Levenslang geëist tegen vijf hoofdverdachten in liquidatieproces Caloh Wagoh

Megaproces Eris Hoofdverdachte Delano R. en vier andere hoofdverdachten hoorden levenslang tegen zich eisen. Volgens het OM heeft R. vijf moordopdrachten gegeven.
De rechters en griffiers van rechtbank Midden-Nederland in het Justitieel Complex Schiphol, voor aanvang van de start van het requisitoir in het liquidatieproces Eris.
De rechters en griffiers van rechtbank Midden-Nederland in het Justitieel Complex Schiphol, voor aanvang van de start van het requisitoir in het liquidatieproces Eris. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het OM heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen Delano R. en vier andere hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces Eris. Hoofdverdachte en Caloh Wagoh-oprichter R. was volgens de officier van justitie de „spil in een liquidatienetwerk”, waarvoor de handel in de dood van mensenlevens „een verdienmodel” was. Met strafeisen tot levenslang zei Justitie de samenleving te willen beschermen, maar ook afschrikking te willen wekken bij mensen die overwegen om voor geld als spotter of schutter te gaan werken.

De andere verdachten waartegen levenslang is geëist zijn Feno D., Jermaine B., Willem B. en Greg R.. Tegen de overige verdachten - uitvoerders, spotters, faciliteerders - is tussen de twintig en dertig jaar celstraf geëist. Kroongetuige Tony de G. hoorde tien jaar cel tegen zich eisen. Het OM verweet de verdachten, met uitzondering van De G., dat ze geen verantwoordelijkheid voor hun daden hebben genomen. Het OM benadrukt dat het plegen van een huurmoord om financieel gewin een ernstiger vergrijp is dan als dader en slachtoffer een conflict hebben. „Voor een huurmoord is geen enkele rechtvaardiging te bedenken.”

In het omvangrijke liquidatieproces Eris - het dossier telt ruim 50.000 pagina’s - staan negentien verdachten terecht, onder wie kopstukken en leden van de motorclub Caloh Wagoh. Zij worden naast vijf moorden binnen acht maanden tijd verdacht van tien pogingen tot moord, verboden wapenbezit en afpersing. Het OM ziet veel bewijs voor betrokkenheid van de verdachten, onder meer in versleutelde berichten die zijn gevonden bij hoofdverdachte Delano G. en verklaringen van kroongetuige Tony de G..

‘Keylow’

Delano R., ook wel bekend als ‘Keylow’, zou opdrachten voor liquidaties van onder anderen Ridouan Taghi hebben aangenomen en ze vervolgens hebben uitgezet onder moordcommando’s, waarvan hij er een aantal zou hebben aangestuurd. De eerste moord in het proces is die op Justin Jap Tjong, eind januari 2017. Hij werd volgens Justitie in opdracht van Taghi vermoord als vergelding op de vergismoord op Hakim Illi in dezelfde maand. Illi was een telg uit een invloedrijke Utrechtse onderwereldfamilie en bekende van Taghi. Zijn familie zou geëist hebben dat de moord werd vergolden.

Het gemak waarmee door de verdachten in het Eris-proces beslist werd over leven en dood, noemde de officier van justitie bij aanvang van het requisitoir vorige week „onhutsend”. De vermeende samenwerking tussen R. en Taghi noemde ze „catastrofaal”. Volgens haar had Taghi met R. „een handlanger, die bereid was een dodenlijst af te werken”. Taghi, die hoofdverdachte is in het Marengo-proces, wordt in het Eris-proces niet vervolgd voor de moorden. Justitie richt zich vooralsnog op de coördinator en uitvoerders van de liquidaties. De rechtbank hoopt in juli uitspraak te kunnen doen.

Lees ook dit stuk over het verband tussen de liquidatieprocessen Eris en Marengo: De moordmakelaar en zijn motorclub: ‘Keylows hoofdrol in de liquidaties’