Chipmaker Intel zet in op nieuwe fabrieken Ohio

Chipsproductie De twee fabrieken moeten de chipmaker minder afhankelijk maken van Aziatische toeleveranciers. Het aast op een comeback.

De Amerikaanse president Joe Biden vrijdag met Intelbaas Pat Gelsinger (rechts) in het Witte Huis.
De Amerikaanse president Joe Biden vrijdag met Intelbaas Pat Gelsinger (rechts) in het Witte Huis. Foto Andrew Harnik/AP

Chipmaker Intel gaat 20 miljard dollar (ruim 17,6 miljard euro) investeren in twee nieuwe chipfabrieken in de Amerikaanse staat Ohio. De chipmaker wil zo minder afhankelijk worden van de Aziatische toeleveranciers, zeker nu er een wereldwijd tekort aan computerchips bestaat. Chips worden gebruikt in computers, telefoons, maar in toenemede mate ook in auto's, gameconsoles en miljoenen andere apparaten.

De keuze van Intel om op Amerikaanse bodem te investeren in productiecapaciteit, past in een trend die ook in Europa merkbaar is. De afgelopen jaren is het aandeel van de VS in de mondiale chipsproductie bijvoorbeeld gedaald van 37 procent in 1990 tot 12 procent nu. Azië is dominant geworden in de productie van halfgeleiders, en dat heeft de kwetsbaarheid voor tekorten in Europa en de VS vergroot. Juist nu het economisch herstel na de pandemie weer wil aantrekken, stuiten zij op tekorten, die de groei weer kunnen afremmen.

De te bouwen fabrieken in Ohio gaan het chiptekort op korte termijn overigens niet oplossen. Pas vanaf 2025 rollen de eerste halfgeleiders van de band in Licking County.

Om de uitbreidingsplannen te bekostigen, doet Intel nadrukkelijk een beroep op Amerikaanse en Europese overheden. Eerder deze week zei de baas van Intel, Pat Gelsinger, dat hij rekende op steun van regeringen om de productie weer terug te halen.

Leidinggevenden van meer dan vijftig Amerikaanse ondernemingen riepen hun regering ook al op om een wet aan te nemen, waarmee voor 52 miljard dollar aan subsidie vrijkomt voor de binnenlandse productie van chips.

Ook de Europese Commissie werkt aan dergelijke wetgeving. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde deze week aan dat er volgende maand plannen worden gepresenteerd die chipproductie in lidstaten mogelijk moet maken. Hiervoor is waarschijnlijk een wetswijziging nodig, waardoor overheden meer steun kunnen bieden bij het opzetten van de – doorgaans zeer kostbare – chipfabrieken. Huidige wetgeving omtrent staatssteun verhindert dat nu.

Comeback

Afgelopen najaar had Intel al aangekondigd voor 95 miljard euro te investeren in Europese productie. Intel zet met de investeringen tevens in op een terugkeer als grootste chipmaker ter wereld. Het moet qua omzet (77,9 miljard dollar in 2020) nu nog het Koreaanse Samsung voor zich dulden. Wat beurswaarde betreft legde Intel het eind oktober af tegen concurrent Nvidia.

Het te ontwikkelen fabrieksterrein in Ohio kan voor Intel daarbij het verschil gaan maken. Op het totale perceel is in de nabije toekomst plaats voor acht fabrieken. Als de beschikbare ruimte maximaal wordt benut, zouden de totale investeringen in de komende tien jaar kunnen oplopen tot 100 miljard dollar. Licking County, met 145.000 inwoners, zou daarmee in een klap tot de grootste gebieden voor chipproductie ter wereld behoren. Of het zo'n vaart gaat lopen, hangt sterk af van hoeveel geld Intel krijgt uit het federale steunprogramma Chips for America.