaal de groepen verlaten.

Ondermijning van de rechtsstaat

In een interview met nieuwssite Nu.nl zei hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels zaterdag zich zorgen te maken over de ondermijning van de rechtsstaat door bedreigingen en intimidatie door antioverheidsactivisten en complotdenkers. Het aantal bedreigingen jegens politici blijft stijgen. Over een verband tussen dreigementen en uitspraken van politici van Forum voor Democratie, zei Zwinkels: „Wat door politici wordt gezegd, heeft zeker zijn effect op de toon van het maatschappelijk debat. Dat geldt overigens niet alleen voor Forum.”