Rutte optimistisch over mogelijke versoepelingen

Premier Rutte (l) en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid donderdag in de Tweede Kamer.
Premier Rutte (l) en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid donderdag in de Tweede Kamer. Foto Phil Nijhuis/ANP

Minister-president Mark Rutte (VVD) was donderdag in het coronadebat voorzichtig positief over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. „Als je kijkt naar de cijfers zijn we optimistischer.” Toch zei hij niets te kunnen garanderen. Rutte hoopt in het weekend meer duidelijkheid te krijgen over hoe ziekmakend de Omikronvariant is en wat het effect daarvan in de ziekenhuizen is. Volgens de premier is het beeld een stuk positiever dan één à twee weken geleden.

Maandag volgt er naar verwachting een Catshuisberaad waar besluiten worden genomen over eventuele versoepelingen, en dinsdag een persconferentie waarin Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) de besluiten toelichten. Als er versoepeld kan worden, kijkt het kabinet eerst naar de horeca en de cultuur- en evenementensector, zei Rutte. Ook wil hij kijken of het mogelijk is weer publiek toe te laten bij sportwedstrijden.

Dat bouwmarkten en andere winkels wel open mogen, maar musea en theaters niet, kon donderdag in de Tweede Kamer op veel kritiek rekenen. Volgens Rutte is er als eerste stap gekozen voor versoepeling op plekken waar mensen kort verblijven en vaak alleen één-op-één contact hebben. Daarnaast heeft het kabinet in eerste instantie gekeken naar opening van sectoren waarin mensen zich veelal lokaal bewegen, zoals de winkels. Zo wordt voorkomen dat te veel mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer, waar ze elkaar kunnen besmetten.

Lees ook: Theaters gingen massaal knippen: ‘Niemand begrijpt deze sluiting’

Rutte vindt dat er nog steeds goede redenen zijn om 2G als mogelijke maatregel in de ‘gereedschapskist’ te houden. Het kabinet zou dan, als het dat echt nodig vindt, ongevaccineerden de toegang kunnen ontzeggen tot bepaalde locaties. „Categorisch zeggen dat 2G niet nuttig is, vind ik onverstandig”, zei Rutte. Hij wil het instrument kunnen gebruiken om bij oplopende besmettingen meer sectoren open te kunnen houden.

Het kabinet heeft eerder beloofd nog te komen met visiestukken over corona op de korte en lange termijn. Daarin zouden ook de rol van het coronatoegangsbewijs en 2G aan bod moeten komen. De verwachting is dat deze visies volgende maand bekend worden gemaakt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronadebat ontaardt in chaos nadat Bergkamp FVD woord ontneemt