Biden verwacht dat Poetin Oekraïne binnenvalt

Diplomatieke spanningen President Biden belooft harde sancties als zijn Russische ambtgenoot Poetin besluit Oekraïne binnen te vallen. „Hij zal er een serieuze prijs voor betalen en er spijt van krijgen.”
President Joe Biden tijdens een persconferentie die hij hield omdat hij een jaar geleden werd geïnaugureerd.
President Joe Biden tijdens een persconferentie die hij hield omdat hij een jaar geleden werd geïnaugureerd. Foto Oliver Contreras / EPA

De Amerikaanse president Joe Biden verwacht dat Rusland Oekraïne zal binnenvallen. Dat zei hij woensdag tijdens een persconferentie aan de vooravond van zijn eerste jubileum in het Witte Huis.

Het is volgens Biden nog wel de vraag of het Rusland overgaat tot een volledige invasie en bezetting. „Hij moet iets doen”, zei hij over president Poetin. Biden beloofde strenge sancties, mocht Rusland overgaan tot een invasie van Oekraïne. „Hij zal er een serieuze prijs voor betalen en er spijt van krijgen”, aldus de Amerikaanse president. Welke sancties de Verenigde Staten zullen treffen, hangt volgens Biden af van wat Poetin precies doet. Verder liet de Amerikaanse president weten dat een oorlog de Russische economie zal schaden.

Lees ook dit artikel: Als Rusland Oekraïne binnenvalt, hoe zou dat er dan uitzien?

Raketten

De Verenigde Staten zijn verwikkeld in een diplomatieke stand-off met Rusland over Oekraïne. Rusland heeft in de afgelopen maanden meer dan honderdduizend militairen naar de grens met Oekraïne gestuurd, hoewel Poetin zegt dat hij niet voornemens is het land binnen te vallen.

Poetin wil de garantie dat Oekraïne nooit toetreedt tot de NAVO. De Russische president zegt dat het militaire bondgenootschap een dreiging vormt voor zijn eigen land. De NAVO wil dat niet beloven. Biden zegt dat een lidmaatschap van Oekraïne op dit moment niet aan de orde is.

Woensdag bevestigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het Litouwen, Letland en Estland toestemming heeft gegeven om in de Verenigde Staten gemaakte raketten en andere wapens naar Oekraïne te sturen. Het Verenigd Koninkrijk zou volgens het Amerikaanse ministerie eenzelfde overeenkomst hebben. Om welke wapens het precies gaat, is niet duidelijk. Verschillende media melden dat Litouwen stingerraketten zou leveren en Estland mogelijk antitankraketten.

Lees ook dit artikel: In zijn eerste jaar zette Joe Biden hoog in, maar oogstte hij weinig