Brieven

Brieven 21/1/2022

Tata Schaaktoernooi

Geen ‘sportwassen’

Wat je verder ook vindt van Tata Steel, het getuigt van slechte smaak en gebrek aan historisch besef om het door dit bedrijf gesponsorde schaaktoernooi op één lijn te stellen met de Olympische Spelen in het fascistische Italië van de jaren dertig, zoals Carolina Trujillo maandag deed in haar column (Sportwassen aan zee, 17/1). Het sponsorschap door Hoogovens in 1938 had natuurlijk niets met ‘sportwassen’ te maken. Het besef van milieuvervuiling bestond destijds niet zoals nu. En dan nog: je kunt het ook zien als iets teruggeven aan de gemeenschap. De bevolking van Qatar heeft niets aan het WK voetbal. Maar Tata Steel (voorheen Hoogovens en later Corus) geeft Nederlandse en buitenlandse schakers al tientallen jaren het geschenk van wat volgens velen, en niet alleen Nederlanders, het mooiste schaaktoernooi ter wereld is. Met de unieke formule dat honderden amateurs letterlijk naast de wereldtop in diverse toernooien kunnen meespelen.

Leiden

Regeringsverklaring

Herverdeling, iemand?

Bij het Tweede Kamerdebat dinsdag en woensdag ging het veel over koopkracht. Waarom moet iedereen er eigenlijk voortdurend in koopkracht op vooruit gaan? Er zijn genoeg mensen in Nederland die qua koopkracht best pas op de plaats kunnen maken of een stapje terug kunnen doen. Waar het om gaat is, is dat mensen die al krap zitten of nauwelijks buffers hebben, er in ieder geval niet op achteruitgaan en er in koopkracht het liefst op vooruitgaan. Het kost kapitalen om mensen die het al meer dan goed hebben, te ‘compenseren’ – en waarvoor? Voor het feit dat ze iets minder kunnen uitgeven aan dingen die ze toch niet nodig hebben? ‘Herverdeling’ schijnt tegenwoordig een vies woord te zijn, maar als koopkrachtbehoud voor lagere inkomens inhoudt dat bovenmodale inkomens iets moeten inleveren, dan moet je behoorlijk egocentrisch zijn als je daar een probleem mee hebt.

Utrecht

Rusland

De-escaleer, willig eis in

Ieder land heeft het recht lidmaatschap te vragen bij de NAVO. Maar de NAVO mag dat afwijzen. Die afwijzing is terecht als het Oekraïne betreft. Poetin heeft wel reden om geen groot NAVO-land langs de zuidgrens te krijgen. Bij zijn eisen tegen een ver opgedrongen NAVO is de eis dat Oekraïne nu en later niet toegelaten wordt de belangrijkste. Als wij daaraan tegemoetkomen, kan hij dat thuis als een overwinning vieren. Maar het ontneemt hem ook de reden Oekraïne binnen te vallen, met alle mogelijke ernstige gevolgen van dien. De-escalatie wordt dan weer mogelijk, waaronder de gastoevoer naar Duitsland en Nederland.

Almelo

Kindervaccinatie

Dat ene prikje

Bij het opruimen van een lade vond ik mijn groene pokkenbriefje. Zonder dat briefje en tbc-vaccinatie mocht je in de vijftiger jaren niet naar school. Toen er in de 6e klas van de lagere school een leerling tbc bleek te hebben, werd de tbc-vaccinatie herhaald voor de hele school. Dat was voor onze ouders geen probleem. Mijn vader had in de jaren dertig twee broers verloren aan tuberculose, zoals vele andere ouders dat uit hun familie kenden.

Dat ene prikje voor kinderen, na alle eerdere vaccinaties die kinderen al hebben gehad, maakt echt niet zoveel uit.

Amsterdam

Inclusiviteit

Alleen maar vrouwen?

Inclusiviteitsexpert Nadine Ridder zou het een goed statement vinden om bij het tv-programma The Voice of Holland een volledig vrouwelijke en/of genderneutrale jury te hebben (The Voice leert ons dat het hoog tijd is voor een nieuw geluid, 19/1). Even ter herinnering: Michelle Martin en Ghislaine Maxwell waren de hulpvaardige vriendinnen van respectievelijk Marc Dutroux en Jeffrey Epstein. En de Engelse Rosemary West martelde, verkrachtte en vermoordde met haar man meer dan tien vrouwen. En ook onder genderneutrale mensen bevinden zich vast perverselingen, psychopaten of ‘predators’. En wat is er inclusief aan een volledig vrouwelijke jury?

Amsterdam