‘Personeelstekort in zorg binnen tien jaar bijna drie keer zo groot’

Arbeidsmarkt In 2031 zijn er ruim 140.000 zorgmedewerkers te weinig, blijkt uit een in opdracht van de overheid uitgevoerd onderzoek. Dit jaar zijn dat er ongeveer 49.000.
Artsen in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch bereiden een operatie bij een coronapatiënt voor.
Artsen in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch bereiden een operatie bij een coronapatiënt voor. Foto Ilvy Njiokiktjien

Het gebrek aan verpleegkundigen, ouderenverzorgers en andere zorgmedewerkers zal in 2031 bijna drie keer zo groot zijn als nu. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau ABF Research, in opdracht van de overheid, die sinds donderdag op internet is te raadplegen. Waar het tekort dit jaar ruim 49.000 medewerkers bedraagt, zullen dat er over negen jaar meer dan 140.000 zijn.

Dat er steeds meer onvervulde vacatures bij zullen komen in de zorg, komt volgens minister Conny Helder (Langdurige Zorg, VVD) door „een stijging van het zorggebruik door vergrijzing”. Daarnaast blijft, zoals nu ook het geval is, het aanbod op de arbeidsmarkt simpelweg te laag. „Om het tekort terug te dringen heeft het aantrekkelijker maken van het werken in de zorg hoge prioriteit”, schrijft Helder donderdag aan de Tweede Kamer.

In sectoren waar in verhouding meer ouderen aankloppen voor zorg, zullen de tekorten volgens de onderzoekers het hardst oplopen. In de verpleging en verzorging zijn nu zo’n 15.000 mensen nodig; in 2031 gaat het al om bijna 52.000 mensen. In de thuiszorg verdriedubbelt het tekort de komende negen jaar, naar meer dan 15.000. Verder zullen de ziekenhuizen in 2031 ongeveer 24.000 plekken niet opgevuld krijgen, anderhalf keer zo veel als nu.

Lees ook: ‘Bezuiniging’ van 5 miljard op de zorg? Dat is te kort door de bocht

Kortstondige daling

Voor het personeelstekort sterk omhoog schiet, gaat het volgens de onderzoekers eerst nog kortstondig dalen. Ze verwachten dat volgend jaar de ergste zorgbelasting door coronapatiënten achter de rug is, zodat ook minder medewerkers ziek of overwerkt thuis zullen zitten. Daardoor voorzien ze in 2023 een tekort van 44.000 zorgmedewerkers, vijfduizend minder dan nu. Een jaar later zal die daling echter alweer grotendeels teniet zijn gedaan.

Vakbond FNV waarschuwt donderdag naar aanleiding van de prognose dat Nederland „afstevent op een zorginfarct van ongekende proporties”. De bond wil dat de overheid „de ernst van de situatie inziet” en „snel ingrijpt”. „Niet weer met extra commissies en werkgroepen waar de nadruk op ‘kostenefficiency’ ligt, maar met een maatschappelijk plan, waarin de kwaliteit van de zorg centraal staat.” Wat zo’n plan concreet zou moeten inhouden, laat FNV in het midden.