Enige Europarlementariër PVV stapt over naar FVD

Politieke partijen Europarlementariër Marcel de Graaff verruilt de PVV voor FVD. Hij wil zich concentreren op de coronacrisis, die hij net als FVD ziet als een samenzwering die beoogt de vrijheden van burgers in te perken.

Eurparlementariër Marcel de Graaff (eerst PVV, nu FVD) Foto Jeroen Jumelet / ANP
Eurparlementariër Marcel de Graaff (eerst PVV, nu FVD) Foto Jeroen Jumelet / ANP

De enige PVV-politicus in het Europees Parlement, Marcel de Graaff, stapt over naar Forum voor Democratie. De Graaff doet dat vanwege „de huidige koers ten aanzien van Corona”, zo staat in een verklaring die door Forum voor Democratie is rondgestuurd. De Graaff heeft zijn overstap desgevraagd aan NRC bevestigd.

Waar de PVV de ernst van de coronacrisis grotendeels onderschrijft, spreekt FVD van een bewuste samenzwering van politici die de pandemie aangrijpen om de vrijheid van burgers in te perken. Ook De Graaff gelooft in dat complot. In zijn verklaring spreekt hij onder meer over „een regering die dikke vriendjes is met het World Economic Forum” en duidt hij het coronavaccin aan als een „schadelijk, experimenteel middel”.

Op zijn Twitter-account waarschuwt De Graaff al langer voor een Derde Wereldoorlog en een politieke machtsgreep. „Complotwappies krijgen weer gelijk. En het spike eiwit blijkt het biowapen. Achter de schermen wist ‘men’ hiervan. Tijd voor tribunaal!”, twitterde hij bijvoorbeeld half januari.

Stemmen tegen eigen partijlijn

Eerder deze week berekende nieuwsmedium Politico dat Van der Graaff in het Parlement tot de politici behoorden die het vaakst tegen de lijn van hun Europese fractie stemden. Toch zagen mensen in de omgeving van De Graaff zijn overstap niet aankomen. Een oud-PVV’er die hem goed kent zegt „verbaasd” te zijn dat hij de in Nederland grotere en internationaal bekendere PVV inruilt voor Forum.

De Graaff was elf jaar volksvertegenwoordiger voor de PVV, aanvankelijk als Eerste Kamerlid, later in het Europees Parlement. De PVV maakt daar deel uit van de op drie na grootste fractie: Identiteit en Democratie. De Graaff was niet alleen jarenlang de lijsttrekker en leider van de Europese PVV-fractie, hij was ook een tijd covoorzitter van de voorganger van Identiteit en Democratie: het eurosceptische blok Europa van Naties en Vrijheid. Zijn vrouw Gabriëlle Popken, ook werkzaam in het Europees Parlement, was eerder Eerste en Tweede Kamerlid voor de PVV en werkte ooit als persoonlijk assistent voor partijleider Geert Wilders.

Zetel dankzij Brexit

De PVV verdween bij de Europese verkiezingen in mei 2019 geheel uit het Europees Parlement: De Graaff kwam net stemmen tekort voor een zetel. Een jaar later kon hij die plek alsnog innemen, omdat Nederland na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie drie van de vrijgekomen zetels mocht vullen.

Met de komst van De Graaff is Forum voor Democratie na een jaar afwezigheid juist weer vertegenwoordigd in het Europees Parlement. Drie FVD’ers werden in 2019 in het Parlement gekozen, maar alle drie stapten ze in december 2020 over naar JA21 toen FVD verscheurd werd door een interne crisis die draaide rond macht en racistisch appverkeer binnen jongerenbeweging JFVD.

Volgens Forum zal hij zich in het Europees Parlement namens de partij „inzetten tegen de oprukkende vaccinatiedwang” en gaat hij „bouwen aan een Europese coalitie van coronacritici”.

Lees ook dit artikel uit 2015 over de PVV in het Europees Parlement: Lekker, het Europese feestje verpesten