Rutte wil geen beloftes doen over gaswinning Groningen

Premier Rutte woensdag in de Tweede Kamer.
Premier Rutte woensdag in de Tweede Kamer. Foto David van Dam

Premier Rutte benadrukt dat hij geen garantie kan geven over verdere gaswinning in Groningen. Dat heeft te maken met de leveringsafspraken aan Duitsland. Eerder kondigde het kabinet aan naar verwachting bijna dubbel zoveel gas uit de Groningse velden te moeten winnen, mede omdat de vraag vanuit het buurland toeneemt en Nederland verplicht is om gas aan Duitsland te leveren.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte pleit ervoor om met Duitsland te praten over wat er mogelijk is. Rutte zei inderdaad verder in gesprek te gaan met bondskanselier Olaf Scholz, om te kijken of de vraag vanuit Duitsland af kan nemen. Lilianne Ploumen (PvdA) wil van Rutte een garantie dat hij alles op alles gaat zetten om de vraag naar Gronings gas te verminderen. Helemaal geen gas meer leveren aan Duitsland is volgens Rutte uitgesloten: „Het korte antwoord is dat we niet onder het contract uitkomen”.

De oppositie beklaagde zich ook over de wachtrijen in Groningen vorige week, toen bewoners van het aardbevingsgebied zich konden inschrijven voor subsidie om hun woning te verbeteren. Het Rijk had 300 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar dit bleek „totaal verkeerd ingeschat”, aldus Rutte. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt het „pijnlijk” dat de Groningers eerst uren in de rij moeten staan voordat duidelijk werd dat er niet genoeg geld was om iedereen de beloofde 10.000 euro toe te kennen. De premier noemt het „zonder meer beschamend, dat was een blunder”.

Rutte meldt dat de huidige vertraging van de bouw van een stikstoffabriek, die de kwaliteit van buitenlands gas moet verbeteren, geen gevolgen heeft voor de einddatum van de gaswinning. Verder zegt hij niets te willen beloven. Op 1 april moet er meer duidelijkheid komen over hoe groot de schade precies is en neemt de regering een besluit over verdere gaswinning.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte wil geen toezeggingen doen over koppelen van AOW aan verhoging minimumloon