Saoedisch concern Sabic overweegt sluiting naftakraker op bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen

Bedrijventerrein Chemelot Petrochemieconcern denkt eraan de werkzaamheden voort te zetten in Groot-Brittannië. Daar worden minder klimaateisen gesteld.

Een luchtfoto van het Limburgse bedrijventerrein Chemelot, waar petrochemieconcern Sabic zit gevestigd.
Een luchtfoto van het Limburgse bedrijventerrein Chemelot, waar petrochemieconcern Sabic zit gevestigd. Foto Rob Engelaar/Hollandse Hoogte

Petrochemieconcern Sabic wil een van zijn twee naftakrakers op het bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen sluiten in 2024. Mogelijk gaat ook een kunststoffabriek van het bedrijf sluiten.

Dat schrijft De Limburger. Een andere bron bevestigt het nieuws tegenover NRC.

De leiding van het Saoedische concern zou op niet al te lange termijn de knoop willen doorhakken. Als alternatief zou een terrein van Sabic in Groot-Brittannië in beeld zijn. Daar worden in het kader van de aanpak van klimaatverandering minder strenge eisen gesteld dan in Nederland.

Naftakrakers kraken het olieproduct nafta. Die valt door verhitting uiteen in verschillende stoffen zoals etheen en propeen. Die worden vervolgens gebruikt voor onder meer verpakkingen, isolatiematerialen en huishoudelijke apparatuur.

Juist daardoor is een sluiting van een van de twee naftakrakers van Sabic ook ingrijpend voor andere bedrijven op Chemelot. Zij zijn ervan afhankelijk voor een deel van hun grondstoffen. Alleen al bij de te sluiten onderdelen bij Sabic op het Limburgse terrein werken zo’n honderd mensen.

Solange Schlösser, woordvoerder van Sabic, treedt niet in details over de mogelijke sluiting van een van de naftakrakers. Ze laat wel weten dat het bedrijf „werkt aan een strategische studie om het fundament voor een duurzame én economisch sterke toekomst voor alle activiteiten in Europa verder te waarborgen. Dankzij de sterke integratie van de innovatie- en productiecapaciteit neemt SABIC Geleen in de ontwikkeling van deze langetermijnvisie een cruciale positie in”.

Chemelot is een van de grootste aaneengesloten bedrijventerreinen van Nederland. Het is bijna honderd jaar geleden ontstaan, toen de Staatsmijn Maurits zich in Geleen vestigde. Na beëindiging van de steenkolenwinning was chemieconcern DSM lang een van de grootste spelers. Dat ging zich op den duur richten op andere activiteiten. De zwaardere chemische activiteiten gingen over naar bedrijven als Sabic en salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen.