Van de Zandschulp uitgeschakeld in derde ronde Australian Open

Tennis Botic van de Zandschulp maakte net iets te veel fouten in zijn partij tegen de Russische nummer twee van de wereld Daniil Medvedev – de man die hem ook al versloeg vorig jaar in de kwartfinale van de US Open.
Botic van de Zandschulp zaterdag tijdens zijn wedstrijd tegen Daniil Medvedev.
Botic van de Zandschulp zaterdag tijdens zijn wedstrijd tegen Daniil Medvedev. Foto Asanka Brendon Ratnayake/Reuters

Tennisser Botic van de Zandschulp is er niet in geslaagd de vierde ronde van de Australian Open te bereiken. In de derde ronde, waarvoor hij zich als eerste Nederlandse man sinds 2011 had geplaatst, verloor hij zaterdag van Daniil Medvedev. De Russische nummer twee van de wereld won met 6-4, 6-4 en 6-2.

Van de Zandschulp speelde slordiger dan Medvedev: hij sloeg 32 ballen uit of in het net, terwijl dat zijn tegenstander negentien keer overkwam. De Nederlander wist dat hij zich tegen Medvedev weinig fouten kon veroorloven. Eind vorig jaar verloor hij al van hem in de kwartfinale van de US Open, het toernooi dat Medvedev uiteindelijk zou winnen. Zaterdag liep ook diens service een stuk beter: Medvedev sloeg tien aces, Van de Zandschulp drie.

Lees ook: Insiders wisten allang dat tennisser Botic van de Zandschulp de wereldtop kan verslaan

Niettemin zaten de scores in de eerste twee sets nog redelijk dicht bij elkaar. De spelers behielden al hun eigen games, telkens op één uitzondering na: Van de Zandschulp liet zich in zowel de eerste als de tweede set een keer breken door Medvedev. Omdat hij zelf drie break points kreeg maar er geen enkele wist te benutten, betekenden beide verloren opslagbeurten ook direct setverlies. In de derde set maakte Van de Zandschulp meer fouten, en was het vrij snel gedaan: Medvedev brak Van de Zandschulp twee keer en won op zijn eerste match point.

Nummer 57 van de wereld Van de Zandschulp was de eerste Nederlander sinds Robin Haase elf jaar geleden die in Melbourne twee rondes overleefde. In de eerste ronde rekende hij in drie sets af met de Duitser Jan-Lennard Struff, waarna hij de tweede ronde doorkwam dankzij een opgave van de Franse voormalige toptienspeler Richard Gasquet. Vorig jaar brak Van de Zandschulp definitief door in de wereldtop dankzij zijn onverwachte reeks overwinningen tijdens de US Open. Hij is nu de hoogst geplaatste Nederlander op de wereldranglijst.