Chef Duitse marine stapt op na ophef opmerkingen over Poetin

Spanningen Kay-Achim Schönbach had gezegd dat Poetin respect verdient en dat Oekraïne de door Rusland ingelijfde Krim nooit meer terugkrijgt.
Duitse marineschepen nemen deel aan militaire oefening 'Noordkust' in de Oostzee.
Duitse marineschepen nemen deel aan militaire oefening 'Noordkust' in de Oostzee. Foto Fabian Bimmer/Reuters

De chef van de Duitse marine Kay-Achim Schönbach is zaterdagavond opgestapt nadat hij in opspraak was geraakt vanwege opmerkingen over de Russische president Vladimir Poetin. Dat melden Duitse media. Schönbach zei onder meer dat Poetin respect verdient en noemde het „een feit” dat Oekraïne het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim nooit meer terugkrijgt.

De viceadmiraal had tijdens een overleg in India gezegd dat Poetin respect verlangt en dat het voor westerse mogendheden makkelijk is om hem dat te geven. Nadat videobeelden hiervan op YouTube en televisie verschenen, nam de Duitse regering openlijk afstand van de uitlatingen van Schönbach. Het ministerie van Defensie liet weten dat de uitspraken niet overeenkwamen met de standpunten van Berlijn en dat deze de positie van Duitsland en het Westen tegenover Rusland potentieel ondergraven.

Toen er ophef ontstond, bood Schönbach excuses aan en diende hij zijn ontslag in. Dat is direct door het ministerie van Defensie geaccepteerd. Volgens hem ging het om persoonlijke meningen geuit tijdens een discussie.

Lees ook: Diplomatie rond Oekraïne is nog niet uitgespeeld

Spanningen

De uitlatingen kwamen op een gevoelig moment. Rusland heeft ongeveer honderdduizend militairen langs de grens met Oekraïne verzameld. De Verenigde Staten en meerdere Europese landen vrezen dat het Kremlin een militaire invasie van Oekraïne voorbereidt. Het Westen heeft gewaarschuwd dat Poetin een hoge prijs zal betalen als hij daartoe overgaat. Rusland ontkent dat het voornemens is een inval te doen.