Opinie

Topsporter moet het goede voorbeeld geven

Clarence Seedorf

De pandemie heeft de wereld nu al bijna twee jaar in een wurggreep. Een paar maanden geleden zag het er eindelijk naar uit dat het normale leven weer opgepakt kon worden. Helaas is dat nog steeds niet het geval. In deze moeilijke tijden zorgde de sport voor veel inspiratie en vermaak, maar een minder positieve gebeurtenis in de sport eiste deze maand de volle aandacht op. De affaire rond Novak Djokovic, de onbetwiste nummer 1 van het mannentennis, liet zien wat er kan gebeuren als je je eigen invulling geeft aan regels en wetten.

De negenvoudige winnaar van de Australian Open werd na meerdere pogingen van zijn advocaten om in Melbourne te blijven, gedwongen om het vliegtuig naar huis te nemen, vlak voordat het toernooi begon. Tijdens de pandemie heeft Djokovic zich bewust niet laten vaccineren, en half december raakte hij besmet met het coronavirus. Ondanks de strenge coronaregels die er ook in het tennis gelden, hadden de organisatoren een uitzondering voor hem gemaakt zodat hij toch aan de Australian Open kon meedoen. Helaas voor degenen die het mogelijk wilden maken om hem op de tennisbaan te krijgen, kreeg hij van de Australische autoriteiten geen toestemming het land binnen te gaan – een beslissing die uiteindelijk door de rechter overeind werd gehouden. Ongevaccineerde mensen komen Australië niet in, en uitzonderingen worden niet gemaakt, hoe graag Djokovic, zijn fans, de organisatoren en de sponsors dat ook hadden gewild.

De keuze van Djokovic om zich niet te laten vaccineren heeft mij verbaasd. Zelf heb ik nooit een griepprik genomen. Ik ben ook zelden ziek geweest. Tegen een griepprik heb ik ook altijd makkelijk nee kunnen zeggen omdat het alleen gevolgen had voor mijn eigen gezondheid. Maar nu is er sprake van een pandemie en alleen door gezamenlijk actie te ondernemen kan het coronavirus bestreden worden. Het gaat nu niet alleen om je eigen gezondheid, maar ook om die van anderen, met name de mensen met een zwakkere gezondheid.

Als topsporter heb je een speciale verantwoordelijkheid – je hebt een voorbeeldfunctie. Je kunt eraan bijdragen om de angst te verminderen die flink is gegroeid door het verspreiden van allerlei theorieën, vooral in sociale media. Theorieën die worden aangehangen door mensen die dan weer wel makkelijk onder het mes gaan voor allerlei esthetische ingrepen, waarbij ze zich laten injecteren met middelen waarvan de inhoud ook niet altijd duidelijk is. In en buiten het uitgaansleven worden er allerlei pillen geconsumeerd alsof het snoepjes zijn, en waarvan gebruikers waarschijnlijk evenmin weten wat erin zit. Maar dan wel de meest geteste middelen, zoals de vaccins tegen corona, in twijfel trekken.

Ik zou ook willen dat die vaccins niet nodig waren, maar we kunnen niet zonder omdat we met het coronavirus zullen moeten leren leven. Om de pandemie het hoofd te kunnen bieden, zullen we ons aan regels moeten houden. Topsporters zijn in een positie om ook op dat gebied het goede voorbeeld te geven, en te laten zien dat je ook naar andere mensen een verantwoordelijkheid hebt. Laat ze dat dan ook doen.

Clarence Seedorf is oud-voetballer. Nu is hij ondernemer, filantroop en gastspreker.