Eerste noodhulp bereikt Tonga sinds vulkaanuitbarsting

Eilandstaat Het telefoonverkeer met de eilandengroep Tonga is vijf dagen na de vulkaanuitbarsting en de daaropvolgende tsunami deels hersteld. Tevens is nu de eerste noodhulp aangekomen.
Eerste beelden van de schade die de vulkaanuitbarsting en tsunami teweegbrachten in Nuku'alofa, Tonga.
Eerste beelden van de schade die de vulkaanuitbarsting en tsunami teweegbrachten in Nuku'alofa, Tonga. Foto Marian Kupu / Broadcom Broadcasting via AP

De eerste buitenlandse noodhulp is donderdag (lokale tijd) aangekomen op Tonga, vijf dagen nadat de eilandstaat in de Stille Oceaan werd getroffen door een vulkaanuitbarsting en een tsunami. Eerder was dit niet mogelijk, omdat de belangrijkste luchthaven bedekt was met as uit de vulkaan. De lokale bevolking heeft de laatste dagen hard gewerkt om de landingsbanen schoon te vegen.

Australië en Nieuw-Zeeland hebben twee militaire transportvliegtuigen gestuurd met essentiële goederen, zoals water en communicatieapparatuur. De as en het zoute water van de door de uitbarsting veroorzaakte tsunami, hebben drinkwaterbronnen vervuild. Sinds de ramp van het afgelopen weekend was nieuws vanuit Tonga beperkt, omdat onderzeese communicatiekabels beschadigd raakten. Telecommunicatiebedrijf Digicel meldde woensdag dat er weer kan getelefoneerd worden met Tonga.

Lees ook dit artikel: Schade Tonga na onderzeese vulkaanuitbarsting ‘significant’, tsunamigevaar elders geweken

Noodvoorraden

Zowel Australië als Nieuw-Zeeland sturen ook schepen die naar verwachting vrijdag aankomen. Ze vervoeren watervoorraden en een ontziltingsinstallatie waarmee zeventigduizend liter water per dag kan worden gezuiverd. Ook zijn er duikers aan boord die scheepvaartroutes gaan onderzoeken. China en de Verenigde Staten hebben daarnaast beloofd noodvoorraden te sturen.

De vulkaanuitbarsting was zo hevig dat die overal op aarde meetbaar was door een verschil in luchtdruk. Meer dan 80 procent van de honderdduizend inwoners van de archipel is getroffen door de ramp, zeiden de Verenigde Naties woensdag. Het officiële dodental na de natuurramp staat op vijf. Drie mensen kwamen om door de vulkaanuitbarsting en twee door de daaropvolgende tsunami. Het dodental kan oplopen.