Franse avonturier omgekomen bij poging Atlantische Oceaan over te roeien

Soloroeier De 75-jarige Jean-Jacques Savin, die de oceaan in 2019 overstak in een ton, had donderdag noodsignalen uitgezonden. Hij is dood aangetroffen in de kajuit van zijn roeiboot.
Jean-Jacques Savin, in mei 2021 in zijn roeiboot in Lège-Cap-Ferret, in het zuidwesten van Frankrijk.
Jean-Jacques Savin, in mei 2021 in zijn roeiboot in Lège-Cap-Ferret, in het zuidwesten van Frankrijk. Foto Philippe Lopez / AFP

De 75-jarige Franse avonturier Jean-Jacques Savin, die in zijn eentje probeerde de Atlantische Oceaan over te roeien, is zaterdag dood gevonden op zee nabij de Azoren. Dat heeft zijn team van supporters bekendgemaakt via Facebook, meldt AFP.

Savin, die de oceaan in 2019 overstak in een grote ton, was op 1 januari vertrokken vanuit Portugal in zijn roeiboot met kajuit, L’Audacieux (‘de dappere’). Donderdag had hij twee noodsignalen uitgezonden. Daarna werd niets meer van hem vernomen. Hij is dood aangetroffen in de kajuit van de boot, die ondersteboven dreef.

„Helaas was de oceaan deze keer sterker dan onze vriend”, aldus het supportteam in een verklaring op Facebook, waar zijn reis werd gevolgd. De Portugese kustwacht vond de boot van acht meter lang vrijdag; een duiker trof zaterdag het lichaam van Savin aan. Wat er precies is gebeurd, is onbekend.

Lees ook: Fransman steekt met foie gras en wijn de oceaan over, in een ton

Zware golfslag en krachtige wind

Al snel na zijn vertrek vanuit het Portugese Sagres kampte Savin met tegenslagen, waaronder harde wind die hem dwong om zijn route aan te passen. Woensdag maakte hij melding van „zware golfslag en krachtige wind”, hoewel hij erbij schreef dat hij „niet in gevaar” verkeerde.

In 2019 stak Savin, afkomstig uit het Franse Arès, de Atlantische Oceaan over in een zelfgebouwde, grote ton. Die reis duurde ruim vier maanden. Savin, een voormalige militaire parachutist die op 14 januari zijn 75e verjaardag op zee vierde, hoopte met zijn avontuur „de deken van de Atlantische Oceaan” te worden en „de draak te steken met ouderdom”.