Zes en vier maanden celstraf voor verdachten ‘fakkelincident’ bij woning Kaag

Bedreiging Max van den B. belde op 5 januari met een een brandende fakkel in zijn hand aan bij het huis van Kaag in Den Haag, terwijl Eline van ‘t N. het voorval filmde en uitzond via sociale media.
Het OM eist negen maanden cel tegen Max van den B. en Eline van 't N.
Het OM eist negen maanden cel tegen Max van den B. en Eline van 't N. Foto Lex van Lieshout/ANP

De man die begin januari met een brandende fakkel bij de voordeur van D66-leider Sigrid Kaag stond, moet zes maanden de cel in. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. De vrouw die het voorval filmde en online uitzond krijgt een celstraf van vier maanden opgelegd. Het OM had tegen beide verdachten een celstraf van negen maanden geëist.

Lees ook: FVD nodigde ‘baas’ van belager van Kaag uit in Tweede Kamer

De 29-jarige Max van de B. en 44-jarige Eline van ’t N. krijgen daarnaast een contactverbod voor Kaag, ex-topambtenaar Joris Demmink, RIVM-directeur Jaap van Dissel, leden van het OMT en het volledige kabinet-Rutte IV. Ook mogen zij niet in de straten komen waar deze mensen wonen.

Van den B. stond op 5 januari met een brandende fakkel bij de woning van Kaag in Den Haag, terwijl de 44-jarige Eline van ’t N. filmde hoe hij leuzen schreeuwde en Kaag opriep om hem te woord te staan. Nog diezelfde avond werd de man opgepakt door de politie, de aanhouding van de vrouw volgde enkele dagen later.

Het duo werd ook verdacht van het bedreigen van voormalig topambtenaar Joris Demmink. Complottdenkers zien in Demmink een pedofiel, hoewel hier nooit bewijs voor is geleverd. Medio december stond Van den B. ook al eens voor de voordeur van Hugo de Jonge (CDA), toen nog demissionair minister van Volksgezondheid. Hierop besloot de politie om de beveiliging rond het huis van de politicus op te zichtbaar en onzichtbaar aan te scherpen.