Recensie

Recensie Muziek

Vooroorlogs wondertje van raffinement

Op de dag van de bevrijding, op 5 mei 1945, werd in Den Haag een orkestje opgericht dat de naam Dutch Swing College Band kreeg. Het blonk uit in de jazz van vóór de oorlog – en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. De agenda staat, waar corona dat toelaat, nog steeds vol theatertournees in binnen- en buitenland, terwijl het 75-jarig bestaan extra glans krijgt door de cd met de trotse titel 75.

In de huidige, zeskoppige bezetting onder de strakke leiding van bassist Adrie Braat speelt de DSCB als vanouds nummers in de aanstekelijke traditie van pioniers als W.C. Handy, Duke Ellington en Jelly Roll Morton. Maar ook het openingsstuk – een gloednieuwe rag van opnameleider en arrangeur Menno Daams – houdt de oude stijl volledig in ere. Met blazers die zich gracieus uit de melodie losmaken voor een fonkelend solootje, om zich daarna weer te voegen in het romige samenspel. De muziek die door dixielandorkestjes zo vaak wordt gereduceerd tot braderie-geschetter, is hier een wondertje van raffinement.