Transactivisten niet vervolgd om foto van huis J.K Rowling

Harry Potter-auteur Volgens Rowling hadden drie transgenderactivisten die in november bij haar huis in Schotland demonstreerden ervoor gezorgd dat op foto’s haar huisadres te lezen was.

J.K Rowling in 2018 bij de première van Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald.
J.K Rowling in 2018 bij de première van Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald. Foto Samir Hussein/WireImage

Transgenderactivisten die een foto van het huis van Harry Potter-auteur J.K. Rowling op Twitter publiceerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft de Schotse politie bekendgemaakt, meldt de BBC.

Drie activisten demonstreerden in november voor het huis van Rowling in Schotland. Ze hadden protestborden bij zich met de tekst ‘transrechten zijn mensenrechten’. Volgens Rowling hadden de actievoerders ervoor gezorgd dat op foto’s haar huisadres te lezen was.

Rowling veroorzaakte controverse in juni 2020 met tweets waarin ze bezwaar maakte tegen de uitdrukking ‘mensen die menstrueren’, om op die manier het gebruik van het woord ‘vrouwen’ te vermijden. In een lange blogpost legde Rowling uit dat haar interesse in transkwesties voortkwam uit het feit dat ze misbruik had overleefd en zich zorgen maakte over ‘single-sex’ ruimtes.

Critici stelden dat haar opvattingen „de identiteit van transgenders aantasten”. Daniel Radcliffe en Emma Watson, ster-acteurs uit de Harry Potter-films namen afstand van Rowlings opmerkingen.

Een woordvoerder van Police Scotland liet dinsdag weten: „Er is onderzoek gedaan en er zijn geen strafbare feiten vastgesteld.”