Recensie

Recensie Muziek

Art Blakey en zijn roedel talent in warm Japan

Vijf minuten en vier seconden. Zolang duurt de rauw-creatieve openingssolo van drummer Art Blakey in ‘Now’s The Time’ op de live-dubbelaar First Flight to Tokyo van Art Blakey & the Jazz Messengers. Kunnen drumsolo’s voor luisteraars achteraf een redelijk taaie exercitie zijn, dit is een ongekend kokende opmaat voor een band die vleugels krijgt.

In 1961 worden de Amerikaanse jazzmodernisten, Blakey met bandleden Wayne Shorter (sax), Lee Morgan (trompet), Bobby Timmons (piano) en Jymie Merritt (bas) in Tokyo warmer onthaald dan ze hadden kunnen dromen. Fris, scherp met heldere aankondigingen draait de band jazzsuccessen af als ‘Moanin’ en ‘Round Midnight’. De glansrol is voor de hoogvliegende rising star, de vroeg gestorven trompettist Lee Morgan. Maar ook een jonge Wayne Shorter laat zich in deze teruggevonden opnames niet onbetuigd in ‘Dat Dere’, terwijl Blakey, voor wie Japan later een tweede huis werd, zijn nieuwe jazzroedel vol talent leidt met heavy maar strakke grooves.