Staatssecretaris Uslu wil in gesprek met De Mol en omroepen

Seksueel wangedrag Mediastaatssecretaris Uslu zegt „misselijk” te zijn geworden van de uitzending van BOOS. Radiozender Qmusic en de radiozenders van de NPO en Talpa draaien voorlopig geen muziek meer van The Voice-jurylid Ali B en oud-jurylid Marco Borsato.
Sinds begin deze maand is Gunay Uslu staatssecretaris voor Cultuur en Media namens D66.
Sinds begin deze maand is Gunay Uslu staatssecretaris voor Cultuur en Media namens D66. Foto Remko de Waal/ANP

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media, D66) wil in gesprek met Nederlandse omroepen en televisieproducent John de Mol, naar aanleiding van het vermoedelijke seksuele wangedrag achter de schermen van talentenjacht The Voice of Holland. Dat heeft een woordvoerder van Uslu vrijdag bevestigd aan NRC. Tegen persbureau ANP zegt de staatssecretaris „misselijk” te zijn geworden van de berichten over de misstanden bij The Voice en de aflevering daarover van het online BNNVARA-programma BOOS, die vanaf afgelopen donderdag te zien is.

Uslu begrijpt ook de kritiek op de houding van De Mol in de aflevering, waarin hij een reactie geeft op de aanklachten. Volgens De Mol moeten slachtoffers eerder aan de bel trekken als ze te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. „Het ligt niet aan de vrouwen”, zegt Uslu. „Mannen moeten hier echt hun verantwoordelijkheid nemen.”

Volgens onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) hebben de uitspraken van De Mol de schijn van ‘victim blaming’. Het gaat er volgens hem niet om dat slachtoffers heel erg hun best moeten doen om „hun geluiden hoorbaar te maken”, maar dat de leiding, in dit geval die van The Voice, alert is op signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en er iets mee doet als die er zijn.

Verdrietige vrouwen

Vrijdag hebben vrouwelijke medewerkers van Talpa, het mediabedrijf van De Mol, een paginagrote advertentie laten plaatsen in dagblad AD. „Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf”, staat in de advertentie. In een verklaring aan de krant schrijven de vrouwen: „Dit is een statement van verdrietige vrouwen die bij Talpa werken, die met stijgende verbazing en het schaamrood op de kaken hebben aangehoord wat de reactie was van John de Mol op de vragen van Tim Hofman.”

Onder anderen The Voice-jurylid Ali B en oud-jurylid Marco Borsato worden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Radiozender Qmusic en de radiozenders van de NPO en Talpa draaien daarom voorlopig hun muziek niet meer. Dat hebben woordvoerders van de organisaties vrijdag bevestigd aan NRC, na berichtgeving van ANP. Directeur van Madame Tussauds Quinten Luykx heeft vrijdag, na berichtgeving van RTL Nieuws, aan NRC bevestigd dat het museum het wassen beeld van Borsato voorlopig niet meer zal tentoonstellen. Donderdag liet streamingdienst Videoland al weten de documentaire over Ali B, The only way is up, offline te hebben gehaald. Maven Publishing, de uitgeverij van zijn boek De Ali B-methode, liet dezelfde dag weten de verkoop van het boek te hebben stilgelegd.

Lees ook: John de Mol heeft gewoon geen idee