Profiel

Tot deze week kon The Voice-bandleider Rietbergen schuilen achter zijn vriendin en zijn piano

Jeroen Rietbergen Bij het schandaal rond seksueel wangedrag bij The Voice of Holland wordt vooral gewezen naar bandleider Jeroen Rietbergen. Hij had al langer een reputatie op dit gebied.

Jeroen Rietbergen tijdens de finale van The Voice of Holland in februari 2020.
Jeroen Rietbergen tijdens de finale van The Voice of Holland in februari 2020. Foto Patrick Harderwijk

Tot voor kort stond toetsenist Jeroen Rietbergen altijd verdekt opgesteld achter de piano, en achter zijn beroemde vriendin, Linda de Mol. Maar nadat mediabedrijf RTL zaterdagochtend bekendmaakte tv-programma The Voice of Holland op te schorten wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag rond de opnames, kwam Rietbergen volop in de schijnwerpers te staan. Hoewel aanvankelijk alleen tegen de The Voice-coach en rapper Ali B aangifte werd gedaan, kreeg bandleider Rietbergen de afgelopen dagen de volle laag. Omdat hij met een verklaring kwam waarin hij toegeeft seksuele contacten met vrouwen rond The Voice te hebben gehad, en omdat hij deel uitmaakte van de machtige mediafamilie De Mol. Maandag maakte presentatrice en actrice Linda de Mol bekend dat ze de relatie met hem heeft verbroken. Woensdagavond werd bekend dat oud-deelneemster Nienke Wijnhoven aangifte van aanranding gaat doen tegen Rietbergen. Dat liet haar advocaat aan persbureau ANP weten.

Het opschorten van The Voice, een internationale hit van Linda’s broer John de Mol, lijkt het begin van een groot schandaal dat de mediawereld waarschijnlijk flink zal opschudden. Deze donderdag begint BOOS, het online onderzoeksprogramma van BNNVARA, met een reeks over seksueel wangedrag bij The Voice.

In de schriftelijke verklaring zegt de vijftigjarige bandleider: „Tijdens mijn jarenlange betrokkenheid bij The Voice of Holland heb ik contact van seksuele aard gehad met enige bij het programma betrokken vrouwen en seksueel getinte WhatsApp-berichten uitgewisseld.” Hij zegt te begrijpen dat de betrokken vrouwen dat niet zo „wederkerig en gelijkwaardig” hadden ervaren als hijzelf.

In diverse media kwamen hierna enkele van deze vrouwen aan het woord. Ze beschrijven vooral ongepaste seksuele opmerkingen en berichten van Rietbergen. Hij zou bijvoorbeeld naaktfoto’s sturen, een functie aanbieden in ruil voor seks, of vragen of een kandidaat in een bepaalde positie kon gaan staan, opdat hij de billen dan goed kon bewonderen. Een van hen, oud-kandidate Nienke Wijnhoven, vertelde maandag in talkshow Beau dat hij haar meenam om de studio’s te laten zien. „En toen ging hij wel even voelen.”

In zijn verklaring zegt Rietbergen dat hij geen machtspositie had bij The Voice. Maar in de Volkskrant maandag stelt oud-kandidaat Kirsten Berkx (tegen wie hij zei: „Wat heb jij een geil broekje aan”): „Niemand durfde iets over zijn opmerkingen te zeggen, want Rietbergen is een machtige man. Hij is de fucking zwager van John de Mol, de baas van alles.”

Rasechte Zeeuw

Toetsenist Jeroen Rietbergen (19 april 1971) komt uit het dorp West-Souburg, gemeente Vlissingen, zit op de muziekschool in Middelburg, doet in Rotterdam de havo voor Muziek en Dans en een paar jaar conservatorium. Te schools, vond hij. Al vroeg profileerde hij zich als begeleider van popartiesten. In het AD zei hij in 2001: „Zoveel solistisch talent heb ik niet. Ik kan wel iets doen waarvan mijn moeder zegt: zo, die kan goed jazz spelen.” Hij speelde in de jaren negentig in de begeleidingsbands van onder meer Candy Dulfer, Jan Akkerman en Marco Borsato.

Als 23-jarige staat hij in 1994 voor het eerst in de krant. De Provinciale Zeeuwse Courant meldt dat de „rasechte Zeeuw” aan de weg timmert. Zijn wens is ooit nog met Sting en Prince te spelen. Rietbergens werk bindt hem aan de Randstad, legt hij uit, maar ooit wil hij terugkeren naar Vlissingen: „Dit houd ik nog wel zo’n dertig jaar vol. Misschien dat ik later dan wel dat huisje aan de boulevard kan kopen.”

Zijn eigen voorkeur gaat uit naar soul en jazz. Eind jaren negentig vormt hij met Ronald Molendijk de dance-act Flat Earth Society en daarna Soulvation. Begin deze eeuw hebben ze kleine hits, I Wanna Be With You, Summer in the City en Reset Your Brain. Ze staan op de festivals North Sea Jazz en Dance Valley.

Rietbergens reputatie als womanizer is al veel ouder dan zijn tijd bij The Voice, beamen oud-collega’s uit de muziekwereld die NRC benaderde. In het schnabbelcircuit bouwt hij een zekere reputatie als opdringerige vrouwenjager op. Zijn, deels als opdringerig ervaren, charmeoffensieven beginnen al in de jaren dat hij als keyboardspeler optreedt in bands, onder meer bij Ruth Jacott. Zangeres Lilian Day Jackson krijgt vunzige opmerkingen te horen, waarna hij de bijnaam ‘vieze Jeroentje’ krijgt, herinnert ze zich. Jackson, bekend als zangeres van discoformatie Spargo, heeft geen behoefte anekdotes te herhalen. „Ga je dat oprakelen? Ik wil er niks mee te maken hebben”, zegt ze.

Saxofonist Hans Dulfer speelde met Rietbergen in Soulvation. „Hij kon goed spelen, je kon met hem lachen en dat is waar andere muzikanten gevoelig voor zijn. Beetje dollen is belangrijk voor de sfeer.” Dat hij ten val komt, vindt Dulfer opmerkelijk. „Muzikanten en vrouwen, dat is zo oud als Methusalem. Vreemdgaan is van alle tijden. Moet je zorgen dat het niet uitkomt.” Bij deze zaak gaat het niet om vreemdgaan, maar om berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

In 2007 komt Rietbergen in de familie De Mol terecht als hij zijn relatie met presentatrice Lieke van Lexmond verbreekt en vriend wordt van Linda de Mol. Hij is voor de buitenwereld vooral de glimlachend zwijgende man naast De Mol. In De Telegraaf zegt hij in 2015 dat hij geen last heeft van het „Prins Claus-trauma”: een man in de schaduw van zijn vrouw. „Als ik zo van de schijnwerpers had gehouden, was ik wel zanger geworden in plaats van pianist. Ik vind het gek zodra het om mij draait. Onwennig dat er geen piano is waar ik me toch een beetje achter kan verschuilen.”

Moeder Hannie de Mol zag een relatie tussen haar dochter en „een muzikant” niet zitten, vertelde Linda in de in 2020 verschenen biografie over de familie. „Toen ik met Jeroen, een muzikant, binnenstapte, keek mijn moeder me aan: muzikant! Alsof ik aankwam met een werkloze halve crimineel. ‘Een muzikant, weet je het zeker?’ Daar voelde ik wel oud zeer.” Daarmee verwijst De Mol naar haar vader die een onzeker schnabbelbestaan leidde als bassist en crooner (‘De Nederlandse Sinatra’) tot hij in 1966 in dienst trad bij muziekuitgever Basart en daarmee bestaanszekerheid garandeerde voor het gezin.

Lees ook dit artikel: Schandaal rond The Voice trekt diepe sporen door commerciële televisiewereld

Muziek voor series en films

De relatie met De Mol zorgt ook voor wat bestaanszekerheid voor muzikant Rietbergen: hij componeert muziek voor haar series en films, zoals Gooische Vrouwen, Iedereen is gek op Jack en Terug naar de kust. En ook voor andere films van De Mols vaste regisseur Will Koopman: De verbouwing, All You Need Is Love, Meskina, Alles op tafel. Ook componeert hij voor Talpa Music, van zwager John, vele tv-leaders en jingles, zoals die van Shownieuws, en hij speelt in de Edwin Evers Band, de coverband van de radio-dj.

Als bandleider, sinds 2010, had Rietbergen binnen de talentenshow vooral een belangrijke rol als het aankwam op repeteren met kandidaten en die begeleiden. Enkelen van hen, die deze week in de pers vertelden dat ze door Rietbergen ongewenst seksueel benaderd waren, beschrijven hem óók als een zorgzame begeleider. Oud-kandidaat Nienke Wijnhoven, die maandag in talkshow Beau vertelde dat Rietbergen haar aanrandde: „Een hele charmante man, hij is zo lief.” Als ze na de opnames naar huis ging, kreeg ze een appje van hem: „Ben je al goed thuisgekomen?” En oud-kandidaat Kirsten Berkx zegt maandag in de Volkskrant: „Als muzikant prettig om mee te werken.”

In 2016 gaat het mis. Rietbergen zegt in de verklaring die hij naar buiten heeft gebracht na het opschorten van The Voice, dat hij toen een reprimande van zijn „opdrachtgever” had gekregen, dat Linda de Mol de relatie verbrak, en hij in therapie ging. Dit deel van de verklaring roept vragen op: als dit al vijf jaar speelt, wie wisten er dan al van? Uit de nieuwe getuigenissen van deelnemers lijkt het er verder op dat hij ook na zijn therapie is doorgegaan met jagen.

De breuk met Linda de Mol wordt gelijmd, en Rietbergen trekt weer bij haar in. Twee maanden geleden zegt ze in De Telegraaf nog aan een huwelijk met Rietbergen te denken.

Tot afgelopen weekend.

Lees ook dit opiniestuk van Nadine Ridder: The Voice leert ons dat het hoog tijd is voor een nieuw geluid

Correctie (20 januari 2022): aanvankelijk werd vermeld dat Jeroen Rietbergen uit Oost-Souburg komt. Dat is gecorrigeerd naar West-Souburg. Verder stond in een eerdere versie ten onrechte dat Candy Dulfer bevriend is met Linda de Mol. Die zin is verwijderd.