‘Voor slachtoffers The Voice was de drempel om wangedrag te melden te hoog’

Seksueel misbruik Tv-producent John de Mol zei in de aflevering van BOOS over The Voice of Holland niets gemerkt te hebben van de misdragingen rond het programma, afgezien van een enkele melding. Advocaat Richard Korver: „We weten in Nederland niet goed hoe we om moeten gaan met slachtoffers van seksueel misbruik.”

John de Mol beantwoordt vragen van BOOS-presentator Tim Hofman.
John de Mol beantwoordt vragen van BOOS-presentator Tim Hofman. Beeld BNNVARA

De akeligste kant van showbusiness werd donderdagmiddag geopenbaard in een reportage over seksueel wangedrag en machtsmisbruik van mannen die werken of werkten bij talentenjacht The Voice of Holland. Tientallen vrouwen hadden zich na een oproep van tv-maker Tim Hofman van het online BNNVARA-programma BOOS gemeld, met getuigenissen over ongepast gedrag om en rond het succesformat dat mediamiljardair John de Mol in 2010 op tv bracht en waar hij nog tot 2020 bij betrokken was. Ook zouden deelnemers aan spin-off The Voice Kids zijn betast.

In al die jaren heeft maar één klacht de hoogste baas bereikt, zei De Mol in een zeldzaam interview dat hij gaf aan Hofman nadat hij het relaas van de vrouwen en de bevindingen tot zich had genomen. Hoewel inmiddels duidelijk is geworden dat de misdragingen rond The Voice tot traumatische ervaringen hebben geleid bij de slachtoffers, kon hij zich amper voorstellen dat de cultuur op de set daaraan bijdroeg en waarom niemand zich eerder had gemeld. Afgelopen week werd het programma door RTL van de zender gehaald gedurende een extern onderzoek naar misstanden. Het OM roept slachtoffers op zich te melden.

Eén ex-deelnemer deed deze maand aangifte tegen The Voice-talentcoach en rapper Ali B, van wat ze omschreef als verkrachting in diens studio acht jaar geleden toen zij achttien was. Verschillende vrouwen vertelden geanonimiseerd hoe ze ongewenst seksueel contact ondergingen met de nu veertigjarige Ali. Een twintigjarige deelnemer aan zijn schrijverskamp voor rappers – niet gerelateerd aan The Voice – deed ook aangifte deze week, het zou daarbij gaan om ongewenste penetratie. Hij ontkende de beschuldigingen tegenover BOOS en stelde in een latere reactie nooit seks met een kandidaat te hebben gehad.

Lees ook: ‘Modelburger’ Ali B valt van voetstuk na uitzending BOOS

Zware beschuldigingen

Ook tegen zanger Marco Borsato, al langer in opspraak, werden zware beschuldigingen geuit. Meerdere minderjarige deelnemers van The Voice Kids hebben tegenover Hofman verklaard dat hij hen heeft betast, wat door hun ouders is bevestigd. Borsato reageert niet en wijst er via zijn advocaat op dat „publicitaire inmenging op dit moment schadelijk zou zijn” voor een zedenzaak waarin hij is verwikkeld. Daarin heeft een 22-jarige vrouw hem beschuldigd van misbruik toen zij minderjarig was. Hij ontkent en heeft aangifte gedaan wegens onder andere smaad.

Sinds zaterdag is bekend dat er sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij toetsenist en The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen. Tegen hem is dinsdag aangifte gedaan wegens het ongewenst betasten van een deelnemer in 2018. Nieuw waren de beschuldigingen tegen een niet bij naam genoemde regisseur, die ongepaste seksuele opmerkingen zou hebben gemaakt en handtastelijk zou zijn geweest op de set van The Voice. Ook zou hij het verhaal van de toen 18-jarige over haar seksueel contact met Ali B hebben weggewuifd. Hij herkent zich niet in dit beeld, stelt hij in een reactie aan BOOS.

Lees ook de tv-recensie: John de Mol heeft gewoon geen idee

Niets gemerkt

De Mol zegt in april 2019 Rietbergen te hebben gewaarschuwd, nadat de toenmalige partner van zijn zus Linda erkende dat een klacht over ongepast whatsappcontact gegrond was. De Mol was naar eigen zeggen furieus geworden en had daarna gezegd dat Rietbergen in de gaten zou worden gehouden. De Mol was ook na de verkoop van het format aan ITV (2015) nog betrokken als producent. Hij was „90 procent van de tijd” in de studio’s maar had buiten de enkele melding over Rietbergen, die inmiddels door negentien vrouwen wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag, niets gemerkt. Wat Borsato betreft heeft De Mol „moeite te geloven dat Marco aan kinderen zou zitten. Ik kan het me gewoon niet voorstellen.”

De in zedenzaken gespecialiseerde advocaat Richard Korver hoorde John de Mol wel vaak zeggen dat slachtoffers zich hadden kunnen melden. „Die drempel is te hoog. Slachtoffers durfden in de uitzending alleen anoniem, met stemvervormer hun verhaal te doen, en pas in de wetenschap dat ze niet alleen zijn”. Een „maatschappelijke probleem” is dat „we in Nederland niet goed weten hoe we om moeten gaan met met slachtoffers van seksueel misbruik. En ook niet gewend zijn mensen aan te spreken op onaangepast gedrag.” In de verklaringen zijn „stevige beschuldigingen” geuit volgens Korver. Hij vond het wel „opmerkelijk” dat Hofman tegenover De Mol stelt dat hij ‘weet’ dat de feiten zich hebben voorgedaan. „Het gaat erom dat je je bronnen gelooft, maar weten kun je het niet. De mensen die nu beschuldigd worden moeten de kans krijgen zich te verweren in een rechtmatige procedure.”