Coalitiepartijen staan open voor versoepelingen, Kamer verdeeld over 2G

Drie van de vier coalitiepartijen zetten de deur op een kier voor het versoepelen van de coronamaatregelen. VVD-Kamerlid Judith Tielen zei donderdag in het coronadebat dat ze „rekening [wil] houden met de hele samenleving”. Ze vroeg het kabinet wat nodig is om de maatschappij verder te openen. D66’er Wieke Paulusma wilde weten of musea kunnen worden gelijkgesteld aan winkels, die vorige week onder voorwaarden hun deuren mochten openen.

Ook het CDA en veel oppositiepartijen, waaronder de SP en PvdA, drongen aan op het onderzoeken van de mogelijkheid om musea te heropenen. Waarom mag je wel kunst kopen, maar er niet naar gaan kijken, vroegen ze zich af. CDA-Kamerlid Joba van den Berg vindt het niet uit te leggen dat „de bouwmarkten open zijn en musea niet”. Coalitiepartij ChristenUnie lijkt voorzichtiger wat versoepelen betreft. Kamerlid Mirjam Bikker vroeg het kabinet welke strategie het wil voeren nu de Omikronvariant dominant is.

2G als optie
De Kamer sprak ook over 2G, waarbij alleen mensen die gevaccineerd of negatief getest zijn toegang zouden krijgen tot bepaalde locaties. De twee grootste coalitiepartijen, VVD en D66, wilden daar nog geen definitief standpunt over innemen. Beide partijen willen 2G niet nu meteen inzetten, maar willen de maatregel ook niet afschrijven als optie in ‘de gereedschapskist’ van het kabinet. Paulusma van D66 gaf als reden dat nieuwe coronavarianten op kunnen komen die een heftiger verloop hebben dan Omikron.

Eerder bleek uit onderzoek van de TU Delft en het UMC Utrecht dat 2G-beleid op dit moment weinig effect zou sorteren. De onderzoekers stellen dat een 1G-beleid, waarbij iedereen moet worden getest om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld horeca en musea, veel effectiever is.

De oppositie blijft kritisch over 2G. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt het niet proportioneel om nu een besluit te nemen over deze omstreden maatregel: „Je kunt niet allerlei dingen in een gereedschapskist stoppen voor een als-dansituatie.” Ook coalitiepartij ChristenUnie noemt 2G-beleid „disproportioneel en ineffectief”. Liever wil de partij meer testen en is zodoende al langer voorstander van het uitrollen van 1G.

Lees ook dit artikel: Met nieuw kritisch onderzoek lijkt politieke steun voor omstreden 2G nog verder weg Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coalitiepartijen staan open voor versoepelingen, Kamer verdeeld over 2G