John de Mol: onbedoeld de indruk gewekt de schuld bij vrouwen te leggen

The Voice of Holland De Mol schrijft dat het hem duidelijk is geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren.
John de Mol.
John de Mol. Foto: ANP / Kippa Sander Koning

Tv-producent John de Mol schrijft vrijdag in een verklaring dat hij „onbedoeld de indruk” heeft gewekt de schuld bij vrouwen neer te leggen in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarmee reageert hij op kritiek naar aanleiding van zijn optreden in een donderdag uitgezonden aflevering van BOOS over seksueel wangedrag bij The Voice of Holland. In die aflevering zei hij zich amper voor te kunnen stellen dat de cultuur op de set bijdroeg aan de misdragingen van onder meer Ali B en Marco Borsato en vroeg hij zich af waarom vrouwen zich niet eerder hadden gemeld.

Lees ook: BOOS-uitzending laat de machtswisseling in medialand zien

De Mol schrijft verder dat hij zich is „rot geschrokken” van de kritiek en dat het hem inmiddels duidelijk is geworden „dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren”. Ook is hij vandaag in gesprek gegaan met meerdere vrouwelijke medewerkers binnen Talpa, nadat zij vrijdag een paginagrote advertentie lieten plaatsen in dagblad AD. „Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf”, staat in die advertentie. Ook laat De Mol weten met Mediastaatssecretaris Gunay Uslu (D66) in gesprek te willen gaan. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft bevestigd dat die ontmoeting volgende week plaatsvindt, schrijft persbureau ANP. Welke dag De Mol en Uslu elkaar spreken, is nog niet bekend. Uslu liet vrijdag al weten met De Mol te willen praten.

Ook op vrijdag maakte oud-deelnemer Jennifer Ewbank op haar Facebookpagina bekend dat zij tijdens deelname aan The Voice in 2010 twee keer is lastig gevallen. Ze zou de man - die ze niet bij naam noemt - daar toen zelf op hebben aangesproken. Het gedrag vond volgens haar „plaats in bijzijn van anderen op de werkvloer”. Ewbank had vooral moeite met de manier waarop anderen met de situatie omgingen „door erom te lachen”, schrijft ze. „Blijkbaar werd zijn gedrag goedgekeurd”.