Laatste nieuws coronacrisis

70 arrestaties en 15 gewonden bij coronarellen in Brussel

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

WHO-directeur: aannemelijk dat het einde van de pandemie in Europa nadert

Als gevolg van de besmettelijkere maar minder ziekmakende Omikronvariant „is het aannemelijk” dat Europa het einde van de coronapandemie „nadert”. Dat heeft Europa-directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge zondag tegen het Franse persbureau AFP gezegd. Kluge houdt wel een slag om de arm vanwege de snelheid en onvoorspelbaarheid waarmee nieuwe coronavarianten de kop opsteken.

De WHO voorspelt dat komende maart 60 procent van de Europeanen geïnfecteerd is geweest met de Omikronvariant. Doordat zóveel mensen dan recent besmet of gevaccineerd zijn, verwacht Kluge dat het coronavirus een tijd wegblijft uit Europa, ook vanwege het warmere weer gedurende de lente en zomer. Mogelijk komt het aan het einde van het jaar weer terug, maar dat zal volgens de Europa-directeur „niet per se” in de vorm van een pandemie zijn. Toch wil Kluge niet nu al spreken van het begin van een „endemisch tijdperk”. Als een virus endemisch is, wordt voorspelbaar hoe het zich gedraagt, aldus Kluge, zoals bij een seizoensgriep. „Dit virus heeft ons meermaals verrast; dus we moeten extra voorzichtig zijn.”

Waar de Wereldgezondheidsorganisatie gedurende de pandemie vaak een rigide waarschuwend geluid liet horen, zijn prominente WHO’ers de afgelopen weken – net als andere experts – in toenemende mate voorzichtig optimistisch over de toekomst met het virus.

Lees ook: Het Omikronoptimisme grijpt overal om zich heen

Cultuursector dringt bij kabinet aan op volledige heropening

(Prominente) culturele instellingen hebben zondagavond een brandbrief gestuurd naar het kabinet met de oproep om de culturele sector vanaf medio volgende week vrijwel volledig te heropenen. De brief is onder meer ondertekend door het Rijksmuseum, het Nationale Opera en Ballet, Het Concertgebouw en het Muziekgebouw Eindhoven.

Zaterdag meldden Haagse bronnen aan NRC dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert om de samenleving tot 20.00 uur te heropenen. Het kabinet wil het advies overnemen en overweegt om de sluitingstijd op te schuiven naar 22.00 uur voor alle of voor bepaalde sectoren. De culturele sector vindt dat het mogelijk moet zijn om langer open te blijven als de basismaatregelen in acht worden genomen. „Bijvoorbeeld bij de lockdown van medio november konden de concerten en voorstellingen tot 00.00 uur plaatsvinden terwijl de bar om 20.00 uur dicht ging. Dat was werkbaar.”

De culturele instellingen uiten ook hun bezorgdheid over hun „economische overleven”. Ze schrijven dat er een „kritische grens” is bereikt en zijn bang dat de sector de nadelige gevolgen van de lockdowns van de afgelopen twee jaar niet meer te boven komt.

Voor theaters en bioscopen zou een sluitingstijd van 20.00 uur „feitelijk hetzelfde zijn als een lockdown”, stelde Boris van der Ham, de voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) zaterdag tegenover persbureau ANP. Woensdag protesteerden theaters en musea door heel het land op ludieke wijze tegen de huidige lockdown, die culturele instellingen dichthoudt terwijl andere sectoren alweer open mogen. In theaters werd opgetreden terwijl er mensen werden geknipt. In musea werd gesport.

Coronaprotest Brussel mondt uit in rellen: 70 arrestaties, 15 gewonden

Een coronaprotest in Brussel, waarbij zo’n 50.000 demonstranten aanwezig waren, is zondagmiddag op sommige plekken uitgemond in rellen. De politie in de Belgische hoofdstad arresteerde zeventig betogers, onder meer omdat zij projectielen zoals kasseien gooiden of bij zich droegen, aldus Belgische media. Twaalf demonstranten en drie agenten raakten dusdanig gewond dat zij naar het ziekenhuis moesten worden gebracht, maar zij zijn buiten levensgevaar.

Het protest, dat georganiseerd was als een mars, begon rustig. Maar, aangekomen bij eindbestemming het Jubelpark, begon een klein deel van de betogers te rellen. De relschoppers gooiden met stoelen, kasseien en dranghekken naar agenten, waarop die waterkanonnen en traangas inzetten. Plukjes betogers bleven vervolgens de confrontatie met de politie zoeken, onder meer bij een metrostation. Ook beschadigden zij enkele gebouwen en voertuigen.

De protestmars werd georganiseerd door Europeans United for Freedom, een internationale club die ageert tegen coronabeperkingen. Verslaggevers van VRT zagen „opmerkelijk veel buitenlandse betogers”; onder wie ‘gele hesjes’ uit Frankrijk en Nederland en demonstranten die Poolse, Albanese, Roemeense en Italiaanse vlaggen droegen.

De Brusselse politie arresteerde zeventig betogers. Foto Hatim Kaghat/AFP

Nieuw dagrecord: ruim 65.000 nieuwe positieve tests

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 65.393 nieuwe coronatestuitslagen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), aldus persbureau ANP. Het gaat om het hoogste aantal gemelde nieuwe positieve tests tot nu toe.

Bovendien meldt het RIVM dat het aantal onverwerkte positieve testuitslagen in zes dagen is opgelopen tot ongeveer 48.000. Dit betreft positieve testuitslagen die de GGD-systemen nog niet officieel hebben kunnen doorgeven aan het RIVM. Het rijksinstituut zegt te werken aan „een technische oplossing” om die achterstand te verhelpen, maar deze zal „enige tijd” op zich laten wachten.

Door de besmettelijkere Omikronvariant zijn de dagcijfers de afgelopen tijd tot recordhoogtes gestegen. De afgelopen week lag het aantal gemelde positieve tests tussen de 30.000 en – tot vandaag het record – ruim 57.500.

Het RIVM meldde zondag één sterfgeval als gevolg van Covid-19. Dat betekent niet dat deze persoon in de afgelopen 24 uur is gestorven. Sterfgevallen worden namelijk soms pas later gemeld.

Ziekenhuisbezetting iets toegenomen, IC-bezetting licht afgenomen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht gestegen. Zondag zijn 1.093 mensen met het coronavirus opgenomen, 10 meer dan zaterdag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

De stijging is te wijten aan het toegenomen aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen. Daar liggen zondag 22 patiënten meer dan zaterdag, namelijk 818. Op de intensive cares daalde het aantal mensen met Covid-19 juist. Zondag liggen daar 275 coronapatiënten, 12 minder dan zaterdag.

Traangas en waterkanon ingezet bij demonstratie in Brussel, zes personen aangehouden

Bij een demonstratie in Brussel tegen het coronabeleid zijn zondag zeker zes personen aangehouden. Volgens Belgische media zijn er tienduizenden demonstranten aanwezig. De politie heeft een waterkanon en traangas ingezet tegen betogers die stoelen, hekken en andere voorwerpen naar agenten gooiden.

De protestmars vertrok om 11.00 uur van het treinstation Brussel Noord richting het Jubelpark in de Europese wijk. Bij het verlaten van het station werden demonstranten preventief gefouilleerd. Hierbij werden zes mensen aangehouden die volgens politiezone Brussel „gevaarlijke en/of verboden voorwerpen” bij zich hadden.

De protestmars werd georganiseerd door Europeans United en meer dan zeshonderd lokale verenigingen uit heel Europa. De organisatie zei voorafgaand aan de mars op zo’n honderdduizend deelnemers te rekenen. Meerdere tunnels in Brussel werden afgesloten en het verkeer werd aangeraden de Belgische hoofdstad te mijden.

De betoging ging door het centrum van Brussel. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Premier Nieuw-Zeeland stelt bruiloft uit vanwege coronapandemie

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft haar bruiloft uitgesteld vanwege de coronapandemie. In het land werden zondag nieuwe coronamaatregelen aangekondigd, die maandag ingaan. De regels worden ingesteld, omdat de eerste lokale besmetting met de Omikronvariant in Nieuw-Zeeland is aangetroffen. Het dragen van mondmaskers wordt daarom weer verplicht in winkels en het openbaar vervoer. In de horeca of bij evenementen mogen maximaal honderd personen samenkomen, mits iedereen gevaccineerd is. Voor ongevaccineerden geldt een limiet van 25 personen.

Ardern had nog geen trouwdatum bekendgemaakt, maar volgens Britse media zou haar huwelijk met partner Clarke Gayford volgend weekend plaatsvinden. „Zo is het leven. Ik ben niet anders dan vele andere Nieuw-Zeelanders”, reageerde de premier op het uitstel. Ze benadrukte dat duizenden van haar landgenoten veel zwaarder zijn getroffen door het coronavirus dan zijzelf, zoals mensen die niet bij een ernstig zieke geliefde kunnen zijn.

Nieuw-Zeeland heeft zo’n 5 miljoen inwoners en sinds het begin van de coronapandemie zijn in het land ongeveer 15.000 besmettingen vastgesteld. Aan de gevolgen van Covid-19 zijn in Nieuw-Zeeland 52 personen overleden. Het land heeft het coronavirus grotendeels buiten de deur weten te houden door strenge coronamaatregelen. Zo worden buitenlanders al sinds maart 2020 grotendeels geweerd.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern bij het aankondigen van de maatregelen op zondag. Foto Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP

Horecasector blij met OMT-advies, theaters en bioscopen niet

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met het advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat zaterdag uitlekte om de horeca en cultuursector tot 20.00 uur te heropenen. Dat zegt een woordvoerder tegenover persbureau ANP. De branchevereniging heeft de laatste tijd flink geijverd voor een verantwoorde opening van restaurants en cafés.

De KHN stelde daarbij zelf een routekaart op, waarbij horeca tot 22.00 uur op een veilige manier nieuwe gasten zouden kunnen ontvangen. Het OMT voorziet wel in „stevige voorwaarden”, waaronder verplichte zitplaatsen, maximale bezoekersaantallen en het gebruik van coronatoegangsbewijzen. De KHN zegt wel „gemengde gevoelens” te hebben bij de plannen, omdat nachthoreca alsnog buiten de boot vallen.

Theaters en bioscopen reageerden zaterdag juist teleurgesteld op het uitgelekte advies. Met name de uiterste sluitingstijd van 20.00 uur zou „feitelijk hetzelfde zijn als een lockdown”, zo stelt Boris van der Ham - voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) tegenover ANP. Hij stelt een eindtijd van „een uur of 22.00 of 23.00” voor om het rendabel te maken voor de instellingen, omdat zij de meeste omzet in de avonden binnenhalen.

Twitter avatar Borisham Boris van der Ham Bioscopen en theaters draaien meeste van hun omzet nou juist in de avond. Dus a.u.b. @MinisterEZK en @GunayUslu zorg dat daar hun sluitingstijd op wordt aangepast. Theaters en bioscopen dus in de avond open! https://t.co/Do1cNbTmLX

Komende maandag buigen bewindslieden zich over het OMT-advies. De dag daarop geven premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) weer een persconferentie over de kabinetsplannen inzake de coronamaatregelen.

Horecaondernemers openen uit protest hun zaak voor gasten in Horst. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Politie beëindigt feest in Amsterdams politiebureau in aanbouw

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Amsterdam een illegaal feest beëindigd op een wel heel bijzondere locatie. In een politiebureau in aanbouw in de wijk Zeeburg troffen agenten circa driehonderd personen aan. Dat bevestigt een politiewoordvoerder zaterdagmiddag na berichtgeving van onder andere AT5.

Bij het opbreken van het feest werden twee aanhoudingen verricht vanwege „vernielingen”. Ook is de geluidsapparatuur in beslag genomen. Bij het zien van de agenten sloegen veel feestgangers op de vlucht. Op het terrein waren veel vernielingen aangericht en troep achtergelaten. „Het was echt een enorme ravage”, aldus de politiewoordvoerder.

Elders in de hoofdstad werden meer illegale feestjes beëindigd, waar tussen de vijftig en driehonderd aanwezigen waren. Wegens beperkte personeelscapaciteit konden agenten niet iedereen die overtredingen beging aanhouden.

Foto Koen van Weel/ANP

RIVM registreert 46.219 besmettingen, ruim minder dan dagrecord van vrijdag

Het afgelopen etmaal zijn 46.219 positieve coronatests binnengekomen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er ruim 11.000 minder dan een dag eerder, toen met afstand het hoogste aantal geregistreerde besmettingen op één dag werd gemeld.

Het aantal positieve coronatestuitslagen stijgt al tijden tot ongekende hoogten, waardoor computersystemen moeite hebben om de aantallen bij te houden. Daardoor kunnen niet alle bevestigde besmettingen ook bij de RIVM worden geregistreerd. Er is momenteel een achterstand van zo’n 46.000 infecties. Het werkelijke aantal lag vrijdag dan ook nog hoger dan het dagrecord dat al gevestigd werd.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) zei diezelfde dag dat momenteel naar schatting één op de 75 Nederlanders besmet is met het coronavirus. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM bijna 292.000 coronabesmettingen.

Tevens meldde het RIVM zaterdag elf overlijdens aan de gevolgen van Covid-19, één minder dan een dag eerder. Dat betekent niet dat al deze mensen ook de afgelopen 24 uur zijn gestorven. Overlijdens worden namelijk soms pas later gemeld.

Ziekenhuisbezetting loopt verder terug

De ziekenhuisbezetting door coronapatiënten is opnieuw afgenomen. Zaterdag liggen er nog 1.083 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, 25 minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Van alle coronapatiënten worden er 796 verzorgd op reguliere verpleegafdelingen, een afname van 25. Op de intensive cares bleef de bezetting gelijk: daar liggen 287 mensen met een coronabesmetting. De instroom van nieuwe patiënten lag de afgelopen dag in lijn met de (licht dalende) trend van de voorbije weken.

Nieuw OMT-advies: alles open tot 20.00 uur

Het Outbreak Management Team (OMT) acht het verantwoord de samenleving tot 20.00 uur volledig te heropenen. Dat staat in het jongste advies van de deskundigen aan het kabinet, melden Haagse bronnen zaterdag aan NRC. De versoepeling zou een terugkeer betekenen naar de situatie zoals die eind vorig jaar een paar weken van kracht was. Het kabinet is van plan het advies op te volgen, maar twijfelt nog over de uiterste openingstijd van 20.00 uur. Mogelijk komen er uitzonderingen, zoals voor theaters en publiek bij sportwedstrijden, of schuift de verplichte sluitingstijd in zijn geheel op naar 22.00 uur.

De heropening, benadrukken Haagse bronnen, zou wel plaatsvinden onder „stevige voorwaarden”. Het gaat dan om de coronamaatregelen die al van kracht waren, zoals verplichte zitplaatsen in de horeca, beperkingen aan bezoekersaantallen en het gebruik van coronatoegangsbewijzen.

Maandag overlegt het kabinet op het Catshuis over het OMT-advies. Dinsdag maken premier Mark Rutte (VVD) en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) op een persconferentie bekend welk besluit zij genomen hebben. Rutte liet vrijdag na afloop van de ministerraad al weten dat hij „gematigd optimistisch” is over versoepelingen van de maatregelen.

Lees ook: Het omikronoptimisme grijpt overal om zich heen

Een volledige heropening zou inhouden dat onder meer de horeca, de theaters, de bioscopen en de musea weer bezoekers mogen ontvangen. Juist vanuit die sectoren klonk de afgelopen dagen een luide roep om versoepeling van de coronamaatregelen. Daar zou ruimte voor zijn, omdat de impact van de Omikronvariant - die voor het kabinet aanleiding was in december de volledige lockdown af te kondigen - minder zwaar lijkt dan verwacht. Afgelopen week waren er in de cultuursector protestacties: zo gingen theaters open als kapsalon.

Gasten vorige week zaterdag in een Utrechts restaurant. In het hele land openden horecazaken uit protest tegen de coronamaatregelen hun deuren. Foto Jeroen Jumelet/ANP

‘Minstens vijfhonderd zorgmedewerkers hebben al twee jaar long covid’

Circa vijfhonderd zorgmedewerkers die aan het begin van de coronacrisis besmet zijn geraakt met het virus, zeggen tegen FNV dat ze twee jaar na dato nog altijd klachten ervaren. Dat laat de vakbond zaterdag weten. Deze groep zorgmedewerkers met zogeheten long covid, waaronder verschijnselen vallen als vermoeidheid, benauwdheid en concentratieproblemen, dreigt volgens FNV snel werkloos te worden.

In totaal ontving FNV op een eind vorig jaar geopend meldpunt ruim tweeduizend berichten van zorgmedewerkers met long covid. Dat is nog geen 1 procent van het totaal aantal positief geteste zorgmedewerkers sinds het begin van de pandemie (ruim 250.000). Niet alle zorgpersoneel met langdurige covidklachten klopt echter aan bij het meldpunt, denkt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: „In werkelijkheid zal deze groep nog veel groter zijn.”

Lees ook: Hersenmist bij long covid komt mogelijk door overactieve immuuncellen

Zorgmedewerkers die in de eerste weken van de coronacrisis Covid-19 opliepen en daarna dusdanig ernstige klachten hielden dat ze niet meer kunnen werken, kunnen binnenkort door hun baas worden ontslagen. Na twee jaar ziekteverzuim mag hun contract worden ontbonden, waarna ze een uitkering moeten aanvragen. Meestal betekent dat financieel een achteruitgang. „De FNV wil dat er met spoed werk gemaakt wordt van een financiële tegemoetkoming voor deze zorgwerkers”, aldus Jong.

Over de oorzaken van long covid is nog altijd veel onduidelijk. Daarnaast is niet precies bekend hoeveel Nederlanders op de lange termijn last blijven houden van klachten na een coronabesmetting. Schattingen lopen uiteen van ongeveer één op de tien tot de helft van de coronapatiënten - een exacte inschatting maken is lastig, vooral omdat bij long covid een breed palet aan klachten hoort, die ook andere oorzaken kunnen hebben. Duidelijk is inmiddels wel dat ook mensen die in het begin weinig last hadden van hun infectie, later long covid kunnen ontwikkelen.

Een verpleegster bij een coronapatiënt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Foto Sem van der Wal/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog doet de redactie van NRC dit weekend verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis. Premier Mark Rutte (VVD) toonde zich vrijdag „gematigd optimistisch” over een eventuele verdere versoepeling van de coronamaatregelen, terwijl het aantal positieve tests afgelopen week een recordhoogte bereikte.

Lees hier het blog van vrijdag terug