Foto Annegien van Doorn

Dit boek brengt de ‘verwrongen relatie’ tussen mens en natuur in beeld

Een berglandschap op de muur, een vlinder op de kliko; het is heel makkelijk om alledaagse dingen te verfraaien met plaatjes van natuurschoon. Beeldend kunstenaar Annegien van Doorn maakte er een boek over, om zo de ‘verwrongen relatie’ tussen mens en natuur in beeld te brengen.

Wie het afgelopen jaar weleens een videovergadering in Teams of Zoom heeft bijgewoond, weet: je kunt met één muisklik op de savanne zijn, of in de jungle. Gewoon een kwestie van je digitale achtergrond aanpassen.

Maar niet alleen via onze computerschermen halen we de natuur in huis. Van sloffen tot paraplu’s, van notitieboekjes tot behang: vrijwel alles is tegenwoordig verkrijgbaar met fleurige bloemenprint of olijke dierenopdruk.

Die verwildering van onze huiselijke omgeving vormt het onderwerp van Biophilia, een fotoboek van beeldend kunstenaar Annegien van Doorn dat 14 februari verschijnt.

Op crowdfundingplatform Voor de kunst schreef ze hoe ze de ‘verwrongen relatie’ tussen mens en natuur in beeld wilde brengen: „Komen we niet steeds verder van de natuur af te staan als we in onze oerbehoefte kunnen voorzien met een fotoprint van een waterval of een cactusvormige lamp?”

Foto Annegien van Doorn

Foto Annegien van Doorn

Foto Annegien van Doorn

Foto Annegien van Doorn

Foto Annegien van Doorn

Foto Annegien van Doorn

Foto Annegien van Doorn

Foto Annegien van Doorn