Necrologie

Meat Loaf: epische rockzanger met een lange adem

Zanger De als Marvin Lee Aday geboren zanger Meat Loaf werkte altijd toe naar die ene paradijselijke song. Hij overleed donderdag op 74-jarige leeftijd.

Een optreden van Meat Loaf in 1987 in Wembley Arena, Londen.
Een optreden van Meat Loaf in 1987 in Wembley Arena, Londen. Foto Nigel Wright/Daily Mirror/Mirrorpix/Getty Images

Alles aan Meat Loaf was imposant: zijn forse postuur, zijn schurende stem, zijn podiumpersoonlijkheid en het gevoel voor drama waarmee hij zijn vaak langgerekte songs de zaal in slingerde. De Amerikaanse zanger en acteur, die donderdag op 74-jarige leeftijd overleed met nog onbekende oorzaak, werd in 1978 op slag beroemd met het verhalende rockepos ‘Paradise By the Dashboard Light’. De impact van die onuitroeibare Top 2000-favoriet kon hij nooit meer overtreffen, hoewel ook andere samenwerkingen met producer/componist Jim Steinman recht deden aan Meat Loafs reputatie als zanger met een lange adem.

Meat Loaf werd als Marvin Lee Aday geboren in Dallas, Texas. Na een getroebleerde jeugd en een afgebroken studie verhuisde hij naar Los Angeles waar hij in blues- en soulbands zong. Als acteur in de musical Hair ontmoette hij zangeres Shaun ‘Stoney’ Murphy met wie hij het duo Meat Loaf and Stoney begon. Zijn artiestennaam (“gehaktbrood”) dankte hij aan zijn postuur; vrienden noemden hem ‘Meat’. Na zijn rol in The Rocky Horror Picture Show ontmoette hij producer Jim Steinman en begonnen ze aan het epische album Bat Out of Hell. Na vijf jaar noeste creatieve arbeid verscheen het in 1977.

Het bijna tien minuten lange ‘Paradise By the Dashboard Light’ sprong eruit, met een dramatisch verhaal over een romantische date die zich ontvouwt als een honkbalwedstrijd. Op single werd het ingekort tot vijf en een halve minuut, nog steeds een uitzonderlijke lengte. De vrouwelijke zangpartij werd vertolkt door Ellen Foley, maar in de videoclip werd haar rol ingenomen door de hypersensuele Karla DeVito. ‘Paradise…’ werd een internationale tophit die gevolgd werd door latere Meat Loaf & Steinman-producties ‘You Took the Words Right Out of My Mouth’ (1979) en ‘I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)’ (1993). Ook het album Welcome to the Neighbourhood met de hit ‘I’d Lie for You (And That’s the Truth)’ werd een succes.

Meat Loaf in Londen, 2016. Foto Jo Hale/Redferns

Top 2000

Bat Out of Hell kreeg nog tweemaal een vervolg met deel II: Back Into Hell (1993) en deel III: The Monster Is Loose (2006), de laatste geproduceerd door Desmond Child na gezondheidsklachten van Jim Steinman. Concerten van Meat Loaf werkten altijd toe naar die ene paradijselijke song, die in 2021 voor de 23ste keer hoog in de Top 2000 van Radio 2 eindigde: nummer 35 in plaats van de nummer 5 waarop het in 1999 binnenkwam.

Lees ook: Paradise by the Dashboard Light-componist Jim Steinman (73) overleden

Meat Loaf bleef acteren en had kleine rollen in de popfilms Wayne’s World en Spiceworld. Zijn belangrijkste dramatische rol speelde hij in Fight Club (1999) als de tragische ex-bodybuilder Big Bob, die aan steroïdengebruik een stel imposante borsten heeft overgehouden.

Marvin Lee Aday en Jim Steinman bevochten elkaar voor de rechter om eigendom van het Bat Out of Hell-concept. In 2004 vertolkte Meat Loaf het integrale album met het Melbourne Symphony Orchestra. De drastische vermagerde Aday kampte toen al geruime tijd met gezondheidsklachten en werd in 2003 gediagnostiseerd met het Wolff-Parkinson-White syndroom, een hartaandoening die er geregeld toe leidde dat hij concerten voortijdig moest afbreken. In 2020 verklaarde hij dat er een nieuwe plaat en een nieuwe filmrol op stapel stonden. Een eerder aangekondigd kerstalbum zou voltooid zijn, maar kwam nooit uit.

Meat Loaf blijft voorgoed die hevig transpirerende, naar liefde smachtende zanger die na de bekoelde romance aan het eind van ‘Paradise By the Dashboard Light’ bidt voor het einde der tijden, „to hurry up and arrive”. Zijn dood kwam toch nog onverwacht.