Haagse rockband Di-Rect wint Popprijs 2021

Festival Noorderslag De jury van het muziekfestival Noorderslag in Groningen prees de band, die tijdens de pandemie als een van de eersten op een creatieve manier zijn eigen liveshows ging streamen, om „een enorm doorzettingsvermogen”.

De Haagse rockband Di-Rect, met blazers, heeft de Popprijs 2021 gewonnen.
De Haagse rockband Di-Rect, met blazers, heeft de Popprijs 2021 gewonnen. Foto Ben Houdijk

De Haagse rockband Di-Rect is de winnaar van de Popprijs 2021. Dat is zaterdagavond bekendgemaakt tijdens de digitale editie van muziekfestival Noorderslag vanuit de Oosterpoort in Groningen. Met het toekennen van de prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek - een geldbedrag (10.000 euro) en een beeld van Theo Mackaay - bekroont de jury een band „die zichzelf al meermaals opnieuw heeft uitgevonden en die ook in 2021 een enorm doorzettingsvermogen heeft geëtaleerd.”

Met het niet uitreiken van de Popprijs werd vorig jaar een statement gemaakt door initiatiefnemers Kunstenbond/Ntb en Buma Cultuur. Er werd aandacht gevraagd „voor de nijpende situatie waarin de cultuursector zich momenteel bevindt”. Dit jaar is juist extra gekeken naar hoe artiesten met corona omgingen. „We leven in een tijd en wereld waar het uiterste wordt gevraagd van ieders creativiteit.”

Zo sprong in het oog dat Di-Rect als een van de eersten op een creatieve manier zijn eigen liveshows ging streamen, waarbij ze bouwden aan een unieke (fan) community die mocht betalen wat het wilde voor de shows. De single ‘Soldier On’ uit 2020 groeide daarnaast uit tot een van de anthems van de coronapandemie. Het was een grote radiohit die steun bood. „Een symbool van hoop en licht in een onzekere tijd”, aldus de jury.

Overvallen in oefenruimte

In een filmpje was te zien hoe Di-Rect met zanger Marcel Veenendaal als flamboyante hippie tussen de no-nonsense rockers - zanger en gitarist Frans ‘Spike’ van Zoest, bassist Bas van Wageningen, drummer Jamie Westland die al in hun tienertijd het eerste Di-Rect-liedje schreven - werd overvallen met de prijs in de oefenruimte in Den Haag. „Waar is die bierdouche?”, riep gitarist Spike, die wel zin had „om die zaal in Groningen plat te spelen”. In een opname erna traden ze er inderdaad op, maar helaas coronaproof zonder publiek, zoals heel Eurosonic Noorderslag dit jaar was.

De band, vanaf 2016 ook met gitarist Paul Jan Bakker als vast bandlid, vierde in oktober zijn twintigjarig bestaan met twee uitverkochte shows in de Rotterdamse Ahoy. De sound van Di-Rect is met de aanvulling van strijkers en blazers steeds rijker, meer funky en soulvoller, geworden. De jury onderstreept de ijzersterke live-reputatie van de rockers die blijven „bouwen, groeien, hard doorwerken en niets voor lief nemen. Deze band blijft op een kwetsbare manier accelereren met een hart vol vuur.”

Twee jaar geleden won zangeres Floor Jansen de Popprijs. Eerdere winnaars van de Popprijs zijn Ronnie Flex, Martin Garrix, Kensington, Ilse DeLange, Kyteman, Herman Brood, The Opposites en Racoon.