Laatste nieuws coronacrisis

Rutte ‘gematigd optimistisch’ over eventuele versoepelingen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Ierland schrapt bijna alle coronamaatregelen

Ierland, waar bijna twee jaar lang een van de langste en strengste coronabeperkingen van de EU van kracht waren, heeft vrijdag aangekondigd vrijwel alle maatregelen te zullen gaan schrappen. Volgens de regering heeft een sterke toename van het aantal positieve tests de afgelopen weken nauwelijks geleid tot een stijging van het aantal ziekenhuisopnames. Hierdoor is het volgens premier Michael Martin niet meer nodig om het land nog langer dicht te houden, melden Ierse media.

Op aanbeveling van een medische adviesraad hoeven cafés en restaurants vanaf komende woensdag niet meer om acht uur ’s avonds de deuren te sluiten of bezoekers om een vaccinatiebewijs te vragen. Ierse horecazaken, die bijzonder hard zijn getroffen door de maandenlange beperkingen, zijn blij met het besluit. Ook is de beperking van tafel van een maximumaantal toeschouwers bij grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden.

Andere maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en in winkels, blijven voorlopig wel van kracht. Daarnaast zal het thuiswerkadvies geleidelijk worden versoepeld om werkgevers de tijd te geven om zich voor te bereiden. Ook voor internationale reizen blijven de huidige regels van kracht.

Het besluit in Ierland staat niet op zichzelf. Ook in Engeland wordt een groot deel van de coronamaatregelen vanaf volgende week donderdag opgeheven, maakte premier Boris Johnson deze week bekend. Frankrijk zou in februari alle regels willen loslaten, en in Spanje wordt het coronavirus voortaan beschouwd als een griep. In Nederland beraadt het kabinet zich nog op eventuele versoepelingen.

Lees ook: Het omikronoptimisme grijpt overal om zich heen

Rutte ‘gematigd optimistisch’ over eventuele versoepelingen

Premier Mark Rutte (VVD) is „gematigd optimistisch” over een eventuele verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Dat liet hij vrijdag weten na afloop van de ministerraad. Volgens Rutte ziet de situatie er „echt wel beter uit dan een week geleden”. Desondanks wilde hij niet ingaan op besluiten die mogelijk al zijn genomen, en kon hij ook niet toezeggen of in alle branches die de vorige keer buiten de boot vielen - horeca, cultuur, evenementen en sport - nu wel versoepelingen worden doorgevoerd.

Rutte zei „heel graag in alle sectoren kleine stapjes” te zetten, maar dat is volgens hem afhankelijk van de bezetting in de ziekenhuizen en het aantal besmettingen, waarover de premier nog altijd bezorgd is.

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad heeft het kabinet vrijdag opnieuw opgeroepen om snel duidelijk te maken wanneer en hoe de coronamaatregelen worden versoepeld voor de horeca, cultuur- en evenementensector. Voorzitter Hubert Bruls zei dat het oplopende aantal positieve tests geen goed argument is voor de huidige coronamaatregelen in de genoemde branches, omdat dit volgens hem niet voor meer druk op de IC’s zorgt.

Horecazaken dreigen met opening
De burgemeesters zeiden verder dat de huidige situatie voor handhavers moeilijk is, maar riepen iedereen op om „de rust te bewaren en de nu en straks geldende landelijke regels te blijven respecteren”.

Tientallen horecazaken in het Noord-Limburgse Horst aan de Maas en het Noord-Hollandse Egmond aan Zee dreigen ondertussen om zaterdag hun deuren te openen voor gasten, schrijft persbureau ANP. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt achter dit initiatief te staan „nu wederom de duidelijkheid uitblijft en over het weekend heen getild wordt”, laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. De zaken in Horst aan de Maas zien volgens een woordvoerder van de deelnemende cafés alleen af van de actie als het kabinet vrijdagavond alsnog besluit de horeca en cultuursector komende woensdag te openen.

Volgens premier Rutte ziet de coronasituatie er „echt wel beter uit dan een week geleden”. Foto Bart Maat/ANP

Frans Constitutioneel Hof keurt omstreden vaccinatiepas goed

Het Franse Constitutionele Hof heeft onder voorwaarden ingestemd met de omstreden coronavaccinatiepas, melden Franse media en persbureau AFP. Vanaf komende maandag krijgen mensen van zestien jaar en ouder alleen toegang tot onder meer horeca en bioscopen als ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Tot nu toe volstond ook een negatieve test.

Het Constitutioneel Hof heeft wel uitdrukkelijk bepaald dat de maatregel tijdelijk moet zijn en moet worden geschrapt als de pandemie een minder groot risico is geworden voor de volksgezondheid. Daarbij is de druk op de ziekenhuizen bepalend. Verder geldt een uitzondering voor politieke bijeenkomsten.

In Frankrijk is fel geprotesteerd tegen de invoering van de pas. De afgelopen weken werden tientallen politici bedreigd en werd ook de auto en de garage van een parlementslid in brand gestoken. Afgelopen zondag stemde het parlement in met invoering van de pas onder de voorwaarde dat het Constitutionele Hof goedkeuring zou verlenen.

RIVM meldt recordaantal van 57.549 positieve coronatests

Aan het RIVM werden afgelopen etmaal 57.549 positieve coronatests gemeld, met afstand een officieel record. Het werkelijke aantal ligt door een storing – veroorzaakt door het hoge aantal coronameldingen – waarschijnlijk nog hoger. Zeker 30.000 positieve coronatests die sinds dinsdag in laboratoriums zijn vastgesteld, zijn niet bevestigd aan GGD’s en daarmee ook niet doorgegeven aan het RIVM. ​Het instituut zei donderdag hard te werken „aan oplossingen om deze achterstand in te lopen en te verhelpen”, maar het aantal is sindsdien met ongeveer 3.000 opgelopen.

Het aantal meldingen lag afgelopen dagen, ook zonder de storingscijfers, fors hoger dan eind december en begin januari. Het zevendaags gemiddelde is toegenomen tot gemiddeld 39.679 gevallen per dag, maar ook dat getal ligt in werkelijkheid dus nog hoger.

Het RIVM kreeg verder vrijdag melding van twaalf sterfgevallen, twee meer dan gisteren. Omdat meldingen van overlijden vaak met vertraging binnenkomen, staat niet vast of deze personen in de afgelopen 24 uur overleden.

Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) is op dit moment ongeveer 1 op de 75 Nederlanders besmet met het coronavirus. Dat zei hij na afloop van de ministerraad, meldt persbureau ANP.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder, wel wederom meer opnames

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald, maar het aantal nieuwe ziekenhuisopnames neemt wel voor de derde dag op rij licht toe. Uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt dat er vrijdag 1.108 coronapatiënten op de IC’s en de verpleegafdelingen liggen, 15 minder dan een dag eerder. Op de IC’s liggen 287 mensen met Covid-19, twee minder dan gisteren. Ook op de verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten met 13 afgenomen naar 821.

Vrijdag zijn er in totaal 128 nieuwe patiënten opgenomen in ziekenhuizen: 11 op de IC’s en 117 op de verpleegafdelingen. Gisteren waren dat er in totaal 124, woensdag 115.

GGD-directeuren roepen op tot versoepeling quarantaineregels scholen

De directeuren Publieke Gezondheid van de GGD’s pleiten vrijdag voor een versoepeling van het quarantainebeleid op scholen. Steeds meer scholieren zijn in de tweede week na de heropening van de scholen thuis komen te zitten, omdat klassen met drie of meer besmettingen volgens het huidige beleid naar huis gestuurd worden.

Als de besmettingen verder oplopen en het huidige beleid niet gewijzigd wordt, dreigt volgens de directeuren „ontwrichting van de samenleving”. Met name de jeugd ondervindt negatieve effecten van de quarantaineregels, stellen ze. Volgens de directeuren is de quarantaine voor scholieren „zijn doel voorbijgeschoten” en neemt de gezondheidsschade nu juist toe. Ook worden jongeren die thuiszitten „belemmerd in hun relationele en seksuele ontwikkeling”, aldus de directeuren.

Uit een enquête van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder achthonderd directeuren in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs bleek donderdag dat bijna een kwart van de scholieren deze week thuiszit. In twee derde van de gevallen komt dat door corona. De meeste scholen bieden wel thuisonderwijs aan, maar dat leidt volgens de GGD-directeuren tot leerachterstanden. Ook de AVS riep het Outbreak Management Team, dat vandaag bijeen komt, op de quarantaineregels voor scholieren nogmaals tegen het licht te houden.

Archiefbeeld van een leeg klaslokaal op het Metis Montessori Lyceum Amsterdam. Foto Sem van der Wal/ANP

Geen oversterfte meer in de tweede week van dit jaar

In de tweede week van januari 2022 zijn er in Nederland iets minder mensen overleden dan verwacht voor deze tijd van het jaar. Er is dus geen sprake meer van oversterfte. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt. Er overleden naar schatting 3.250 mensen, zo’n honderd minder dan verwacht. De doodsoorzaken kan het CBS pas over een paar weken melden. Het RIVM registreerde in week twee vijftig overleden coronapatiënten, maar die registratie is niet compleet.

De laatste maanden van 2021 was er in de statistieken van het CBS sprake van flinke oversterfte. In aanloop naar de jaarwisseling nam die weer af. In week twee overleden er voor het eerst weer mínder Nederlanders dan verwacht. Onder tachtigplussers was er juist licht ondersterfte: er overleden zo’n honderd personen minder dan verwacht. Voor de andere leeftijdsgroepen ligt het aantal sterfgevallen ongeveer op het verwachte niveau. Ook onder kwetsbare personen, zoals bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen, was er geen meer sprake van oversterfte in week twee.

Informatie over de doodsoorzaken van overledenen ontvangt het CBS pas later. Daarom zijn alleen de doodsoorzaken van alle overledenen tot augustus vorig jaar bekend.

Welkom in dit blog

In dit blog doet de redactie van NRC vrijdag verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis.

Lees hier het coronablog terug van donderdag 20 januari