Aangifte van verkrachting tegen Ali B, Borsato beschuldigd van handtastelijkheden bij minderjarigen

The Voice of Holland In de uitzending van BNNVARA-programma BOOS vertellen anonieme vrouwen over traumatische ervaringen met rapper Ali B. Producent John de Mol wist al sinds 2019 van grensoverschrijdend gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen.
In de uitzending van BOOS deden verschillende oud-deelneemsters van The Voice anoniem hun verhaal.
In de uitzending van BOOS deden verschillende oud-deelneemsters van The Voice anoniem hun verhaal. Foto BOOS

Artiest Ali B wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en in één geval van verkrachting van een oud-deelnemer van The Voice of Holland. Zanger Marco Borsato wordt beschuldigd van handtastelijkheden bij minderjarigen tijdens zijn betrokkenheid bij het programma The Voice Kids. Dat blijkt uit een donderdag verschenen aflevering van het BNNVARA-programma BOOS, van programmamaker Tim Hofman. Zowel Ali B als Marco Borsato was als onder meer coach werkzaam voor The Voice of Holland.

Lees ook: ‘Voor slachtoffers The Voice was de drempel om wangedrag te melden te hoog’

Een van de twee aangiftes tegen Ali B deze week is gedaan door een oud-deelnemer van The Voice die acht jaar geleden al 18-jarige in zijn studio tegen haar zin seks zou hebben gehad. Hofman sprak meerdere vrouwen die hem anoniem vertelden over traumatische ervaringen met Ali B. Een andere aangifte gaat om het ongevraagd binnendringen en afgedwongen seks door misbruik van een machtspositie. Het OM geeft aan de aangiftes nog te bestuderen en wil tegenover NRC niet zeggen of verkrachting er onderdeel van uitmaakt. Wel bevestigt het OM dat het in beide gevallen om aangifte van een zedenfeit gaat.

De aanrakingen van Borsato worden bevestigd door de ouders van de kinderen, die BOOS ook heeft gesproken. Borsato reageert tegenover BOOS niet op de beschuldiging, want dat zou volgens zijn advocaat zijn verdediging kunnen schaden in de zaak rond een eerdere aangifte van een destijds minderjarige die hij zou hebben misbruikt toen ze een vertrouwensrelatie hadden. Borsato ontkent deze beschuldigingen en heeft in december aangifte gedaan tegen de nu 22-jarige vrouw en haar moeder, wegens het doen van valse aangifte.

Advocaat Bart Swier ontkent namens zijn cliënt dat Ali B (40) zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Hij zegt dat een sommatie is gestuurd naar het programma omdat hij „niet in de gelegenheid is gesteld om zich er tegen te weren”. Volgens BOOS zijn er lijsten met vragen gestuurd. Ali B noemt de anonieme aantijgingen „vage omschrijvingen” waarbij hij genoemde strafbare feiten „volledig ontkent”. De beschuldiging van verkrachting „kan niet waar zijn”. Hij zegt bereid te zijn volledig mee te werken aan onderzoek van politie en OM. Hij ontkent volgens BOOS niet dat hij seks heeft gehad met kandidaten, maar noemt die vraag „niet relevant”. Swier zegt dat hij er vanuit gaat dat het OM de zaak tegen Ali B zal seponeren.

Lees ook: Tot deze week kon The Voice-bandleider Rietbergen schuilen achter zijn vriendin en zijn piano

John de Mol ‘in de war’

John de Mol is in april 2019 op de hoogte gebracht van het grensoverschrijdend gedrag van zijn zwager Jeroen Rietbergen bij The Voice. Dat zegt de mediamagnaat en bedenker van het RTL-programma in de aflevering van BOOS.

De Mol liet na de getuigenissen van de vrouwen in de uitzending, die hij van tevoren had gezien, weten dat hij „in de war” was van wat hij had gezien. Toen hij hoorde van het gedrag van Rietbergen zou hij hem verteld hebben dat als hij dit nog een keer zou doen, hij hem „met kop en kont” zou beetpakken en eruit zou gooien. Er werd destijds geen onderzoek gestart, maar De Mol heeft de situatie naar eigen zeggen nauwlettend in de gaten laten houden en geen nieuwe meldingen gekregen.

De Mol, die tot eind 2019 via zijn mediabedrijf Talpa verantwoordelijk was voor The Voice of Holland, zei verder dat het hem niet bekend was dat meerdere vrouwen rondom het programma met seksueel overschrijdend gedrag te maken hebben gehad.

Mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van een strafbaar feit rondom The Voice worden door het OM opgeroepen zich bij de politie te melden in plaats van bij het onderzoeksbureau dat door producent ITV Studios is ingeschakeld. Ook mensen die mogelijk getuige zijn geweest van strafbare feiten in relatie tot The Voice worden door het OM opgeroepen zich bij de politie te melden.